avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 497 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... legea 66/2016
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

legea 66/2016

Buna ziua,
Am o intreprindere individuala, pana acum cu pierdere si am si calitate de salariat la un srl, neintrerupt din 2010. Urmeaza sa nasc in luna august. In aceste conditii mai am dreptul la indemnizatie pentru cresterea copilului?
Cel mai recent răspuns: rodica2012 , utilizator 18:28, 17 Iunie 2016
Aveti dreptul, in conditiile prevazute de OUG 111/2010.

Daca urmeaza sa nasteti in august , atunci perioada eligibila pentru CCC va fi septembrie 2014 -august 2016, inclusiv.

OUG 111/2010 (prevederi in vigoare de la 01.07.2016)
Art. 2.
(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.

(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată.
....

Din Ordinul1474/2011
situatie :
Persoanele care au desfăşurat activităţi supuse impozitului pe venit şi figurează în evidenţele administraţiei financiare cu venituri pe minus.


solutie : Faptul că persoana nu a realizat venituri pe perioada cât a desfăşurat activitate profesională nu este un impediment în acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Perioada de eligibilitate de douăsprezece luni anterior datei naşterii copilului este îndeplinită, chiar dacă în evidenţele administraţiei financiare acestei persoane i-a rezultat un venit pe minus. În această situaţie, cuantumul indemnizaţiei este de 600 lei lunar. (n.m., de la 01.07.2016, cuantumul minim va fi de 1063 lei).

Ultima modificare: Joi, 16 Iunie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
si daca intreprinderea mea individuala incepe sa realizeze venituri (nu profit) de la 1 iulie?
Se vor lua in calcul si veniturile realizate prin intreprinderea individuala.
sa inteleg ca daca am venituri (NU profit) realizate pe intreprinderea individuala nu mai pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului?
Ati inteles gresit ...

In calculul indemnizatiei se iau in considerare toate veniturile din salarii şi asimilate salariilor, veniturile din activităţi independente, veniturile din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit, realizate in cele 12 luni eligibile pentru CCC.

Pe durata CCC, puteti realiza venituri supuse impozitului pe venit care sa nu depaseasca de trei ori cuantumul minim al indemnizaţiei stabilit potrivit legii (n.m., maxim 3169 lei intr-un an calendaristic) fara a va fi suspendata plat indemnizatiei.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil mihaela.corlatan mihaela.corlatan Daca ai venituri din alte surse extra salariale, poti beneficia de indemnizatie crestere copil? Multumesc. (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil fara carte de munca MihaelaMar MihaelaMar Daca nu am carte de munca si nici o vechime de 12 luni lucrate in ultimii 2 ani, cat voi primi pentru cresterea copilului si pentru ce perioada de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie ccc focavasile focavasile buna seara. eu urmeaza sa intru in ccc. care e diferenta intre a opta pentru un an sau pentru doi. daca optez pentru un an voi primi bani mai multi ? (vezi toată discuția)