Am citit multe discutii legate de cota indiviza si repartizarea cheltuielilor pe aceasta cota. Mi-am facut o idee, cred eu corecta. Totusi, doresc sa ma verifice cineva in calcul. Daca suma de 886,92 lei (ch. administrative, salarii+taxe, cenzor) este de repartizat pe scara unui bloc, iar cota indiviza pt apartamentul meu este de 2,60, suma ce imi va reveni este de 23,05992 ron? Sau eu gresesc in calcul (conform liste de intretinere afisate, eu ar trebui sa platesc 61,56 ron... Sunt putin confuza, va rog sa ma luminati. Din pacate nu este afisata nicaieri suprafata utila totala, dar stiu ca suprafata apartamentului meu este de 62 mp si nu mai am nicio alta suprafata utila (parcare, boxa etc.). Multumesc anticipat pentru raspuns.
In lista de plata nu este afisata cota indiviza si nici cheltuiala repartizata pe CPI?
Verificati in lista de plata cheltuiala repartizata altor proprietari cu aceeasi cota indiviza (vecinii sus-jos) si o comparati cu cea care v-a fost repartizata dvoastra.
daca cota indiviza a fost raportata la 100%, aveti dreptate.
Cu mici amendamente: aveti de platit 23.06 lei (nu exista diviziune cu mai mult de doua zecimale la moneda romaneasca; iar moneda este LEU si nu RON)
Nu putem sti daca acea cota de 2,60% este corecta sau nu. Ea poate figura in actul de proprietate dar poate fi incorecta.
Daca acea cota de 2,6% a apartamentului dv ar fi corecta ar insemna ca suma suprafetelor utile ale apartamentelor din saca dumneavoastra sa sa fie 2385 metri patrati. Poate verificati si acesata suprafata.
Daca nu sunt afisate suprafetele utile dar sunt afisate cotele indivize, adunati aceste cote pe coloana si trebuie sa dea 100.
Apoi mai verificati si faptul ca pe cota indiviza sau suprafata utila se impart si alte cheltuieli in afara de cele salariale. Tot pe suprafata utila se repartizeaza cheltuielile de curatenie, materiale gospodaresti, reparatii de orice fel, o parte din pierderile de apa s.a.m.d. Sigur ca acestea ar trebui sa apara pe lista de plata grupate pe 2-3 coloane, separat de cheltuielile cu personalul.
Multumesc tuturor pentru raspunsuri. Dle Adriantot, am verificat lista de intretinere, Nu este trecuta nicaieri suprafata utila. Insa, sun coloana de cota indiviza (unde sunt trecute cotele aferente fiecarui apartament, exista un total care nu este 100 ci 37,46. Este un calcul pe care eu nu pot sa-l descifrez, nu stiu cum se aplica acest 2,60% (care este cota indiviza pt apartamentul meu) intr-un calcul aritmetic care ar trebui sa fie simplu. Este adevarat, la cheltuielile pe cota indiviza sunt trecute cheltuieli administrative, salarii+taxe, si suma cu care este remunerat cenzorul, in total acea suma de 886,92. Cum se calculeaza ca mie sa-mi revina la plata suma de 61,56, asta nu stiu. Ma puteti Dvs. ajuta in aceasta privinta? Multumesc anticipat.
Daca ati prezenta mai multe date ar fi mai usor. Poate sunteti intr-un bloc cu 2-3 scari iar acea cota indiviza de 2,6%, aferenta apartamentului dumneavoastra, este calculata pe cele 2-3 scari, adica pe intreg blocul. Iar pe scara dumneavoastra sunt adunate doar cotele vecinilor de pe scar dumneavoastra si rezulta acel 37,46 si nu 100. Daca adunati si de pe celelalte scari este posibil sa va dea 100.
Dar poate ca aceste cheltuieli sunt numai pentru scara dumneavoastra si alte sume asemnatoare repartizate celorlalte scari. Poate ca scara dumneavoastra reprezina ca procent doar 37,46% din suma suprafetelor utile ale tuturor scarilor din acel bloc care este 100.
In aceasta ultima idee, avand trecut undeva 2,6% cota adunati la aceasta si cota urmatoare: 100 : 37,46 = 2,67% . Asa poate facand corectia la fiecare apartament, cu cei 2,67%, corect ar fi sa rezulte cota luata in calcul de 2,67 x 2,6 = 6,942%
Iar daca s-au cheltuit 886,92 lei numai pentru scara dumneavoastra, pe apartamentul dumneavoastra ar da suma de 886,92 x 6,942% = 61,56 lei, adica exact cat spuneti ca este scris pe lista de plata.
Cate apartamente sunt pe scara?
Verificati daca si la celelalte apartamente suma de plata a fost stabilita tot asa ca la dv, inmultind cota indiviza a fiecaruia cu 2,67. Daca e asa e corect.
Eu am spus de multe ori sa se renunte la aceste cote indivize afisate pentru ca e dificil ca fiecare om sa citeasac si sa priceapa dintr-o privire daca e corect sau nu. Plus ca aceste cote indivize nu sunt corecte in actele de proprietate, nu sunt calculate doar pe o scara daca blocul are mai multe scari. E o problema de intelegere si daca de exemplu din constructie sunt mai multe scari intr-un bloc iar o scara s-a separat singura intr-o asociatie, caz in care cotele indivize trebuiesc recalculate cam asa cum am precizat mai sus.
Intr-un bloc cu doua scari, de exemplu, cu cate 20 apartamente pe fiecare scara, daca toate sunt egale, cota indiviza ar fi 100:40=2,5%. In momentul cand cele doua scari se separa ca si asociatii distincte, cotele se dubleaza la fiecare rezulatan 100:20=5%.
Incercati, verificati si spuneti-ne situatia blocului si asociatiei dumneavoastra: nr. scari, nr. apartamente...