avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 997 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie

Buna ziua,
cu ani in urma, am divortat. Sotia, stiind ca nu poate fi vorba de impartit apartamentul, fiind de la parintii mei, m-a ''obligat'' sa-l donez copilului (rezultat din casatoria noastra). La vremea respectiva, nu am gandit toate motivele pentru care ea insista asa de mult. Am fost deacord, fara clauze, doar uzul fruct.Mai tarziu, mi-am dat seama de ce era asa insistenta, ea, s-a recasatorit si a facut un bebe. Ea a gandit , ca daca si eu voi avea ceva urmasi, in afara de copilul din casatoria cu ea, sa fie pus la adapost. Gresit , daca asa a gandit !
Acum, din ''n''motive ,as vrea sa vand acest apartament ( fiind cu 3 camere, as vrea sa iau unul cu doua). Cand am facut donatia, copilul era minor, acum este major. intrebarea mea este : cum se poate sa scot din donatie, amintesc ca nu am clauze,cum trebuie sa procedez legal? care sunt pasii?

va multumesc pentru raspunsurile dumneavoastra !

Cel mai recent răspuns: Mosoiu , utilizator 20:26, 22 Iunie 2016
Nu puteti! Copilul dvs este nud proprietar iar dvs uzufructuar. adica aveti posesia si folosinta pana la decesul dvs cand copilul isi va reintregi dreptul de proprietate.
Donatia daca nu poate fi revocata decat pentru ingratitudine.
daca nu am clauze, cum sa invoc ingratitudine?
daca el ar fi deacord? as putea sa vand apartamentu si sa -l pun pe cel ce il voi cumpara tot pe donatie?
Daca fiul este de acord , vindeti impreuna si cumparati altceva pe numele cui doriti. Fiul dvs. este proprietar , dvs. aveti doar un drept de folosinta, nu mai puteti dispune singur de bun.
stimate user d ta sti ce insemna ingratitudine?! Asta nu e o CLAUZA! clauza este uzufructul intretinerea!
INGRATITUDINE INSEAMNA ATENTAT LA VIATA DONATORULUI printre altele...(inhurii grave, refuz de alimente).
Nu va mai ratoiti ca suntem aici sa va ajutam nu sa va dam in cap!
Asa cum v-am spus , atentie avocatcazacuioana, aveti posesia si folosinta asta inseamna uzufruct. Iar copilul nuda proprietate. Nu puteti instraina dvs nimic. Insa daca puteti sa l convingeti veti putea vinde insa nuda proprietate valoreaza 80% si uzufructul 20%, bineinteles ca dvs si cu fiul va puteti intelege si altfel daca doriti.
Insa intrebarea dvs initiala era cum sa il scoateti din donatie ca sa ma exprim ca dvs! si raspunsul era ca nu aveti cum!
Referitor la ultima fraza a dvs..nu inteleg nimic ori vreti sa l cumparati ori nu stiu ce...ca nu se intelege ! ce inseamna sa l pun p:Oe donatie?!:O
Ultima modificare: Miercuri, 22 Iunie 2016
ContSters338589, utilizator
multumesc frumos pentru lamurire !
ma gandeam ca trebuie mers in judecata... sa inteleg mai precis, actul de vanzare va fi semnat de el ( daca vrea), iar la cumparare, poate fi luat direct pe numele lui, cu specificatia de uzufruct, sau pe numele meu . oricum, el este singurul meu urmas si asa ramane

Alte discuții în legătură

Vanzare cumparare apartament cu clauze ioanador2006 ioanador2006 Buna ziua , m-ar interesa un sfat in legatura cu clauzele ce le pot adauga intr-un contract de vanzare cumparare. Am un fiu de 26 de ani , caruia i-am luat ... (vezi toată discuția)
Donatie, drept de uzfruct ContSters255863 ContSters255863 In cazul in care in clauzele unui contract de donatie se precizeaza ca donatorii au drept de uzfruct asupra imobilului donat, pana la moartea donatorilor, si ... (vezi toată discuția)
Interpretarea termenilor unui contract ContSters57364 ContSters57364 Buna ziua, va rog ajutati-ma in interpretarea a doua fraze dintr-un contract facut de unchiul meu. Dupa traducerea termenilor cu ajutorul dictionarului, ... (vezi toată discuția)