avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Este legal sa prestezi servicii de copiere?
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Este legal sa prestezi servicii de copiere?

Este legal sa prestezi servicii de copiere? In lista codurilor CAEN activitatea apare la nr.8219 si este desfasurata de mii de firme. Totusi ma intreb daca acestea nu incalca legea drepturilor de autor atunci cand sunt solicitate si accepta sa copieze materiale protejate prin lege.

Imi pun aceasta intrebare deoarece doresc sa deschid si eu un astfel de centru de copiere si nu am gasit nici un raspuns pe internet pana acum. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 10:35, 3 Iulie 2016
Responsabilitatea apartine utilizatorului si nu prestatorului de servicii.

Daca copiati de pe internet un film pentru utilizare in interes propriu sau pentru revanzare responsabilitatea va apartine dvoastra si nu furnizorului de internet sau celor care au produs calculatorul si monitorul ori celor care furnizeaza energia electrica pentru alimentarea pc-ului.:)
In cazul in care instalati un program software ilegal in calculatorul de la serviciu responsabilitatea este a dvoastra si nu a angajatorului.
Angajatorul poate fi tras la raspundere daca nu a luat masurile necesare pentru impiedicarea sau informarea angajatului cu privire la consecintele instalarii de softuri fara drepturi de autor.
Ultima modificare: Vineri, 24 Iunie 2016
cyan, moderator
Multumesc cyan, apreciez efortul depus pentru a oferi niste raspunsuri logice, doar ca din experienta am constatat ca logica nu e intotdeauna suficienta pentru determinarea legalitatii unui cadru pe care vrem sa-l abordam.

Exact la fel am gandit si eu, dar m-as simti mult mai convins daca ar exista si vreun text legal care sa sustina punctul acesta de vedere.
Daca nu ar exista un temei legal pentru prestarea acestui serviciu atunci nu ar exista codul CAEN respectiv iar serviciul de copiere ar fi interzis.

Pana si copierea unui act de identitate ar fi interzisa pentru ca documentul contine date de identificare, CNP, etc.

Nu cred ca este cazul sa va faceti probleme din acest punct de vedere, responsabilitatea este a utilizatorului si nu a prestatorului de servicii.

Daca vreti sa primiti un raspuns oficial de care sa va folositi in cazul unui litigiu adresati o intrabre in acest sens la OSIM.

OSIM este autoritatea cea mai in masura sa va ofere un raspuns concret.

office@osim.ro

[ link extern ]
Multumesc din nou cyan. Asa este, acel cod CAEN exista pentru a fi folosit, dar probabil ca cineva ar putea adauga: "... pentru a fi folosit in conformitate cu prevederile legale".

Probabil ca raspunsul tau m-a ajutat sa reformulez intrebarea initiala, si anume: "Cui ii revine responsabilitatea verificarii unei posibile restrictii asupra unui material care ar urma sa fie copiat? Solicitantului sau furnizorului de servicii, sau amandurora?"

Apreciez asadar sugestiile constructive aduse in cadrul acestei intrebari si daca voi primi un raspuns il voi mentiona si aici. Cred totusi ca OSIM se ocupa doar de alte tipuri de proprietate intelectuala (inventii si marci), nu si de drepturi de autor, dar voi verifica si acest aspect.
Pentru a sta linistit ca nu veti fi tras la raspundere in vreun fel de nimeni puneti un afis vizibil in care precizati cu caractere suficient de mari

"Stimati clienti, raspunderea civila si penala pentru copierea documentelor protejate de drepturi de autor apartine clientilor".

Nu cunosc daca se poate insera pe bonul fiscal textul de mai sus dar cred ca se poate.

Eventual faceti o stampila cu textul respectiv si o aplicati pe bon.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare drepturi de autor sab-ina sab-ina Am descoperit un material creat de mine și distribuit gratuit într-o librărie, tipărit și pus în vânzare. Ce pot face? (vezi toată discuția)
Drepturi de autor - publicare articole pe site de cãtre utilizatori alexandrugabi alexandrugabi Buna seara, Sunt in dilema, iar sfatul dumneavoastra m-ar ajuta foarte mult. Dezvolt un site web care in timp a crescut, este practic o comunitate de ... (vezi toată discuția)
Inregistrare grafica website osim sau orda? ana_tudose ana_tudose Buna ziua, Ma confrunt cu urmatoarea situatie. Grafica site-ului meu a fost furata, la fel ca si conceptul de design al afacerii. Furtul este flagrant si ... (vezi toată discuția)