avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 910 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... reprezentativitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

reprezentativitate

buna seara ! ne aflam in urmatoarea situatie : avem 50+1 membri de sindicat dar nu am reusit sa obtinem (la timp!) reprezentativitatea,juridic.angajatorul nu vrea sa negocieze cu sindicatul majoritar din cauzele sus mentionate.angajatorul vrea sa negocieze cu reprezentanti salariatilor(care nu fac parte din actualul sindicat!). sindicatul este afiliat la o federatie sindicala recunoscuta(reprezentativa).... Intrebare : se poate incheia noul ccm cu reprezentarea federatiei sindicale in locul sindicatului pe unitate? ce alte cai exista pentru rezolvarea acestei situatii nedorite? Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 21:05, 14 Iunie 2016
Inscrieti toti membrii in federatia respectiva si astfel ea, cu reprezentatia ei juridica ar trebui sa poata reprezenta angajatii.
Dupa ce rezolvati cu actele pentru sindicatul dv, scoateti membrii din federatie si inscrieti-i in sindicatul care astfel, va obtine reprezentare legala pentru negocieri.

cred ca asta ar fi cea mai optima si legala solutie, daca va grabiti. daca nu, asteptati sa obtineti reprezentare juridica si faceti direct negocierile.
dascalumihaita64 a scris:

.... Intrebare : se poate incheia noul ccm cu reprezentarea federatiei sindicale in locul sindicatului pe unitate? ce alte cai exista pentru rezolvarea acestei situatii nedorite? Va multumesc anticipat.


Legea 62/2011
art.135
(1) În unităţile în care nu există sindicate reprezentative negocierea contractului colectiv de muncă se face după cum urmează:

a) dacă există un sindicat constituit la nivel de unitate, afiliat la o federaţie sindicală reprezentativă în sectorul de activitate din care face parte unitatea, negocierea se face de către reprezentanţii federaţiei sindicale, la solicitarea şi în baza mandatului sindicatului, împreună cu reprezentanţii aleşi ai angajaţilor;
b) dacă există un sindicat neafiliat la o federaţie sindicală reprezentativă în sectorul de activitate din care face parte unitatea sau nu există niciun sindicat, negocierea se face numai de către reprezentanţii angajaţilor.
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reprezentativitate sindicat flatron flatron in societatea noastra expira contractul colectiv de munca pe unitate. avem 2 sindicate, aproximativ egale ca numar de membri, dar nici unul jumatate plus unu ... (vezi toată discuția)
Incheiere ccm la nivel de unitate niculescumisu niculescumisu Ce se intampla daca, dupa negocierea ccm cu sindicatele, reprezentate prin doua federatii, angajatorul retrage oferta finala pentru una dintre federatii, ... (vezi toată discuția)
Reprezentativitate sindicat dorucristina dorucristina buna ziua doresc sa ma ajutati sa inteleg baza legala in cazul in care ,daca in cadrul unei societati exista doua sindicate, unul nereprezentativ dar ... (vezi toată discuția)