avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda rutiera pentru un bec ce s-a ars pe drum
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda rutiera pentru un bec ce s-a ars pe drum

Am fost nevoit sa plec cu autoturismul personal, de la Oradea la Otelul Rosu (datorita unei situatii familiale de urgenta).La plecare am verificat masina sa corespunda tehnic,din toate punctele de vedere( direcţie ,frână,lumini faruri şi semnalizare,etc).Totul era perfect. Când să intru în Otelul Roşu,am fost oprit de un echipaj de la Politia Rutieră,care m-a anunţat că un bec la faza de drum nu funcţionează.Am spus ca s-a ars pe drum şi că merg la un Service auto ca sa mi-l
schimbe.Cu toate astea ,am fost amendat cu 250 lei si punctele aferente.Am refuzat sa semnez procesul verbal si mi s-a reţinut talonul maşinii.Am plecat foarte stresat,fiind acum mult mai predispus la un nefericit accident.
S-a procedat legal de agentul rutier ? Oricărui şofer i se poate arde un bec la maşină,pe traseu(mai ales dacă acesta este lung şi normal,faza de drum aprinsă permanent),fără sa-şi dea seama din cabină că s-a întâplat acest lucru.
Vă rog să mă elucidaţi,în această situaţie ,cine şi cât a greşit !
Vă mulţumesc!
Cel mai recent răspuns: GhG , utilizator 19:17, 29 Iunie 2016
Este situatie des intalnita pe drumurile tarii,care este cunoscut ca sunt pline de gropi,denivelari care contribuie la ruperea filamentului becurilor
Concret,agentul de politie a constatat si a consemnat o situatie reala,care s-a produs fara vointa dv
Dv nu sunteti vionovat de calitatea drumului public,agentul constatator nu este vinovat ca vi s-a ars becul si cum are obligatia sa contribuie la bugetul local,a aplicat o sanctiune
Astea sunt placerile si neplacerile calitatii de sofer pe drumurile patriei noastre
Care este temeiul legal inscris in procesul verbal de constatare a contraventiei, art. 112 (1) lit. c) sau d)?

In ce perioada a zilei s-a produs evenimentul, zi, seara, noapte?

Ati spus politistului ca becul s-a ars pe drum, nu ca ati presupus (probabil s-a ars pe drum!), sa intelegem ca aveati cunostinta ca becul era ars?

Nu aveti in masina un kit de rezerva de becuri, sigurante, mai ales in conditiile in care ati plecat la un drum lung?

Contestati procesul verbal si solicitati transformarea amenzii in avertisment avand in vedere momentul zilei in care ati fost oprit in trafic.

Agentii de politie actioneaza in multe cazuri si din "patriotism" pentru bugetul local, asa cum a precizat si @ynocentta.

Fapta ar putea fi sanctionata doar cu avertisment doar in conditiile in care arderea becului se produce in timpul zilei.



Ultima modificare: Marți, 28 Iunie 2016
cyan, moderator
Va multumesc pentru raspuns si sunt perfect de acord cu tot ce ati remarcat.Ca o completare la mesajul meu initial,incidentul s-a produs in timpul zilei,iar la plecare becul functiona.

Va multumesc pentru amabilitatea de a-mi raspunde .Am concluzionat ! Voi opri pe parcursul unui drum din timp in timp si o sa-mi verific starea becurilor:)

[mesaj editat - 1.3 din regulament]
Ultima modificare: Miercuri, 29 Iunie 2016
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Daca sanctiunea s-a intamplat in timpul zilei aveti sanse foarte MARI sa va transforme amenda in avertisment.

In plangerea impotriva procesului verbal subliniati ca oprirea in trafic a fost efectuata in timpul zilei la ora X si ca fapta nu prezenta pericol in comparatie cu arderea becului in timpul noptii.

Pentru a face plangerea "lacrimogena" mentionati ca ati plecat din Oradea pentru rezolvarea unor probleme familiale deosebite (fara a preciza care au fost acestea) iar daca presedintele de sedinta este de genul F ati avea ceva "sanse" suplimentare.

