avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Zile libere pentru tata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Zile libere pentru tata

Buna ziua!
Asi avea o intrebare: la nasterea la al 3-lea copil din familie( va naste acum la sfarsitul lunii iunie) tata cate zile libere primeste de la servici ca si angajat dupa noile legi? Multumim pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:00, 16 Iunie 2016
Tatal copilului poate beneficia de:
1. zile libere platite pentru nasterea copilului
art.152 C.mun.
(1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
(2) Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

In speta, tatal va beneficia de zile libere platite pentru nasterea copilului numai daca asa ceva este prevazuta in reg.intern sau in ccm aplicabil.

2. concediu paternal
Legea nr.210/1999
ART. 1
(1) Concediul paternal se acorda in conditiile prevazute de prezenta lege, in scopul de a asigura participarea efectiva a tatalui la ingrijirea noului-nascut.
(2) Tatal copilului nou-nascut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucratoare, in conditiile prevazute de prezenta lege.

ART. 2
(1) In cazul in care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat in cadrul sistemului asigurarilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal platit de 5 zile lucratoare.
(2) Concediul paternal se acorda la cerere, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a petitionarului.
(3) Indemnizatia pentru concediul paternal se plateste din fondul de salarii al unitatii si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective.


3.concediu pentru cresterea copilului

Potrivit noilor prevederi, care vor intra in vigoare la 01.07.2016, persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.

4. Tatal copilului poate cumula cele trei situatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata zile libere la nasterea unui copil mirelanicola.72 mirelanicola.72 Buna ziua! avem un angajat care a devenit tata in luna aprilie anul current si care abia acum solicita plata celor 5 zile lucratoare acordate prin ROI la ... (vezi toată discuția)
Zile libere in caz de nastere a unui copil attila80 attila80 Buna! Sunt angajat la o firma privata si as vrea sa stiu cate zile libere am cand se naste copilul meu anul viitor? Acele zile libere sunt scazute din cele 21 ... (vezi toată discuția)
Zile libere pentru tata la nasterea unui copil owebv2014 owebv2014 De la locul de munca mi s-a spus ca imi vor oferi doar 3 zile libere in urma nasterii copilului. Asa prevede legea? (vezi toată discuția)