Sunt doctoranda la anul 3 la o universitate de stat. Sunt insarcinata de 4 luni, nasterea va avea loc in luna decembrie. Incepand cu luna septembrie o sa fiu angajata, dar in ultimii aproape 3 ani singurul venit pe care am realizat a fost bursa primita de la stat.
Acum am citit, ca incepand de 1 iulie 2016 regurile referitoare la indemnizatia pentru cresterea copilului vor fi modificate. Conform noilor reglementari persoanele care, in ultimii 2 ani de dinaintea naşterii copilului, au obţinut venituri impozabile timp de minimum 12 luni vor beneficia de concediu pentru creşterea copilului. Numai ca bursele nu sunt venituri impozabile...
In contractul de studiu semnat cu universitatea scrie ca "pe toata durata activitatii, studentul-doctorand beneficiaza de recunoasterea vechimii in munca si specialitate si de asistenta medicala gratuita, fara plata contributiilor la asigurarile sociale de stat, la asigurarile pentru somaj, la asigurarile sociale de sanatate si pentru accidente de munca si boli profesionale, potrivit Art. 164 alin. (2) din LEN dar si reglementarilor specifice din domeniul asigurarilor sociale."
Deci va rog sa ma lamuriti: pot sa primesc indemnizatia pentru cresterea copilului sau nu? Si daca nu, nu pot primi nici un ban?
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 2
(1) Persoanele care, in ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.
(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, si nu poate fi mai mica de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata.
333
(5) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
...
n) au calitatea de doctorand, în condițiile prevăzute de Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare;
...
2. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) trebuie ca la actele necesaredepuse la Primarie sa aveti adeverinţa eliberatã de instituţia de învãţãmânt, care sã ateste frecventarea cursurilor fãrã întrerupere, pânã la data solicitãrii acesteia.