avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 800 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil dupa legea de la 1 iulie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil dupa legea de la 1 iulie

Buna ziua,

Am si eu o intrebare, in legea ce va intra in vigoare privind indemnizatia de crestere a copilului scrie ca parintele trebuie sa fi avut venituri impozabile 12 luni in ultimii 2 ani dinaintea nasterii copilului. Eu lucrez si in prezent insa acum am salariul mai mic fata de anul trecut, este posibil sa-mi aleg perioada veniturilor ca sa ma avantajeze , daca da aceata trebuie sa cuprinda si perioada de sarcina? Astept raspuns, mutumesc!
Cel mai recent răspuns: cristinaelena88 , utilizator 21:28, 6 Iulie 2016
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor (modificata de Legea 66/2016):

Art. 2
(1) Persoanele care, in ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.
...

2. - Normele de aplicare, care nu au fost inca publicare in M.O., spun ca cele 12 luni eligibile sunt numarate inapoi incepand cu luna nasterii copilului si se iau primele 12 luni in care ati avut venituri profesionale impozabile.
- Asadar nu va puteti alege dvs. cele 12 luni.
- Veniturile din concediul de sarcina si orice alte concedii medicale sunt asimilate veniturilor din salarii si se au in vedere la stabilirea celor 12 luni eligibile.
Va multumesc frumos pentru raspuns, banuiam eu dar am zis sa-mi incerc norocul !
O zi frumoasa!
Hotărârea Guvernului nr. 449/2016 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, aprobate prin HG nr. 52/2011, act normativ care va intra în vigoare la 1 iulie, publicata în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 473 din 24 iunie.

[ link extern ] -
Buna ziua, revin din nou cu cateva intrebari, am sa va expun situatia mea ca sa intelegeti contextul.
In prezent sunt angajata la doua societati: la prima am vechime de 5 ani insa in 2015 de pe 11 august am intrerupt prin demisie si am reluat la 1 octombrie cu acelasi salariu. Din decembrie si pana in prezent am un salariu mai mic. La a doua sunt angajata cu jumatate de norma din data de 25 iunie 2015 pana la 1 noiembrie dupa care am trecut la un sfert de norma pana in prezent.
Intrebari:
1. pot beneficia la calculul indemnizatiei de veniturile de la ambele firme
2. avand in vedere ca se calculeaza veniturile din ultimii doi ani si mi-ati spus ca se ia in ordine de la luna nasterii inapoi as putea sa demisionez de la prima firma sa pot beneficia de lunile in care am avut salariu mai mare? daca da ar trebui si de la a doua firma pentru ca si la aceasta salariul a fost mai mare inainte? Mentionez ca voi naste in octombrie.
Sper ca nu v-am bagat in ceata, multumesc anticipat pentru raspuns.
Ultima modificare: Marți, 5 Iulie 2016
cristinaelena88, utilizator
1. - Pentru calculul indemnizatiei pentru concediu crestere copil (CCC) se au in vedere veniturile de la ambii angajatori.
- Veti solicita adeverinta tip cu veniturile nete pe ultimele 24 de luni de la ambii angajatori.

2. - Pentru a beneficia de CCC si indemnizatie trebuie sa suspendati contractul individual de munca (CIM) numai de la unul din angajatori.
- Celalalt CIM il puteti pastra, adica puteti lucra in timpul CCC cu conditia ca venitul brut obtinut sa nu depaseasca suma de 3.189 lei pe an calendaristic.

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de crestere a copilului danyela_ng danyela_ng Buna ziua! Sunt angajata la o firma din iunie 2015 (cu un salariu brut de 1231) iar in prezent sunt insarcinata in 4 luni.Daca imi dau demisia in luna ... (vezi toată discuția)
Concediu c.c. la un loc de munca cu norma intreaga si continuarea activitatii la un alt loc de munca cu sfert de norma AndreeaBC1990 AndreeaBC1990 Buna ziua! Lucrez de 1 an la un loc de munca in mediu privat cu norma intreaga si sunt insarcinata in 5 luni, mai lucrez si la un alt loc de munca cu sfert de ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil Florin 89 Florin 89 Daca imi dau ca tata demisia dupa nasterea copilului mai pot beneficia de ccc? (vezi toată discuția)