avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Abuz Cadru Didactic
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Abuz Cadru Didactic

Ma confrunt cu urmatoarea problema: baiatul meu a terminat clasa a 8-a si tocmai a dat examenul de capacitate pentru intrarea la liceu. La prima proba, cea de limba romana, si-a scris numele pe foaia de examen, coltul a fost indoit si lipit. A inceput sa lucreze si, la circa o ora si 15 minute de la inceputul examenului, supraveghetoarele salii au intrebat copiii daca si-au scris numele pe antetul foii de examen. El a declarat ca si l-a scris dar ca a uitat sa isi treaca cel de al doilea prenume, toate celelalte date fiind trecute corect.
In momentul acela, desi foaia de examen avea antetul inchis si prin urmare nu se putea sti precis daca ceea ce spunea copilul era adevarat sau nu (emotia primului examen major), supraveghetoarele au decis sa ii dea o alta foaie de examen pe care sa transcrie ceea ce scrisese anterior si au anulat oficial prima foaie de examinare.
Inutil de spus ca a mai trecut un sfert de ora pana i-au adus o foaie noua de examen, intr-un final ramanandu-i 30 de minute de transcriere... se intelege ca au ramas subiecte netratate, prima foaie a fost copiata in graba, examenul este total compromis.
Ce este de facut intr-o astfel de situatie?
Intentionez sa dau in judecata Ministerul Invatamantului si sa cer daune morale si materiale, este corecta abordarea?
Cel mai recent răspuns: NordSwan , utilizator 20:40, 28 Iunie 2016
Pentru a aprecia eventuala culpa,initial,trebuie atent analizat factorul care a generat situatia
Concret ,exista suspiciunea ca fiul dv a uitat sa isi treaca cel de al doilea prenume,
Pentru omisiunea respectiva cu ce este vinovat Ministerul ?
Referitor la timpul in care s-a pus la dispozitie un nou formular,trebuie sa cunoasteti ca,exista procedura speciala care prevede concret conditiile pentru anulare document examen
Omiteti aspectul important ca pe langa responsabilitatile aferente examenului,in cazuri speciale care necesita anulari de documente de examen trebuiesc incheiate de catre membrii comisiei procese verbale aferente

Bine ati remarcat: "exista suspiciunea". Daca ar fi fost rosu la fata ar fi "existat suspiciunea" de a fi copiat si ar fi fost dat afara din examen? Deci pe baza unei "suspiciuni" fiul meu se alege cu un examen ratat, unic in viata, si o intamplare pe care nu o va uita vreodata, a iesit din sala plangand in hohote.
Acum, sa lamurim cu culpa Ministerului. Cine a luat decizia inlocuirii formularului? Evident, nu Ministrul Educatiei, ci reprezentatii din sala ai Ministerului, cei pusi acolo sa supravegheze buna desfasurare a examenului. Sa inteleg ca ca ei sunt de vina (doua doamne "onorabile", profesoare de desen si limba engleza, asta ca sa stim la ce nivel de logica ne situam).
Deci pe ele sa le actionez in instanta?
Dar a fost fiul meu de vina pentru faptul de a fi uitat sa-si treaca cel de-al doilea prenume? Dar oare chiar a uitat? Cum putem sa stim atata vreme cat foaia este si acum sigilata si anulata?
Dar cine era responsabil sa vada ca fiul meu isi trece datele corect? Ce scrie in regulament? Scrie ca supraveghetorii sunt aceia care inchid antetele dupa ce verifica prezenta persoanei in cauza, datele personale samd. Deci ei se faceau responsabili.
Dar in situatia in care nu s-ar fi intrerupt acest examen si lucrarea ar fi mers la corectat si ar fi fost desfacut antetul, ce s-ar fi intamplat? Ar fi fost anulata nota pe motiv ca un al doilea prenume nu ar fi fost scris? Dar oare ar fi avut timp cineva sa observe asta? Dar oare cate alte sute de copii de clasa a 8-a nu au facut chiar la acest examen o greseala similara? Chiar toti sa-si fi trecut perfect toate datele cerute in antetul respectiv?
Eu consider ca supraveghetorii, reprezentatii Ministerului sunt de vina si Ministerul se face responsabil, intrucat respectivii se aflau pe fondul desfasurarii activitatilor de serviciu.
Din pacate, nu stiu daca exista responsabilitate penala (abuz in serviciu?) sau civila asupra faptei.
Multumesc,
Ultima modificare: Marți, 28 Iunie 2016
NordSwan, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! imi cer scuze de deranj dar as dori(daca se poate) ... FlorinaIna FlorinaIna Buna ziua! Imi cer scuze de deranj dar as dori(daca se poate) sa ma lamuresc intr-o situatie aparuta la sustinerea bacalaureatului de fiica mea.In data de 28 ... (vezi toată discuția)
Foaie matricola completata gresit adrianluican adrianluican Buna ziua, Ma confrunt cu urmatoarea situatie. Eu am urmat seminarul teologic din Buzau in anii 2007-2008 Clasa 9 2008-2009 Clasa a 10 a 2009-2010 ... (vezi toată discuția)
Camere de filmat bac doar intr-un judet andrei12345 andrei12345 Buna ziua! In ultima perioada au fost nenumarate discutii privind bacalaureatul din acest an. In judetul Botosani, Inspectoratul Scolar Judetean a hotarat ... (vezi toată discuția)