avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 362 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil

Buna seara,

Referitor la indemnizatia crestere copil ma aflu in urmatoarea situatie: am obtinut venituri salariale in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului dar si venituri din activitati independente ca si persoana fizica neautorizata. Veniturile din activitatea independenta mi-au fost platite in timp ce eram in concediu de maternitate (am optat pentru retinere la sursa) desi activitatea am desfasurat-o cu 5 luni inainte de nasterea copilului. Veniturile din activitatea independenta vor fi luate in considerare la calculul indemnizatiei? Precizez ca am optat pentru 1 an de crestere copil dar doresc sa imi modific optiunea pentru a sta 2 ani cu copilul dar as dori sa prezint si documentele doveditoare ale venitului obtinut din activitatea independenta.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: claudia03 , utilizator 13:44, 7 Iulie 2016
1. Pentru persoanele care se află în concediul pentru creşterea copilului până la vârsta de 1 an şi plata indemnizaţiei lunare aferente, pentru prelungirea acordării drepturilor, cererea se depune cu cel puţin 30 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 1 an, dar nu mai devreme de 1 iulie 2016.

2. Pentru persoanele prevăzute ai căror copii împlinesc vârsta de 1 an în cursul lunii iulie 2016, prelungirea/reluarea drepturilor de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului se face începând cu data la care copilul împlineşte vârsta de 1 an, dacă cererea se depune până la data de 1 august 2016 inclusiv.

3. Pentru părinţii aflaţi în concediul de creştere până la vârsta de un an a copilului, cuantumul indemnizaţiei va fi acordat astfel:
- la nivelul cuantumului acordat anterior, dacă nivelul indemnizaţiei s-a situat sub 3.400 de lei, însă nu mai puţin de 1.062,5 lei;
- în cuantum recalculat prin eliminarea plafonului maxim, dacă nivelul indemnizaţiei a fost de 3.400 de lei.
www.avocatnet.ro/content/art...
multumesc
1. Daca veniturile din activitatea independenta au fost impozitate atunci se au in vedere la calcularea indemnizatiei pentru concediu crestere copil (CCC).

2. - Veti soliciata de la ANAF o adeverinta cu veniturile nete obtinute din activitatea independenta in cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de CCC.
- Spuneti la ANAF pentru ce va trebuie adeverinta.

multumesc frumos
Am sunat la Serviciul Alocatii si Indemnizatii si ei sustin ca se vor lua in considerare doar actele depuse initial la dosar. Precizez ca am optat pentru CCC de 1 an si pentru ca m-am incadrat la 3400 lei plafonat am depus doar adeverinta de venit salarial cand am intrat in CCC. Acum doresc sa imi schimb optiunea sa reintru in CCC de 2 ani (sunt in concediu fara plata momentan) si sa depun si adeverinta referitoare la veniturile obtinute in baza conventiei civile dar se pare ca normele de aplicare ale legii 66/2016 sustin ca recalcularea se va face pe baza documentelor depuse initial la dosar desi art. 2 din legea 66/2016 alin 1 prevede ca "(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară."

Avand in vedere cele de mai sus, veniturile obtinute in baza conventiei civile vor fi luate in considerare?

Alte discuții în legătură

Reluare concediu crestere copil si indemnizatie Dyadyana Dyadyana Buna ziua, pe fosta lege am optat pt 1 an concediu crestere copil, perioada care s-a terminat in martie 2016. Indemnizatia pe care am primit-o a fost de 3.400 ... (vezi toată discuția)
Marire indemnizatie ccc incepand cu 1 iulie vertrad2 vertrad2 Buna ziua! Sotia este in CCC de 1 an si la dosar a depus doar venitul de salariat. Avand in vedere ca indemnizatiile vor fi recalculate incepand cu 1 iulie ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil gineta826 gineta826 BBuna ziua! Am o nelamurire, am optat pt concediu de creștere copil pt 2 ani de zile iar intre timp copilul a fost diagnosticat cu o problema la inima, ceea ... (vezi toată discuția)