De asemenea subliniati in plangere ca agentul constatator nu a prezentat cu obiectivitate imprejurarile constatarii faptei, respectiv, ca nu a mentionat ca fapta s-a petrecut in timpul zilei, in procesul verbal trebuie sa fie inscrisa ora savarsitii faptei dar nu o prea ia nimeni in serios.

Ai fi avut sanse mai mari daca ati fi facut obiectiuni in pv si sa precizati ca era ziua dar nu-i bai, aveti sanse de castig si fara obiectiuni.

Ideea este sa subliniati ca arderea becului de la far in timpul zilei este un incident ce nu poate fi verificat nici in conditiile in care va opriti pentru a va dezmorti dupa un drum lung, ca nici masinile cele mai tehnologizate nu au senzori pentru arderea becurilor (doar daca aveti vreun Lamborghini, Ferrari sau McLaren Mercedes, masini care sa aiba senzori la faruri!) oricine se opreste pentru un popas opreste si luminile inainte de a cobori din masina (daca sunt unii care opresc in timpul zilei sa isi verifice luminile inseamna ca au probleme la mansarda).

Puteti trimite plangerea la judecatoria Caransebes prin posta cu confirmare de primire sau prin email (solicitati confirmarea de primire a emailului dar mai sigur este prin posta cu CP), nu uitati de taxa judiciara de 20 lei si solicitati judecarea in lipsa.

Dati un telefon inainte de a trimite plangerea prin posta pentru a avea o confirmare privind modalitatea de transmitere.

Adresa Judecătoriei CARANSEBEŞ este:
Caransebeş, Str. Mihai Viteazu nr. 4
Telefon: 0255511210 ; 0255511505
E-mail: jd.caransebes.reg@just.ro

Motive de contestare aveti, sanse de castig aveti, macar ii puneti la treaba pe cei din politie. Urmariti derularea procesului pe portalul instantelor de judecata introducand nr. dosarului pe portal.just.ro la judecatoria Caransebes.

[ link extern ]
În instanţă contează doar ceea ce puteţi dovedi. Instanţa nu are cum să vă creadă pe cuvânt, trebuie să dovediţi că becul funcţiona atunci când aţi plecat de acasă. Dacă puteţi dovedi asta, atunci puteţi invoca în plângere cazul fortuit.

Cazul fortuit este definit în literatura de specialitate ca fiind o cauză care înlătură caracterul contravențional al faptei și constă într-o împrejurare exterioară a cărei intervenție imprevizibilă se adaugă peste acțiunea sau inacțiunea licită ori ilicită a unei persoane și care conduce astfel la producerea unui rezultat ce nu putea fi prevăzut.

Potrivit art. 109, alin. (9) din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, prevederile acestui act normativ referitoare la contravenţii se completează cu cele ale O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor. Art. 11 din O.G. nr. 2/2001 dispune următoarele: ”Caracterul contravenţional al faptei este înlăturat în cazul legitimei apărări, stării de necesitate, constrângerii fizice sau morale, cazului fortuit, iresponsabilităţii, beţiei involuntare complete, erorii de fapt, precum şi infirmităţii, dacă are legătură cu fapta săvârşită.”

Dacă nu puteţi dovedi faptul că becul funcţiona atunci când aţi plecat de acasă, nu vă rămâne decât să solicitaţi instanţei să dispună înlocuirea sancțiunii amenzii contravenționale cu cea a avertismentului.

Alte discuții în legătură

Amenda pentru proiectoare otto2007 otto2007 Buna seara, Mi s-a ars un bec la farul din dreapta, mergand noaptea pe un drum national plin de gropi am aprins proiectoarele. M-a oprit echipajul, mi-a dat ... (vezi toată discuția)
Plangere contraventionala - proces verbal de contraventie intocmit pentru lipsa becuri noaptea esplan esplan In timp ce ma deplasam cu autoturismul propriu, noaptea, chiar inainte de intrarea intr-o localitate am constatat ca am ramas fara faruri (luminile de ... (vezi toată discuția)
Competențe polițist: în ce bază poate încadra deficiențele unei mașini în normele rar? Mircea Muntean Mircea Muntean Ce părere aveți cine are competenta sa stabilească ce tip de defecțiune are automobilul având în vedere ca în normele rar sunt 3 tipuri de deficiente ... (vezi toată discuția)