avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 403 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Reluare concediu crestere copil si indemnizatie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Reluare concediu crestere copil si indemnizatie

Buna ziua, pe fosta lege am optat pt 1 an concediu crestere copil, perioada care s-a terminat in martie 2016. Indemnizatia pe care am primit-o a fost de 3.400 lei (plafonata). Dupa terminarea primului an de concediu nu mi-am reluat activitatea, ramanand acasa cu copilul. Veniturile impozabile pe baza carora s-a calculat indemnizatia le-am obtinut ca PFA, iar acum practic ma aflu in concediu fara plata pentru crestere copil, activitatea PFA-ului fiind suspendata si in anul 2017 inclusiv.

Doresc reluarea concediului de crestere copil si plata indemnizatiei. Cum se va calcula indemnizatia? 85% din veniturile (nete) impozabile obtinute in 12luni/24 luni anterior nasterii copilului, suma neplafonata (in cazul meu suma ar fi peste 3.400 lei)? sau se va pastra plafonul de 3.400 lei?

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Dyadyana , utilizator 16:32, 7 Iulie 2016
1. Dvs. sunteti acum in concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani si doriti sa intrati din nou in concediu crestere copil (CCC) pana la varsta de2 ani.


2. Din Legea 66/19.04.2016 pentru modificarea si completarea OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. II
Prezenta lege intra in vigoare la data de 1 iulie 2016.

Art. III
(1) Pentru persoanele care, la data intrarii in vigoare a prezentei legi, beneficiaza de concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului, de concediul fara plata sau de stimulentul de insertie reglementate de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, modificarile aduse prin prezenta lege se aplica dupa cum urmeaza:

a) pentru persoanele care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau in plata stimulentului de insertie, precum si pentru cele aflate in concediu fara plata pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, modificarea optiunii se realizeaza pe baza de cerere si acte doveditoare privind suspendarea realizarii de venituri supuse impozitului, pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;

b) pentru persoanele care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, modificarea cuantumului indemnizatiei lunare aferente se realizeaza din oficiu, pe baza documentelor care au stat la baza acordarii dreptului;

c) pentru persoanele aflate in plata stimulentului de insertie, indiferent de optiunea de concediu exprimata initial, si care nu se afla in situatia prevazuta la lit. a), prelungirea perioadei de acordare a stimulentului pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, respectiv 4 ani, in cazul copilului cu handicap, se face din oficiu.

(2) In aplicarea alin. (1) se emit instructiuni care se aproba prin ordin al ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice.


3. Din Ordinul nr. 1099/2016 privind aprobarea Instrucţiunilor de aplicare a prevederilor art. III alin. (1) din Legea nr. 66/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor:

Art. 1.
(1) În aplicarea prevederilor art. III din Legea nr. 66/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernuluinr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare ordonanţa de urgenţă, beneficiază de prelungirea sau, după caz, reluarea perioadei de acordare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului persoanele care au în îngrijire copii sub vârsta de 2 ani, care au beneficiat sau beneficiază pentru acesta/aceştia de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului în baza art. 2 alin. (1) lit. a) din ordonanţa de urgenţă, înainte de modificările aduse prin Legea nr. 66/2016.

(2) Pentru persoanele prevăzute la alin. (1), prelungirea, respectiv reluarea concediului şi plata indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului se fac pe bază de cerere însoţită de acte doveditoare privind suspendarea realizării de venituri supuse impozitului. Modelul cererii este prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentele instrucţiuni.
...


4. Conform celor de mai sus depuneti la AJPIS cererea de reluare a CCC pana la varsta de 2 ani si anexati dovada ca aveti suspendata activitatea de PFA.

5. Indemnizatia se va recalcula numai in baza actelor aflate la dosarul initial si daca din calculul initial a reiesit o indemnizatie mai mare de 3.400 lei vi se va acorda aceasta indemnizatie marita.
Buna ziua,
Va multumesc frumos pentru raspuns. Si eu intelesesem acealsi lucru, pe care mi l-ati explicat si dvs, pentru ca am citit foarte atent legea si normele, si anume ca se ridica plafonul de 3.400 lei si recalcularea se va face pe baza documentelor depunse initial.

