avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... plata intretinere restanta
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

plata intretinere restanta

detin o locuinta in bucuresti si in urma decesului tatalui meu m.am trezit ca am de plata o suma foarte mare la intretinere,...16700lei cu penalizari cu tot.ideea este ca doresc sa platesc aceasta suma prin virament bancar dar de la asociatie mi se spune ca nu se poate decat cash,intrebarea mea ar fi, daca sunt obligata sa platesc asa cum vor ei sau am si eu ceva drepturi.#-o
Cel mai recent răspuns: Dr.Virgil Dan Amza , Evaluator 09:52, 24 Iunie 2016
Legea nr. 70/2015

(1) Operaţiunile de încasări şi plăţi efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesionişti, persoane fizice care desfăşoară activităţi în mod independent, asocieri şi alte entităţi cu sau fără personalitate juridică de la/către oricare dintre aceste categorii de persoane se vor realiza numai prin instrumente de plată fără numerar, definite potrivit legii.
Art. 2.
În sensul prezentei legi, următorii termeni se definesc astfel:

a) încasare fragmentată - fracţionarea sumei de încasat în mai multe tranşe, pentru a evita plafonul de încasare în numerar stabilit prin lege;

b) plată fragmentată - fracţionarea sumei de plată în mai multe tranşe, pentru a evita plafonul de plată în numerar stabilit prin lege;

c) magazin de tipul cash and carry - magazin care realizează comerţ de tipul cash and carry, astfel cum este definit la art. 4 lit. e) din Ordonanţa Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
(2) Sunt interzise încasările fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 5.000 lei şi, respectiv, de 10.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum şi fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a căror valoare este mai mare de 5.000 lei, respectiv de 10.000 lei.

(3) Sunt interzise plăţile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri şi servicii pentru facturile a căror valoare este mai mare de 5.000 lei şi, respectiv, de 10.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry. Persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) pot achita facturile cu valori care depăşesc plafonul de 5.000 lei, către furnizorii de bunuri şi servicii, respectiv de 10.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry, astfel: 5.000 lei/10.000 lei în numerar, suma care depăşeşte acest plafon putând fi achitată numai prin instrumente de plată fără numerar.

Art. 4.
(1) Operaţiunile de încasări în numerar efectuate de persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), de la persoane fizice, reprezentând cesiuni de creanţe, primiri de împrumuturi sau alte finanţări, precum şi contravaloarea unor livrări de bunuri sau a unor prestări de servicii se efectuează în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoană.

(2) Sunt interzise încasările fragmentate de la o persoană, pentru operaţiunile de încasări în numerar prevăzute la alin. (1), cu o valoare mai mare de 10.000 lei, precum şi fragmentarea tranzacţiilor reprezentând cesiuni de creanţe, primiri de împrumuturi sau alte finanţări, respectiv fragmentarea unei livrări de bunuri sau a unei prestări de servicii, cu valoare mai mare de 10.000 lei.
(4) Operaţiunile de plăţi în numerar efectuate de persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), către persoane fizice, reprezentând contravaloarea unor achiziţii de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanţe sau alte drepturi şi restituiri de împrumuturi sau alte finanţări se efectuează cu încadrarea în plafonul zilnic de 10.000 lei către o persoană. Sunt interzise plăţile fragmentate în numerar către o persoană, pentru tranzacţiile mai mari de 10.000 lei.
Ultima modificare: Joi, 23 Iunie 2016
terentetalharu, utilizator
multumesc pentru raspuns...deci sa inteleg ca: daca datoria este mai mare de 10,000 lei nu se poate plati esalonat sau cash iar asociatia de proprietari este obligata sa imi incaseze datoria prin virament bancar???
Ultima modificare: Joi, 23 Iunie 2016
nicola11, utilizator
Nu este adevarat. Legislatia citata de cineva mai sus se refera la plata facturilor si nu are nici o legatura cu plata debitelor catre asociatia de proprietari.
Eu inteleg ca vreti sa platiti datoria de 16700 lei catre asociatie. Puteti plati la casieria asociatiei sau prin banca daca asociatia dumneavoastra are un cont bancar. Nu trebuie sa cereti aprobarea cuiva sa platiti prin banca. Platiti gata. Aveti dovada ca ati platit prin instrumentul bancar.
Nu va obliga nimeni sa platiti la asociatie. Conditia este ca asociatia sa aiba un cont bancar.
multumesc pentru raspuns....problema este ca eu pot plati doar prin banca iar cei de la asociatie spun ca nu se poate, Doar in romania se intampla asta,cred ca voi apela la un avocat pana la urma dar ma gandeam ca mai scutesc o suma de bani si asa am de dat destui
Ce insemana ca "cei de la asociatie spun ca nu se poate"? Am mai spus si repet, ca doar dumneavoastra trebuie "sa puteti, sa vreti". De ce-i intrebati pe cei de la asociatie daca vor sa primeasca banii in cont? Cred ca nu ne explicati motivul, nu ne spuneti tot.
Eu am un cont deschis la banca pe numele meu, asa cum asociatia are contul ei. Oricine, orice persoana fizica sau juridica poate sa vireze bani in aceste conturi fara sa ma intrebe, fara sa-mi ceara acordul. Intelegeti?

Alte discuții în legătură

Legea 70/2015 iongheorghevasile iongheorghevasile In articolele 3 si 4 din legea 70/2015 se fac referiri la INCASARI…. Articolul 3 (1) Prin excepţie de la prevederile art. 1 alin. (1) se pot efectua ... (vezi toată discuția)
Există plafon și la încasările zilnice în numerar, nu doar la plăți? Camelia Popa Camelia Popa Buna dimineata ! Am urmatoarea situatie : la un service auto se vand servicii catre firme si persoane fizice. Se incaseaza prin casa de marcat valori ... (vezi toată discuția)
Plata numerar prin foaie de varsamant in cazul executarii silite zoica100 zoica100 Avem o relatie de afaceri cu o companie locala de termoficare, ale carei conturi bancare sunt executate silit. Firma in cauza refuza sa ne faca plati in cash ... (vezi toată discuția)