Buna ziua,
Intrebarea mea: Este o conditie obligatorie sa fie absolvent cu diploma de bacalaureat o persoana care participa la candidatura - primar comuna?
eu am gasit pe internet un aviz al senatului 387/24.09.2007, din care reise acest lucru.
Potrivit Legii 115/2005 :
Art. 4. -
(1) Au dreptul de a fi alesi consilieri si primari cetatenii cu drept de vot care au implinit, pana in ziua alegerilor inclusiv, varsta de cel putin 23 de ani, daca nu le este interzisa asocierea in partide politice, potrivit art. 40 alin. (3) din Constitutia Romaniei, republicata (2) Pot candida numai persoanele care au domiciliul pe teritoriul unitatii administrativ-teritoriale in care urmeaza sa fie alese
(3) La sectoarele municipiului Bucuresti pot candida si pot fi alese persoanele care au domiciliul in municipiul Bucuresti, indiferent de sector.
.....
Art. 6.
(1) Nu pot alege:
a) debilii sau alienatii mintal, pusi sub interdictie;
b) persoanele carora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilita prin hotarare judecatoreasca definitiva
(2) Nu pot fi alesi:
a) cetatenii care fac parte din categoriile prevazute la art. 40 alin. (3) din Constitutia Romaniei, republicata;
b) persoanele care fac parte din categoriile prevazute la alin. (1), precum si persoanele carora li s-a interzis, prin hotarare judecatoreasca definitiva, exercitarea dreptului de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice.
Din textele de lege nu reiese ca trebuie indeplinita si conditia sa aiba anumite studii.
Multumesc pentru raspuns, textul de lege il studiasem si eu dar am gasit si acel aviz favorabil al senatului si nu stiu daca e valabil sau nu? imi pare rau ca nu pot incarca avizul, il am in format pdf, poate mai are altcineva informatii despre acest subiect?