Retinerea va fi de 65 de lei dacă e vb doar de un titlu executoriu și 97 dacă sunt mai multe
nu va suparati, in baza caror legi ati calculat sumele de poprire,65 lei si 97 de lei, caci astia de la fisc mi-au bagat 219 lei...si m-au lasat cu buzunarele goale
Buna ziua,
Deducand din cuantumul sumei poprite, probabil ca poprirea a fost pusa pe 1/3 din venituri conform art. 729 (1) din noul Cod de Procedura Civila:
(1)Salariile şi alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:
a)până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii;
b)până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
Insa, dat fiind cuantumul pensiei dumneavoastra, si anume sub salariul minim net pe economie care in prezent este de 925 lei (brut este 1250 lei conform HG nr. 1017/2015), se aplica art. 729 (3) din noul Cod de Procedura Civila:
(3)Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum.
Prin urmare, trebuie discutat si rezolvata situatia pe cale amiabila cu executorul judecatoresc pentru rectificarea situatiei, in caz contrar, va trebui sa inaintati contestatie la executare in fata instantei judecatoresti.
Cine v-a facut retinerea, cei de la casa pensiei ? Mergeti intai si discutati cu ei, depuneti la ei contestatie si la anaf daca ziceti ca ei au infiintat poprirea.
Cf art citat mai sus de d-na avocat, se calculeaza asa : avem minim pe ec 925:2= 462.5 scazand din pensia dvs acest cuantum, rezulta ca poprirea se poate infiinta pe acest rest de 194.5. Poprirea de 1/3 ar fi 65 de lei si daca ati avea mai multi creditori si ati avea poprire pe 1/2, retinerea ar fi de 97 de lei.
Stimabila colega, va aflati in eroare in art. 729 Cod procedura civila, redat de Doamna avocat anterior, se mentionaeza foarte clar ca, daca persoana are veniturile sub salariul minim pe economie se pot poprii (retine) doar veniturile care depasesc jumatate din salariul.
De unde deduceti Dvs. ca din aceasta suma, in speta 194,50 lei, se va retine 1/3 (65 lei) sau 1/2 (97) in functie de numarul creditorilor???
Va dezamagesc, dar rationamentul Dvs. este gresit, in cazul de fata, conform legii suma corecta care poate fi poprita este 194,50 indiferent de nr creditorilor.
Daca lecturati cu atentie art. 729 Cod procedura civila veti intelege ca regula popririi este fie 1/3 sau 1/2 din venit (intreg venit), iar prin exceptie daca venitul este mai mic decat salariul minim se poate retine suma ce depaseste acest maxim.
Sa luam un exemplu cat se poate de simplu:
Debitor 1 venit minim pe economie => 925 lei aplicam art. 729 alin. (1) si lit. b si alin (2) si se va poprii fie 308,33, fie 462.5.
Debitor 2 venit 900 lei dupa cele mentionate de Dvs. s-ar putea poprii 450/3=150 lei in cazul unui singur creditor sau 225 in cazul a 2 sau mai multi creditorii.
Vi se pare corect?
In cazul prezentat mai sus, intradevar s-a comis un abuz, s-a poprit 1/3 din venit, desi trebuia sa se aplice art. 729 alin. (3) Cod de procedura civila, respectiv trebuia sa va popreasca/retina suma de 194,50 in loc de 219.
Cu solicitudine,