avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 779 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Plata asigurarii pentru pensia de invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Plata asigurarii pentru pensia de invaliditate

Buna ziua!

As dori sa stiu daca se impune plata asigurarii catre Casa de Pensii la momentul analizarii unui dosar pentru pensie de invaliditate de catre comisia de expertiza. Mentionez ca persoanei in cauza i s-a pus in vedere initial ca e necesara inchieierea unui contract de asigurare, cee ce s-a si facut platindu-se contributia pentru parte din luna in care s-a intocmit (aprox. 2 saptamani), ulterior a primit documentatia necesara de la medicul curant, a depus dosarul la comisia de medicina a muncii, a asteptat analiza acestuia de catre Institutul de Expertiza a Muncii timp de cateva luni si in acest moment i se cere din nou sa faca dovada platii asigurarii pentru luna in curs.

Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 13:09, 28 Iunie 2016
1. Daca spune ca a platit contributia la pensie pentru o anumita perioada poate sa prezinte chitanta cu care a platit banii.

2. Sau poate solicita de la Casa de Pensii o adeverinta cu stagiul de cotizare.
Persoana a contribuit la asigurarile sociale pentru mai putin de o luna. Trebuie sa fie minimum o luna?

Multumesc.
1. Legea spune sa aiba un stagiu minim de cotizare fara sa precizeze cat este acest minim.

2. In practica se obisnuieste ca acest minim sa fie o luna de zile.

Ar mai fi o idee legata de data de la care se acorda aceasta pensie:

1 - de la data la care expira calitatea de asigurat
2 - de la data inregistrarii cererii.

Se poate include si perioada acesta scursa de la momentul expirarii asigurarii pana la momentul depunerii cererii la Casa de Pensii?

Multumesc.
In cazul de fata este valabila varianta:
2) De la data inregistrarii cererii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Putem plati anticipat contributia? CristinaTl CristinaTl Buna ziua, Tatal meu, nascut la 28.10.1954, a depus anul trecut in octombrie dosarul pentru pensie anticipata. I s-a respins deoarece are numai 34 ani, 2 ... (vezi toată discuția)
Continuare plata contributie pensie dupa implinirea varstei de pensionare Geea16 Geea16 Buna seara, Va rog sa ma ajutati cu o clarificare privind dosarul de pensionare al mamei mele! Mama mea a implinit varsta de pensionare si a depus cerere de ... (vezi toată discuția)
Pensii M-O M-O Buna ziua, Doresc si eu lamuriri privind Legea pensiilor si anume: mama mea are un stagiu de cotizare de 10 ani, este nascuta pe 8 sept. 1954, in prezent are ... (vezi toată discuția)