avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulent de insertie-noua lege
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulent de insertie-noua lege

Buna ziua
Ma aflu in urmatoarea situatie: am nascut pe 29.06.2014. Am fost in CIC, iar de la 1.09.2015 m-am intors la serviciu si beneficiez de stimulentul de insertie pana la sfarsitul acestei luni cand va implini copilul meu 2 ani (29.06.2016) dupa vechea lege. Intrebarea mea este: am dreptul sa beneficiez de prelungirea stimulentului de insertie pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, dupa noua lege ce va intra in vigoare de la 1 iulie, intrucat am realizat venituri cu 60 zile de implinirea copilului a varstei de 2 ani, dar drepturile ar trebui sa inceteze tocmai la 30 iunie?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:42, 22 Iunie 2016
Potrivit noilor modiifcari care vor intra in vigoare la 01.07.2016, pentru persoanele care obţin venituri supuse impozitului pe venit, cu cel puţin 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, acordarea stimulentului de inserţie se prelungeşte astfel:
a) până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani;
b) până la împlinirea de către copil a vârstei de 4 ani, în cazul copilului cu handicap, fără a beneficia în această perioadă de prevederile art. 31 alin. (1) şi (2).


Legea 66/2016
Art. III.
(1) Pentru persoanele care, la data intrării în vigoare a prezentei legi, beneficiază de concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului, de concediul fără plată sau de stimulentul de inserţie reglementate de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 132/2011, cu modificările şi completările ulterioare, modificările aduse prin prezenta lege se aplică după cum urmează:

a) pentru persoanele care se află în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an sau în plata stimulentului de inserţie, precum şi pentru cele aflate în concediu fără plată pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, modificarea opţiunii se realizează pe bază de cerere şi acte doveditoare privind suspendarea realizării de venituri supuse impozitului, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;

b) pentru persoanele care se află în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, modificarea cuantumului indemnizaţiei lunare aferente se realizează din oficiu, pe baza documentelor care au stat la baza acordării dreptului;

c) pentru persoanele aflate în plata stimulentului de inserţie, indiferent de opţiunea de concediu exprimată iniţial, şi care nu se află în situaţia prevăzută la lit. a), prelungirea perioadei de acordare a stimulentului până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani, în cazul copilului cu handicap, se face din oficiu.

(2) În aplicarea alin. (1) se emit instrucţiuni care se aprobă prin ordin al ministrului muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice.

in speta, veti beneficia de stimulent de insertie pana la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani.
1. Modificarile la OUG 111/2010, aduse de Legea 66/2016, se aplica de la data de 1 iulie.

2. La data de 1 iulie dvs. nu mai sunteti beneficiara a stimulentului de insertie deci nu mai beneficiati de acesta pana la implinirea varstei copilului de 3 ani.

3. Dar, pentru un raspuns oficial, puteti sa intrebati si direct la ANPIS, pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulent insertie 3 ani AnamariaCraciun AnamariaCraciun Buna ziua Am un baietel de 2 ani si 4 luni, nascut in mai 2014. Eu am revenit la lucru in aprilie 2015, deci am primit stimulentul de insertie pana la ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie IrinaMisu IrinaMisu Mi-am reluat activitatea profesionala, dupa concediu de crestere copil, in 2015 inainte de implinirea varstei de 1 an a copilului meu. De atunci, pana in ... (vezi toată discuția)
Legea 66/2016 intrebare referitoare la acordarea stimulentului de insertie NadiaLazar NadiaLazar Buna ziua! Sunt mama unui baietel de 2 ani si 5 luni care a beneficiat conform OUG 111/2010 de stimulentul de insertie, intrucat inainte de implinirea varstei ... (vezi toată discuția)