avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1079 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... somaj tehnic
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

somaj tehnic

spuneti-mi va rog ce acte sunt necesare sa intocmeasaca un inspector resurse umane la trimiterea in somaj tehnic a unor angajati?cum ar trebuii intocmita instiintarea?care este maximul de luni in care poate sta in somaj tehnic?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:41, 17 August 2009
In somaj tehnic nu se prevede o durata exacta in legislatia muncii, din cate cunosc eu, dar vedeti ca exista un act normativ emis de catre guvern anul acesta, care scuteste de la plata contributiilor la stat timp de 3 luni consecutiv atat angajatorul cat si angajatul.
Decizie si comunicare la ITM, AJOFM, precum si la celelalte institutii unde se platesc contributiile(de sanatate, pensie etc.)
Doar decizii de suspendare (nominale sau colectiva) pe care le inregistrati la ITM.
Nu este prevazuta anunatrea celorlate institutii, acest lucru se face doar la concedieri colective.
Ordonanta privind scutirile este OUG 28/2009
costi_smkr a scris:

spuneti-mi va rog ce acte sunt necesare sa intocmeasaca un inspector resurse umane la trimiterea in somaj tehnic a unor angajati?cum ar trebuii intocmita instiintarea?care este maximul de luni in care poate sta in somaj tehnic?


O decizie colectiva sau individuala care sa cuprinda :
1. Data de cand sunt suspendate c.i.m. ale salariatilor prevazuti in anexa ca urmare a intreruperii temporare a acitivitatii societatii.
2. Perioada pe care sunt suspendate c.i.m.
3. Precizarea ca salariatii ai caror c.i.m. sunt suspendate ca urmare a intreruperii temporare a activitatii vor primi o indemnizatie de cel putin 75% din salariul de baza.
4. Precizarea ca pe durata întreruperii temporare salariaţii se vor afla la dispoziţia angajatorului, acesta având oricând posibilitatea să dispună reînceperea activităţii.
5. Temeiul de drept al deciziei este art.52 lit.d C.mun.

Decizia se depune la ITM in termen de 5 zile de la data perfectarii acesteia.
Pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului prevazuta la art. 53 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 ­Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, dar nu mai mult de 3 luni, angajatorul si salariatii sunt scutiti de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate atat de angajatori, cat si de salariatii care beneficiaza de indemnizatia de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
Ultima modificare: Luni, 17 August 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic
Observatie:
Intreruperea de activitate poate dura oricat, nu sunt limite decat la aplicarea OUG 28/2009 pentru aceasat situatie !

Adica intrerup pe 5 luni din care doar pt primele 3 luni beneficiez de scutirea de la plata contributiilor, pentru celelalte 2 luni se vor plati taote contributiile aferente indemnizatiei de 75%.
:offtopic:
am rectificat in mesaj ... ma gandeam la perioada maxima de scutire la plata contributiilor ... mea culpa :bow:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urgent contributii somaj tehnic marinamarilena marinamarilena am depus la ITM documentatia necesara pentru somaj tehnic , conf, OUG 28/2009, adica scutite d plata contributiilor la buget, atat pentru angajator cat si ... (vezi toată discuția)
somaj ,,tehnic'' Ionitza Violeta Ionitza Violeta Buna ziua. Am o rugaminte daca ma puteti lamuri B-) si pe mine : am tot auzit despre somajul tehnic si as vrea sa stiu daca exista o Lege a Somajului 2009 ... (vezi toată discuția)
Somajul tehnic sadaka sadaka Buna ziua Va rog sa imi spuneti daca in somaj tehnic se mai platesc la stat contributiile si ce are de pierdut un angajat in aceasta situatie. ... (vezi toată discuția)