M-a bulversat in schimb declaratiile dnei Lacramioara Corches, director ANPIS, are a sustinut intr-un interviu faptul ca pentru parintii care reiau concediul, se va pastra plafonul de 3.400 lei, cel de care au beneficiat initial. Am tot cautat prin legi sa gasesc temeiul legal prin care aceasta doamna a facut declaratiile, si nu am gasit nimic... de aceea am vrut sa mai cer o parere. In aceste conditii doamna ori habar nu are despre ce vorbeste, ori a indus lumea in eroare cu buna stiinta, pentru ca sa se reduca numarul parintilor care se intorc in concediu.
In cazul in care doriti sa vedeti ce a declarat aceasta doamna, va atasez interviul:

[ link extern ] .

Partea trista e, ca daca angajatii Agentiilor de Plati sunt instruiti sa plafoneze in continuare veniturile, incalcand legea, tot parintii vor avea de alergat sa-si castige drepturile reale: contestatie pentru care rapsunsul vine intotdeauna in ultima zi, adica dupa 30 zile, apoi daca ei admit ca au gresit, obtii rectificarea iar banii vin dupa inca o luna, sau chiar doua, depinde de momentul lunii. Daca nu , se merge in instanta, si acolo alte termene si timp si bani pierduti.

Daca doamna Corches are dreptate, care este temeiul legal? Daca nu are dreptate, oare va raspunde pentru aberatiile declarate?

Multumesc!
1. Nu se poate intra pe link-ul arata de dvs. dar banuiesc ca a vrut sa se refere la faptul ca nu se pot aduce alte documente de venituri decat cele depuse initial la dosar.

2. Daca, intr-adevar, a spus asa cum ziceti dvs. raspunsul ei este eronat (s-a intamplat si la case mai mari).
[ link extern ]

Buna ziua,
Revin cu linkul. Oricum interviul a fost la Digi24, emisiunea "24 minute" cu Teodora Ghenciu moderatoare, in data de 5 iulie 2016. Digi chiar a preluat in articol declaratia dnei director:
"Părinții care au stat un an, s-au întors la muncă, dar acum doresc să se întoarcă în concediu

Părinții pot opta și pentru această variantă, dar suma pe care o primesc lunar nu se recalculează, rămâne aceeași ca în primul an. Indemnizația în acest caz „nu se mai calculează, este o facilitate oferită de lege de a sta cu copilul până la 2 ani acasă. Îi rămâne plafonul dar dacă aplicăm 85% în urmă, îi aplică din cât a primit, pentru că ea a fost acasă. E aceeași sumă. E chiar mai bine. Nu este o discriminare. Ea a pornit de la premisa că nu se poate modifica, acum legiuitorul i-a dat opțiunea să stea acasă cu 3.400 până la 2 ani”

Este un fragment in care moderatoarea intreba daca nu este discriminare si dna explica. Ba mai mult, mamele ar trebui sa fie recunoascatoare, ca nu li se aplica 85% la anul in care au stat acasa, ca este o favoare pe care legiuitorul o face. Dna Corches se pare ca nu stie ca legea se refera la veniturile impozabile obtinute inaintea nasterii copilului, iar pt dansa veniturile din CCC sunt impozabile. O varza totala.

Da, aveti dreptate, s-a intamplat si la case mai mari...

Va multumesc pentru timpul acordat!
Ultima modificare: Joi, 7 Iulie 2016
Dyadyana, utilizator
1. Directoarea Corches este cu totul pe langa lege.

2. Dvs. depuneti actele la Primarie (sau la AJPIS) si vedeti daca este asa cum a spus doamna, cea care trebuia sa cunoasca mai bine dact noi toti prevederile legale.

Alte discuții în legătură

Cic - recalculare indemnizatie conform noii legi Cristina00001 Cristina00001 Buna ziua, Am urmatoarea situatie: Am un copil in varsta de 1 an si jumatate. Pana la 11 luni am fost in CIC si apoi am intrat in plata stimulentului de ... (vezi toată discuția)
Legea 66/2016 reluare concediu ingrijire copil Kozma_Zsolt Kozma_Zsolt Buna ziua, ma numesc Zsolt si doresc sa ma ajutati cu un raspuns privind reluarea concediului crestere copil ( CCC ) conform legii 66/2016. Situatia mea ... (vezi toată discuția)
Marire indemnizatie ccc incepand cu 1 iulie vertrad2 vertrad2 Buna ziua! Sotia este in CCC de 1 an si la dosar a depus doar venitul de salariat. Avand in vedere ca indemnizatiile vor fi recalculate incepand cu 1 iulie ... (vezi toată discuția)