avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 491 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu C.C. la un loc de munca cu norma intreaga si ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu C.C. la un loc de munca cu norma intreaga si continuarea activitatii la un alt loc de munca cu sfert de norma

Buna ziua! Lucrez de 1 an la un loc de munca in mediu privat cu norma intreaga si sunt insarcinata in 5 luni, mai lucrez si la un alt loc de munca cu sfert de norma de aproximativ 10 ani. Intrebarea mea ar fi daca pot iesii in Concediu crestere copil doar de la locul de munca cu norma intreaga? La cel cu sfert de norma sa imi pot continua activitatea, fiind una de observarea a fenomenelor meteorologice in cadru ABA Siret.
Ultima modificare: Marți, 5 Iulie 2016
AndreeaBC1990, utilizator
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 16:18, 5 Iulie 2016
Buna ziua,
Nu puteti. Va trebui sa va suspendati toate CIM de la toti angajatorii pentru CCC. Daca doriti sa beneficiati de stimulentul de insertie in locul indemnizatiei, atunci va trebui sa-l solicitati de la toti angajatorii, nu doar de la unii dintre ei.
Multumesc de raspuns! Atunci, in acest caz, daca imi depun cerere de suspendare CIM, si la locul de munca cu sfert de norma, angajatorul nu poate sa imi respinga cerere de a intra in CCC?
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Persoanele care, in ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.

(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, si nu poate fi mai mica de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata.
...

Art. 6
...

(2) Dreptul la indemnizatiile prevazute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 si art. 9 alin. (4) si (5) se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care:
...

i) beneficiarul realizeaza venituri supuse impozitului si copilul nu a implinit varsta de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap;
...

(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (2) lit. i), plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in cazul in care persoana indreptatita se afla in una sau mai multe din urmatoarele situatii:
...

c) realizeaza, in decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu, al caror nivel nu depaseste de trei ori cuantumul minim al indemnizatiei stabilit la art. 2 alin. (2). (n.m. 1.063 x 3 = 3.189 lei).


2. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 6
...

(2^1) In situatia persoanelor care realizeaza concomitent venituri supuse impozitului din mai multe surse, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se acorda pe baza documentelor doveditoare privind suspendarea a cel putin uneia dintre activitati, cu respectarea prevederilor art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanta de urgenta.


3. Conform celor de mai sus puteti ca pe perioada de concediu crestere copil (CCC) sa suspendati numai contractul individual de munca cu norma intreaga si sa pastrati CIM cu program redus, cu conditia ca venitul brut sa nu depaseasca 3.189 lei pe an calendaristic (1 ianuarie - 31 decembrie).
@AndreeaBC1990
...mai lucrez si la un alt loc de munca cu sfert de norma...

In cazul unui CIM cu 1/4 norma, salariul minim de incadrare este 313 lei. Intrucat aveti cumul de CIM si nu exista deducere la impozitul pe salariu in acest caz, atunci va incadrati in situatia prev la art 16 alin 3 lit c OUG 111/2010. Deci va puteti pastra cel de-al doilea CIM.......insa doar in cazul in care venitul lunar este de maxim 3189/12=266 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In concediul de crestere copil se pot obtine venituri fara a fi suspendata indemnizatia? valineli valineli buna ziua, anul trecut ati publicat un articol referitor la acordarea indemnizatiei de crestere copil - modalitati de calcul, conditii, acte necesare. de ... (vezi toată discuția)
Venituri suplimentare in timpul concediului crestere copil voida2001 voida2001 Buna ziua , doresc sa aflu in cazul meu, sunt in perioada de crestere copil si doresc sa obtin o bursa doctorala aceasta fiind undeva la 2000 lei pe luna. Dupa ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil flocanelu flocanelu Tatal intra in concediu pentru cresterea copilului de la 01.09.2015 pentru o periada de 1 an deci pana la 30.08.2016. In aceasta perioada si anume din data de ... (vezi toată discuția)