avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Dovada asigurat CASS pentru femei gravide care nu ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Dovada asigurat CASS pentru femei gravide care nu realizează venituri

Bună ziua,
Dna dr. de familie m-a informat ca femeile gravide sunt asigurate în sistemul public de asigurări de sanatate, chiar și în cazul nerealizării de venituri.
Doresc sa aflu cum se face dovada de asigurat, cerută de maternitatea unde voi naște.
Mulțumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: miha_r , utilizator 13:23, 28 Iunie 2016
Art.224 din Legea nr.95/2006
(1) Următoarele categorii de persoane beneficiază de asigurare, fără plata contribuţiei:

...
f) femeile însărcinate şi lăuzele, dacă nu au niciun venit sau au venituri sub salariul de bază minim brut pe ţară.
....

(3) Persoanele care au calitatea de asigurat fără plata contribuţiei vor primi un document justificativ special, carnet sau adeverinţă de asigurat fără plata contribuţiei, eliberat de casa de asigurări de sănătate, care atestă această calitate în urma prezentării la casa de asigurări a documentelor care dovedesc că se încadrează în prevederile alin. (1) sau alin. (2). Acest document va fi vizat periodic, după caz, în urma prezentării, de către persoana interesată, la casa de asigurări, a documentelor care dovedesc menţinerea condiţiilor de încadrare în categoria asiguraţilor fără plata contribuţiei, în condiţiile stabilite prin ordin al preşedintelui CNAS.
....

Ordinul CNAS nr. 581/2014 - aprobarea Normelor metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobandirea calitatii de asigurat
Art. 12.
(1) Dovada calitatii de asigurat se realizeaza prin modalitatea electronica de verificare a calitatii de asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate, iar in situatia in care, in urma interogarii, persoana nu apare in aplicatia mentionata la art. 11 alin. (1), se realizeaza printr-un document justificativ - adeverinta, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 1 care face parte integranta din prezentele norme metodologice, eliberata de casa de asigurari de sanatate in a carei evidenta se afla persoana, potrivit fiecarei categorii de persoane, pe baza urmatoarelor documente:
....
i) pentru femeile insarcinate sau lauze: act de identitate valabil la data solicitarii, adeverinta medicala, certificat de nastere al copilului - pentru lauze, precum si declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri sau documente justificative ca realizeaza venituri lunare sub salariul de baza minim brut pe tara;
....
Ultima modificare: Luni, 27 Iunie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
Mulțumesc frumos!
As mai avea o întrebare, tot pe aceasta tema - in cazul in care aveți idee. Am verificat pe site-ul CASS, iar în cazul femeilor gravide sau lăuze care nu realizează venituri, acestea vor completa o declarație tip (anexa 4), pe propria răspundere. Am văzut insa ca aceasta face referire la veniturile obtinute in ultimii 5 ani.
Aveți idee dacă e suficient sa declar în mare, corespunzător fiecărui an ce tip de venituri am obținut, sau e nevoie și de dovezi (carte de munca, adeverințe vechime, etc.). Nu prea înțeleg relevanta veniturilor din ultimii 5 ani... Eu am plătit mereu contribuția la CASS, dar fie ca angajat, fie din proprie inițiativă când nu am realizat venituri, fie ca și coasigurat.
miha_r a scris:

......

Doresc sa aflu cum se face dovada de asigurat, cerută de maternitatea unde voi naște.



Pentru ca nu figurati asigurata in SIUI -SISTEMUL INFORMATIC UNIC INTEGRAT, dovada se va face pe baza unei "adeverinte de asigurat ",eliberata de catre Casa de Sanatate de pe raza dvs de domiciliu
In acest scop,veti prezenta urmatoarele documente:

-Copie act de identitate,
-Adeverinta medicala care sa ateste starea de graviditate sau copie certificat de nastere copil(dupa ce veti naste)
-Declaratie pe propria raspundere ca nu ati realizat venituri pe perioada termenelor de prescriptie ultimii 5 ani (Anexa 4 ), sau documente justificative ca realizati venituri lunare sub salariul de baza minim brut pe tara,daca este cazul
-Cerere de obtinere a adeverintei de asigurat (Anexa1)

Anexele le gasiti si pe siteul Casei de Sanatate si le puteti descarca de acolo

Termenul de prescriptie fiscala este de 5 ani ,de aceea va vor solicita documente justificative care sa ateste plata contributiei de sanatate pe ultimii 5 ani (2011 - 2016) , corespunzatoare categoriei de asigurat in care v-ati incadrat anterior (2011 - 2016)salariat,coasigurat,asigurat facultativ.asigurat din alte surse

Ultima modificare: Luni, 27 Iunie 2016
ContSters391349, utilizator
O, am înțeles. În cazul acesta, va trebui sa adun din timp toate adeverințele, chitanțele, cartea de munca...
Totuși, dacă eu ca și gravida sunt asigurata chiar dacă nu mai plătesc contribuția, pentru a beneficia de adeverință de asigurat CAS, trebuie sa fi avut obligatoriu în ultimii 5 ani contribuția plătită? Anul 2016, cel în care nu mai plătesc câteva luni contribuția, dar alte 7 luni ale anului am fost asigurata ca șomer, cum îl declar?
Ultima modificare: Marți, 28 Iunie 2016
miha_r, utilizator
Veti solicita o adeverinta de la "somaj" din care va rezulta perioada cat ati beneficiat de indemnizatie de somaj pt ca in aceasta perioada ati fost asigurata la sanatate cu plata contributiei din bugetul somajului.Da,trebuie sa faceti dovada achitarii contributiei in perioada 2011-2016,pt ca asa cum v-am explicat 5 ani e perioada de prescriere pt datoriile la stat
Ultima modificare: Marți, 28 Iunie 2016
ContSters391349, utilizator

Alte discuții în legătură

Gravida obligata sa-si plateasca asigurarea medicala melinaR melinaR buna seara am o vecina care e gravida in 7 luni in urma cu 4 luni sotul a avut un accident si nu a mai putut sa munceasca acesta fiind asigurat dar sotia nu a ... (vezi toată discuția)
Asigurare medicala mariaelena1999 mariaelena1999 Buna ziua, Am 29 de ani si sunt insarcinata.Nu muncesc de vreo 3 ani deci in concluzie nu am asigurare medicala. As vrea sa va intreb daca sunt ... (vezi toată discuția)
Plata cas gravida carmen-ioana carmen-ioana buna dimineata,as avea si eu o nelamurire...sunt insarcinata in 9 sapt,am fost la medicul de familie pt o trimitere la analizele de sange si mi sa pus ca nu ... (vezi toată discuția)