avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 586 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Plecare parinti in strainatate, situatie minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Plecare parinti in strainatate, situatie minor

Daca eu plec la sotul meu in Algeria pe o perioada de 2 ani, iar copilul il las cu parintii mei, este ohligatoriu să notific această intenție serviciului public de asistență socială din localitatea de domiciliu sau pot lasa doar o procura prin care mama mea sa o reprezinte in numele meu, la scoala, la politie, la spital sau oriunde va fi necesar?
:O
Legea 272/2004
Articolul 104
(1) Părintele care exercită singur autoritatea părintească sau la care locuieşte copilul, care urmează să plece la muncă în străinătate, are obligaţia de a notifica această intenţie serviciului public de asistenţă socială de la domiciliu, cu minimum 40 de zile înainte de a părăsi ţara.

(2) Notificarea va conţine, în mod obligatoriu, desemnarea persoanei care se ocupă de întreţinerea copilului pe perioada absenţei părinţilor sau tutorelui, după caz.

(3) Confirmarea persoanei în întreţinerea căreia va rămâne copilul se efectuează de către instanţa de tutelă, în conformitate cu prevederile prezentei legi.


(4) Dispoziţiile prezentului articol sunt aplicabile şi tutorelui, precum şi în cazul în care ambii părinţi urmează să plece la muncă într-un alt stat.
Este necesar să apelați la instanță în vederea desemnării persoanei ce va avea grijă de copil în perioada în care lipsiți.
(3) Instanta va dispune delegarea temporara a autoritatii parintesti cu privire la persoana copilului, pe durata lipsei parintilor, dar nu mai mult de un an, catre persoana desemnata potrivit art. 104 alin. (3).
Cati ani are copilul dvs ?
Daca e obisnuit cu bunica si stiti ca nu sunt probleme din punctul asta de vedere, adica bunica chiar are grija de el, puteti sa nu anuntati.
Este bine sa faceți aceasta delegare pt ca pot aparea situatii in care sa fie nevoie de exercitarea drepturilor părintești si bunica sa fie in imposibilitatea de a o face. Delegarea e temporară dar prezintă siguranta si certitudinea rezolvării unor situatii potential dificile, avand in vedere si varsta minorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună seara,sunt mama unui băiețel iar custodia copilului îl ... Denisa1303 Denisa1303 Bună seara,sunt mama unui băiețel iar custodia copilului îl am eu , as dori sa plec în străinătate și să-mi las băiețelul la bunica ei (fosta ... (vezi toată discuția)
incredintarea minorului bunicilor buna ziua! sunt bunica unui minor care locuieste cu parintii ... Sstelutza Sstelutza Buna ziua! Sunt bunica unui minor care locuieste cu parintii in strainatate. Datorita seviciului parintii vor sa o incredinteze bunicilor pentru o perioada de ... (vezi toată discuția)
Procura Stancioi delia Stancioi delia Pot sa plec in strainatate dacă las copiii cu procura bunicilor ?adică nu pățesc nimic copiii dacă rămân în țară. (vezi toată discuția)