avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... drepturi la revenirea din concediu crestere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

drepturi la revenirea din concediu crestere copil

Buna ziua,
As dori sa stiu care sunt drepturile de care pot beneficia la intoarcerea din concediul de ingrijire a copilului. Angajatorul poate dispune concedierea angajatului mai devreme de 6 luni de la revenirea la serviciu? Daca inainte de intrarea in CIC am primit preaviz acesta poate fi suspendat si dupa intoarcerea din CIC? daca Da, pe ce perioada si pe ce baza?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: gab11 , utilizator 17:21, 21 Iunie 2016
1. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

2. Asadar, persoana aflata in CC are dreptul sa revina la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului persoanei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

Reluarea activitatii se va face in baza aceluiasi contract individual de munca, angajatorul emitand o decizie de incetare a suspendarii c.i.m. si de reluare a activitatii.

In cazul in care s-a desfiintat locul de munca, angajatorul va trebui, mai intai, sa ofere un alt loc de munca echivalent.

3. La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.

4. Potrivit art. 25 alin. 3 din OUG 111/2010, angajatorul are interdictia de a nu va concedia pe o durata cu pana la 6 luni de la data revenirii din CCC. - prevederi in vigoare pana la 01.07.2016 .

Interpretarea textului de lege este in sensul ca de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.

Sintagma " cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau CCM sa stabileasca o perioada mai mica.

Asadar, textul de lege nu prevede o durata fixa pentru interzicerea concedierii .

Dupa aceasta perioada, angajatorul poate decide concediere persoanei respective.

5. Dupa 01.07.2016,
art.25 alin.3 din OUG 111/2010 are urmatorul continut :
(3) Interdicţia prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu 6 luni, după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate.

In acest caz, daca se revine din CCC dupa 01.07.2016 , atunci interdictia concedierii are o durata fixa de 6 luni.

6. Preavizul este suspendat pana la data revenirii din CCC, potrivit textelor de mai jos:

Art. 75 C.mun.
(1) Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.
(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. d), care se afla in perioada de proba.
(3) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator, cu exceptia cazului prevazut la art. 51 alin. (2).

Art. 51 C.mun.
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului, in urmatoarele situatii:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
...
multumesc!
eu sunt in urmatoare situatie: intru si revin implicit din CCC dupa 01.07.2016. In continuare ramane sotia in CCC. eu revin la serviciu de unde am primit un preaviz de concediere colectiva in cursul lunii iunie.

Din ce am citit mai sus angajatorul trebuie sa suspende preavizul primit inainte de intrarea in CCC cu alte 6 luni de la revenirea din concediu daca solicit acest lucru, corect?
Pe durata cat sunteti in CCC, preavizul este supendat .

La data revenirii din CCC, sunteti protejat de prevederile art.25 alin.3 din OUG 111/2010 - asa cum a fost modificat prin Legea 66/2016 - timp de 6 luni in privinta concedierii.
multumesc tare mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Întoarcere din ccc mikiduta17 mikiduta17 Bună seara. Am născut pe dată de 31.12.2013 și am optat pentru CCC pe o perioadă de 2 ani.( Mi s-a suspendat contractul individual de munca incepand cu ... (vezi toată discuția)
Revenire tatic din cic dupa 8 luni la post suspendat miche73 miche73 Buna ziua. Am urmatorul caz: \"taticul\" vrea sa inceteze CIC dupa 8 luni . ( mama copilului doreste ca ea sa intre in CIC ) Intre timp societatea si-a ... (vezi toată discuția)
Concedierea maiastefa maiastefa Buna ziua, Daca trebuie sa ma intorc la munca din concediu crestere copil si postul meu s-a desfintat cat o sa ma mai tina la munca ?Ma mai tin in preaviz sau ... (vezi toată discuția)