avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 353 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cand trebuie sa iau hotararea?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cand trebuie sa iau hotararea?

Buna ziua, acum mai bine de jumatate de an, am avut un proces cu tatal meu pentru pensia alimentara, nu a mai vrut sa plateasca dupa ce am terminat liceul dar am continuat studiile si luna trecuta verdictul a fost in favoarea mea.

Din pacate atunci s-a dat cu apel pt 30 de zile, pana acum nu a facut apel iar sambata se fac cele 30 de zile. Totusi am cateva nelamuriri:

1. Mesajul de pe site-ul judecatoriei este acesta: Cu apel in 30 zile de la comunicare.Cererea de apel se va depune la Judecatoria Focsani. Pronunţată în şedinţa publică, astăzi, 18.05.2016.

Eu cum stiu cand i s-a comunicat acestuia faptul ca am castigat? Pot sa ma duc luni si sa cer hotararea, sau ce trebuie sa cer pentru a-l executa silit din moment ce are datorii de peste 4000 de lei.

2. Vreau ca executorul judecatoresc sa-l plateasca el, deci sa-l oblig la cheltuieli de judecata, din moment ce procesul acesta s-a terminat, trebuie sa fac altul impotriva lui nu?
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 06:49, 18 Iunie 2016
Poti sa afli de la arhiva instantei cand i s-a comunicat hotararea,daca are datorii de peste 4000 lei si nu plateste de buna voie va trebui sa te adresezi unui executor judecatoresc,plata cheltuielilor de executare se avanseaza de creditor si se recupereaza de la debitor in cursul executarii silite.
Am inteles, cat despre hotarare, cum se procedeaza? Trebuie sa primesc vreun document cu care ma duc la executor? Pot sa cer hotararea la grefier sau cum se procedeaza?
Dupa redactare hotararea se comunica partilor, deci o veti primi la adresa de domiciliu indicata in actiune.
De la data comunicarii hotararii va curge termenul de apel care este de 30 de zile, deci termenul de apel nu se calculeaza de la data pronuntarii cum in mod gresit v-ati imaginat.
Dupa expirarea termenului de apel, daca niciuna dintre parti nu a formulat apel, hotararea va ramane definitiva.
Dupa ramanarea definitiva a hotararii, este necesar sa solicitati instantei legalizarea acesteia.
Pentru legalizare aveti nevoie de :
- cerere adresata presedintelui instantei,
- sentinta a carei legalizare se solicita,
- taxa de timbru de 5 lei.
Dupa de veti obtine hotararea legalizata, daca paratul nu achita de bunavoie pensia de intretinere conform hotararii, aveti posibilitatea sa va adresati unui executor judecatoresc.
Multumesc pentru raspunsul detaliat, ma ajuta mult. O singura problema, eu NU AM primit comunicarea, asta inseamna ca nici tatal meu nu a primit-o dupa O LUNA de asteptare?

Maine trebuie neaparat sa vad la arhiva si sa citesc dosarul sa vad cand a primit comunicarea, DACA a primit.

Trebuie sa fac cerere scrisa pentru presedinte pentru a-mi vedea dosarul la arhiva sau pot sa ma duc direct cu buletinul?
O veti primi.
Termenul de redactare este de 30 de zile de la pronuntare ( de cele mai multe ori este depasit ) si abia ulterior se comunica partilor.
Daca se depaseste acest termen se poate formula o cerere de urgentare redactare.
Daca hotararea nu este redactata, nu veti putea vedea dosarul, pentru ca se afla la judecator.
Cu buletinul la arhiva si se completeaza un formular pentru studiu dosar,

Alte discuții în legătură

Hotarare divort alina010 alina010 Procesul de divort s-a finalizat in noiembrie 2010 insa nici pana in acest moment nu am primit acasa hotararea respectiva. Nu s-a facut recurs, insa nu inteleg ... (vezi toată discuția)
Partaj succesoral - termen comunicare PetruF PetruF Buna seara, Pe data de 19 a lunii trecute Judecatoria ... a admis actiunea privind partajul succesoral dintre mine si fratii mei spunand: \\"Cu drept de ... (vezi toată discuția)
Hotarare definitiva ioasaf ioasaf Buna ziua ! Va rog daca ma poate ajuta cineva cu pasii care trebuie urmati pentru ca o hotarare judecatoreasca sa ramana definitiva. In urma unui proces ... (vezi toată discuția)