avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... venit eligibil pt acordarea indemnizatiei de crestere ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

venit eligibil pt acordarea indemnizatiei de crestere copil-paternitate

Buna ziua,
am si eu o intrebare legata de acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului, dupa noua lege valabila din 01,07,2016.
Urmeaza sa nasc in septembrie , si eu cu sotul meu ne gandim sa intre el in paternitate dupa ce imi efectuez eu concediul de sarcina si lauzie obligatoriu.
Motivul principal pentru un venit mai mare al indemnizatiei, care nu mai este plafonat acum.
Sotul meu (roman, cu rezidenta in Romania) lucreaza din octombrie 2015 la o firma romaneasca,cu sediul in Romania, insa munca efectiva o desfasoara in Germania. Pana in 31 martie 2016 avea salariul mic- 1200 lei net pe cartea de munca (brutul...in jur de 1800-2000lei) in Romania, dupa care se platea impozit, asigurari sociale, si in Germania primea inca un salar in euro- din care firma platea impozit la statul german -venit care era justificat ca o diurna in fata statului roman.. Din 01 aprilie 2016, datorita unei legi date in 2015, nu stiu exact care este.. firma la care lucreaza sotul meu a hotarat ca venitul pt munca prestata in Germania sa il treaca in Romania dintr-un anumit punct de vedere, si anume: acest venit se impoziteaza tot in Germania, si doar contributiile sociale se platesc in Romania- vreo 1000 euro plateste numai la Casa de sanatate.... deci e vorba de venit substantial.Mai mult de atat, firma a platit retroactiv statului roman contributiile sociale pana la data la care a intrat in vigoare aceste lege- 2015.
Sper ca s-a inteles situatia,,.
Asadar, noi nu stiu exact cum sa incadram venitul sotului meu din Germania, care este declarat in Romania, dar se impoziteaza in Germania si la care se platesc contributiile sociale in Romania..
Este eligibil sotul meu, cu venitul lui substantial, sa fie luat in considerare la calculul pt indemnizatia de crestere a copilului pana la varsta de 2 ani?
Venitul sotului meu se incadreaza la venituri supuse impozitului pe venit ca si criteriu pt alocarea indemizatiei?
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Daca aveti nevoie de info suplimentare va rog sa imi transmiteti.
Cel mai recent răspuns: vio_suciu2000 , utilizator 09:32, 1 Iulie 2016
OUG 111/2010
art.2
....
(6) În vederea acordării drepturilor prevăzute la alin. (1), persoanele care au realizat activităţi profesionale în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state care aplică prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială şi ale Regulamentului (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială, denumit în continuare Regulament, beneficiază de totalizarea perioadelor de activitate realizate în aceste state în condiţiile prevăzute de acesta.


Normele de aplicare a OUG 111/2010
art.6
.....
(5) Actele doveditoare privind realizarea de venituri, precum şi nivelul lunar, trimestrial sau anual al acestora, eliberate de angajator sau de organele competente, sunt, după caz, următoarele:
......
g) copia contractului de muncă sau, după caz, dovada eliberată de angajatori ori de autorităţile competente străine sau române, tradusă şi legalizată, care să ateste perioadele în care au fost realizate activităţi profesionale şi care sunt totalizate conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială, denumit în continuare Regulamentul nr. 883/2004 şi ale Regulamentului (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială, precum şi veniturile aferente acestor activităţi, inclusiv cele provenite din perioadele de şomaj şi concedii medicale. Aceste prevederi se aplică şi persoanelor care au realizat activităţi salariale ori independente în statele care aplică prevederile Regulamentului (CEE) nr. 1.408/1971 al Consiliului din 14 iunie 1971 privind aplicarea regimurilor de securitate socială în raport cu lucrătorii salariaţi şi cu familiile acestora, care se deplasează în cadrul Comunităţii, pentru situaţiile prevăzute la art. 90 alin. (1) din Regulamentul nr. 883/2004.
Va multumesc foarte mult pentru clarificari.
Am citit articolele mentionate de dvs cu atentie, si imi dau seama ca raspunsul este unul pozitiv, si veniturile din UE se iau in considerare la calculul indemnziatiei pt cresterea CC.
Acum totul este mult mai clar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie pentru cresterea copilului - perioada ContSters193523 ContSters193523 buna ziua as avea o intrebare in cazul in care o persoana naste in luna iunie iar cele 12 luni lucrate consecutiv nu se implinesc numai in luna august exist ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! dacă soțul a lucrat în suedia și germania în ... Larisapetcu Larisapetcu Buna ziua! Dacă soțul a lucrat în suedia și germania în ultimi 2 ani. Are cotizat și în românia 3 luni in acesti 2 ani. Dacă sar angaja în românia ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru mamici Martin/ Martin/ Se poate primi indemnizatie daca ai lucrat in strainatate inaintea nasterii? Daca da ce acte avem nevoie? Multumesc (vezi toată discuția)