avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 632 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Control fiscal
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Control fiscal

Buna ziua,
1-Exista firma X (beneficiar) care achizitioneaza marfuri de la firma Y (furnizor).
2-Toate marfurile au fost achizitionate pe baza de factura emisa de furnizor si au fost achitate,parte prin virament bancar,parte prin numerar (exista extrase de cont si chitantele aferente).
3-Beneficiarul X,se ocupa cu comertul cu ridicata al marfurilor.
4-Beneficiarul,a vandut,la randul sau,marfurile achizitionate de la furnizorul Y, catre o serie de beneficiari (A,B.C.D) - existand facturi pentru toate marfurile vandute si dovezile platii acestor marfuri de catre beneficiarii ABCD.
5-Apare un control fiscal...
6-Furnizorul Y,nu este de gasit si inspectorii cauta furnizorii acestuia,dupa Declaratia 394 (care nu recunosc faptul ca ar fi facut comert cu Y).
7-Inspectorii concluzioneaza ca nu se pot lua in considerare tranzactiile dintre X si Y,apreciind ca Y nu ar fi avut marfa respectiva.
8-Inspectorii calculeaza impozitul pe profit + TVA la valoarea marfurilor provenite de la Y si dispune sa fie platite de catre X...
9-X are toate taxele si impozitele platite la zi catre ANAF.
Totusi,inspectorii sustin ca impozitul si TVA-ul aferente marfurilor de la Y,nu ar fi deductibile...
Mentionez ca X,detine toate documentele justificative ale tranzactiilor cu Y precum si dovezi clare ale existentei marfurilor fizic, inclusiv documentele prin care au fost vandute marfurile catre alti beneficiari.
Cu ocazia acestui control incrucisat,s-a ajuns la furnizorul Y si astfel s-a constatat ca acesta nu ar fi avut acte de provenienta a marfurilor vandute. Cu toate acestea,Y a emis facturi pentru toate marfurile vandute si a incasat banii prin banca si in numerar.

Intrebari:
a.) Este posibil sa fie sanctionata o firma (X),pentru o fapta prezumata a fi savarsita de o alta firma (Y) ?
b.) Ce anume ar trebui facut in sensul de a demonstra ca firma X a fost corecta in tranzactii, Y fiind unul dintre sutele de furnizori de la care a achizitionat marfuri.
c.) Firma X,avea vreo obligatie sau vreun drept,sa verifice daca firma Y are, sau nu are acte de provenienta a marfurilor,atata vreme cat Y a emis factura pe marfuri ?

Va multumesc.

Cel mai recent răspuns: gigelas , utilizator 08:55, 13 Septembrie 2016
:flowersblue:
Buna dimineata,
Revin la acest topic:
Cu toate ca am contestat RIF-ul,iar pana acum nu s-a dat o solutie de catre ANAF la contestatie, ANAF-ul calculeaza dobanzi si penalitati la sumele din RIF.
Mai mult,au trimis somatie si titlu executoriu pentru aceste dobanzi si penalitati.
Totul fiind calculat pe baza a ceea ce au mentionat in RIF.
Dar,tot ce s-a facut la controlul respectiv,nu are legatura cu societatea X, ci cu 2 societati furnizoare,care se presupune ca nu ar fi avut acte de provenienta pentru marfa vanduta.
Ce se poate face,avand in vedere ca totul este aberant in modul in care s-a facut controlul ?
Cum se poate trage la raspundere societatea X, pentru greselile furnizorilor Y ??? Nu mai inteleg nimic din ceea ce se face de ANAF ?
Exista acte doveditoare in acest sens,pe care le-au ignorat cu buna stiinta si au facut calcule dupa bunul plac.
Acum,trebuie alta contestatie a somatiei si titlului executoriu ! Dar,pana cand se va persista in prostia asta crasa ?
Cine ar trebui sa intervina in aceasta situatie ?
Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Control declaratia 394 ! florin_again florin_again Am avut un control de fond la firma in urma caruia s-au constatat cateva diferente intre facturile inregistrate in contabilitatea firmei si cateva societati ... (vezi toată discuția)
Ajutor ronaldinia21 ronaldinia21 daca am achizitionat marfuri de la firme in inactivitate temporara si firme cu activitatea suspendata inregistrez cheltuiala si TVA - ul sau nu pot fiindca ... (vezi toată discuția)
Inregistrari facturi emise de societati inactive !!! florin_again florin_again Care este raspunderea administratorului unei societati comerciale pentru inregistrarea unor facturi emise de societati inactive in valoare de peste zece mii ... (vezi toată discuția)