Doresc sa ies din indiviziune cu tatal dupa 14 ani, Am plecat din municipiu in 1982 si dinsul nu va vinde sau ajunge la o intelegere cu mine. Tatal traieste pe proprietate din 1964 si are 86 de ani. Vinzarea proprietatii nu este admisibila in justitie.
Proprietatea este situata in zona I a municipiului.
Detin cota de 1/4 din Cladire 1 de caramida acoperita cu tabla de 78,12 mp suprafata masurata, construita in 1912, fara instalatii, compusa din doua dormitoare si sala, cu dusumele si tavan necesitind reparatii/inlocuire cu o latura de 5 m aflata la strada si o latura de 12,63 m lipita de casa vecinului.
Detin cota de 1/2 din Cladire 2 de caramida acoperita cu tabla de 62,75 mp suprafata masurata, construita in 1964, fara finisaj exterior, fara instalatii, compusa din doua dormitoare, bucatarie, sala si hol. Cladirea 2 este situata la 3,34 m in spatele pe diagonala Cladirii 1.
Detin cota de 1/4 din teren curti constructii cu suprafata masurata de 646 mp fara canalizare si gaze, in forma de aprox. patrulater cu latimea 9,42 m, cu acces la strada prin poarta fier de 4,37 m, pe care se afla amplasate Cladirea 1 si Cladirea 2.
Detin cota de 1/2 din teren intravilan agricol cu suprafata masurata de 987 mp fara canalizare si gaze, aflat in spatele si prelungirea terenului curti constructii cu forma de poligon cu latimea de aprox 10 m pe o lungime de aprox 20,58 m, apoi cu o latime de aprox 24 m pina in spatele curtii.
Folosind ghidul valorilor orientative ale proprietatilor cu uz notarial pe 2016 am estimat valoarea Cladirii 1 la 2375 E, a Cladirii 2 la 3219 E, a terenului curti constructii la 7579 E si a terenului intravilan agricol la 5790 E pentru un total valoare proprietate de 18963 E.
Valoarea de impozitare furnizata de primarie pe anul 2015 a Cladirii 1 este de 83245 RON (18499 E) iar a Cladirii 2 este de 65801 RON (14622 E). Nu au fost furnizate valori de impozitare terenuri. Aceste valori sint foarte departe de valorile de piata dupa ce am studiat piata imobiliara locala. Valorile de piata sint aproape de estimarea din ghidul notarial.
Va rog clarificati ce variante de iesire din indiviziune exista considerind topografia si valoarea. Se pare ca vor fi portiuni comune din cauza nevoii de access la strada. Se pare ca nu este posibil a avea access separat la strada din cauza amplasarii la strada a Cladirii 1 si a portii de numai 4,37 m.
Va rog precizati daca este admisibil a plati taxa de timbru la 3% valoarea estimata folosind ghidul notarial in faza initiala urmind a plati diferenta la incheierea evaluarii expertului.
Ceea ce doriti dvs. a se clarifica nu este posibil decat daca se efectueaza o expertiza tehnica judiciara (dispusa de o instanta de judecata)/ extrajudiciara (comandata de dvs.), cu documentele in fata, cu masuratori la fata locului.
Cred ca iesirea din indiviziune nu este posibila fara o hotarare judecatoreasca in acest sens, in conditiile in care tatal dvs. nu doreste sa se vanda proprietatea.
De asemenea cred ca trebuie sa contactati un notar care sa va sfatuiasca asupra posibilitatii iesirii din indiviziune, dar avand in fata expertiza si hotararea judecatoreasca.
Expertul tehnic judiciar nu se va apuca de expertiza decat in momentul in care se regaseste onorariul provizoriu depus in cont la Biroul local pentru expertize tehnice judiciare, pe numele expertului.
Cu expertul tehnic extrajudiciar va puteti intelege la incheierea contractului.
Daca veti face o expertiza extrajudiciara, exista posibilitatetea ca in cazul ajungerii in instanta, raportul de expertiza sa nu fie avut in vedere de catre instanta pentru pronuntarea unei hotarari.
Taxa de timbru se stabileste in functie de documentele certe pe care le veti depune la dosar in cazul deschiderii actiunii in instanta.
Folositi pt plata taxei de timbru valoarea de impunere, urmand ca in urma expertizarii si stabilirii valorii de circulatie sa platiti diferenta de taxa.
Doar expertii (topo, respectiv constructii) care vor face expertizele in cauza vor putea stabili variantele de lotizare si valorile imobilelor supuse partajului.
#gerberga
daca dupa intocmirea expertizelor rezulta ca valoarea imobilelor este mai mica decat valoarea de impozitare,cum se recupereaza diferenta de taxa de timbru?
Buna ziua,
Va sfatuiesc sa va adresati instantei cu cererea de iesire din indiviziune intemeiata pe prevederile art. 1143 C.Civ.
Taxa de timbru, avand in vedere ca veti solicita doar iesirea din indiviziune, este, conf art. 5 lit f din OUG 80/2013 de 3% din valoarea bunurilor supuse diviziunii.
Va sfatuiesc sa platiti initial la valoarea de impunere de la primarie si, ulterior, dupa efecuarea expertizei si lotizarii, sa suplimentati taxa cu suma dispusa de instanta.
In cazul platii initiale a taxei de timbru la 3% valoarea de impozitare problema este ca valoarea de impozitare va fi mai mare decit valoarea ce va fi stabilita de expertul judiciar. Nu vad cum un expert va putea demonstra o valoare cu mult mai mare in conditiile in care evaluarile din ghidul notarial al proprietatilor arata in cazul meu o valoare la jumatate pentru case si teren comparat cu valoarea de impozitare a caselor iar piata actuala reflecta estimarea mea folosind ghidul notarial. Voi clarifica cu primaria de ce adeverinta de impozit nu declara valori de impozitare teren curti constructii si agricol intravilan. Ar trebui sa fie acceptabil a efectua o plata initiala bazata pe ghidul notarial apoi de a plati diferenta cind expertiza de valoare a proprietatii este finalizata. Oare cind si daca se restituie suma platita in exces pentru taxa de timbru ?
Expertiza
Ana Maria Ionescu
Buna ziua. Intr-un proces de iesire din indiviziune s-a propus efectuarea expertizei in constructii pentru lotizare. Unul din obiective este stabilirea valorii ... (vezi toată discuția)