avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 786 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Primesc pensie de urmas daca ma casatoresc?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Primesc pensie de urmas daca ma casatoresc?

Buna ziua,

Primesc pensie de urmas dupa decesul tatalui meu de la varsta de 8 ani, in prezent am 23.
In vara aceasta o sa ma casatoresc si o sa incep sa lucrez(la 6h) dar o sa imi continui si studiile(master). Din cate am inteles incepand din 2010 se poate sa lucrezi si sa primesti si pensie(desi doamnele de la casa de pensie cand le-am intrebat mi-au spus ca nu se poate si nu i-au primit adeverinta surorii mele).
As dori sa stiu in cazul in care ma casatoresc daca mai primesc pensia si ce documente trebuie sa depun la casa de pensii avand in vedere ca imi schimb numele si domiciliul in alt judet?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Madalinanegru , utilizator 12:36, 28 Decembrie 2018
1. Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice nu prevede incetarea platii pensiei de urmas in situatia in care beneficiarul pensiei se casatoreste .

Potrivit art.118 din Legea 263/2010:
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).

(2) Sotul supravietuitor, beneficiar al unei pensii de urmas, poate cumula pensia cu venituri din activitati profesionale pentru care asigurarea este obligatorie, potrivit legii, daca acestea nu depasesc 35% din castigul salarial mediu brut prevazut la art. 33 alin. (5).

2. Prin urmare, in calitate de copil, beneficiar al pensiei de urmas, puteti cumula aceasta pensie cu orice alt venit provenit din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, daca indepliniti conditiile de la art.84, lit. a) si b) din Legea 263/2010.

Art. 84 din Legea 263/2010
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;

c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).

3. La Casa de Pensii depuneti copii de pe noua C.I. si de pe certificatul de casatorie.
1. Nicaieri, in nici un act normativ, nu se precizeaza ca unui copil beneficiar al pensiei de urmas ii inceteaza plata pensiei daca se casatoreste sau daca obtine venituri din salarii.

2. Cine v-a spus altfel sa va spuna si care este baza legala a afirmatiei facute.
Buna ziua,

Este in continuare valabil?
Am 24 de ani, sunt studenta si am pensie de urmas de la tatal meu. Urmeaza sa ma casatoresc, voi beneficia in continuare de pensie?
Este valabil și astăzi ceea ce a postat colegul nostru mai sus.
Este valabil si dacă m-am căsătorit inainte de decesul tatălui meu? Am 24 ani si urmează sa intru la master.

Cornel Vasile a scris:

Este valabil și astăzi ceea ce a postat colegul nostru mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Limitele pensiei de urmas Gabriela@27 Gabriela@27 Buna ziua! Sunt beneficiara a unei pensii de urmas in urma decesului tatalui meu. Sunt studenta in anul 1 la master si doresc sa stiu daca pot beneficia in ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas si angajare. danciuvaleria danciuvaleria Buna seara.Sunt studenta in anul II,am 22 de ani si am pensie de urmas de la tatal meu de 400 de lei.Ma pot angaja pe un salariu de 700 de lei si sa iau si ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas ZIMTAALI ZIMTAALI As dori sa stiu daca s-au facut modificari la legea 263/2010, art.118, care prevedea faptul ca copilul care beneficeaza de pensie de urmas pot cumula si alte ... (vezi toată discuția)