avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 464 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Obtinerea cetateniei romane de catre un cetatean ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Obtinerea cetateniei romane de catre un cetatean britanic

Sunt cetatean roman casatorita cu un cetatean britanic din Octombrie 2011. Avem un apartament proprietate personala in Romania (unde sotul meu a locuit timp de cateva luni pe an in ultimii 5 ani) - insa pana acum sotul meu nu a cerut eliberarea unui certificat de inregistrare a rezidentei pe teritoriul Romaniei.

Sotul meu invata limba romana.

Am vrea ca sotul meu sa obtina cetatenia romana.

Va rugam sa ne indrumati care este procedura pe care ar trebui sa o urmam, avand in vedere ca sotul meu este cetatean UE.

Ar trebui ca sotul meu sa aiba resedinta oficiala in Romania timp de 2 ani si jumatate inainte de a putea depune o cerere pentru acordarea cetateniei romane? Prin ce acte s-ar putea face dovada resedintei in Romania?

De asemenea, cum sunt testate cunostintele de limba romana in vedere obtinerii cetateniei? Exista cumva vreun ghid care ar indica nivelul de cunostinte necesare- de ex. un compendiu de teste care au folosite anterior - ca exemple/exercitii.

Multumim anticipat pentru ajutor.

Cel mai recent răspuns: foarteoptimist , utilizator 12:04, 4 Iulie 2016
In cazul in care se solicita dobandirea cetateniei romane la cerere, persoana interesata trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
a) s-a nascut si domiciliaza, la data cererii, pe teritoriul Romaniei sau, desi nu s-a nascut pe acest teritoriu, domiciliaza in condiţiile legii pe teritoriul statului roman de cel putin 8 ani sau, in cazul in care este casatorit si convietuieste cu un cetatean roman, de cel putin 5 ani de la data casatoriei;
b) dovedeste, prin comportament, actiuni si atitudine, loialitate fata de statul roman si declara ca nu intreprinde sau sprijina, si nici in trecut nu a intreprins si nu a sprijinit actiuni impotriva ordinii de drept ori a sigurantei nationale;
c) a implinit varsta de 18 ani;
d) are asigurate in Romania mijloacele legale pentru o existenta decenta, in conditiile stabilite de legislatia privind regimul strainilor;
e) este cunoscut cu o buna comportare si nu a fost condamnat, in tara sau in strainatate, pentru o infractiune care il face nedemn de a fi cetatean roman;
f) cunoaste limba romana si poseda notiuni elementare de cultura si civilizatie romaneasca, in masura suficienta pentru a se integra in viata sociala;
g) cunoaste prevederile Constitutiei Romaniei si imnul national.
Termenele prevazute la lit. a) pot fi reduse pana la jumatate in cazul in care solicitantul este o personalitate recunoscuta pe plan international ori a investit in Romania sume care depasesc 500.000 Euro.
Daca cetateanul strain sau persoana fara cetatenie, care a solicitat sa i se acorde cetatenia romana se afla in afara teritoriului statului roman o perioada mai mare de 6 luni in cursul unui an, anul respectiv nu se ia in calcul la stabilirea perioadei prevazute la lit. a).


[ link extern ]

Alte informatii puteti gasi aici
[ link extern ]
Multumesc pentru raspuns. Din cate am vazut noi pe

[ link extern ]

Termenele prevăzute la lit. a) pot fi reduse până la jumătate în următoarele situaţii:

b) solicitantul este cetăţeanul unui stat membru al Uniunii Europene;

Intrebare- de cand se calculeaza termenul? De la data casatoriei- indiferent de resedinta- atat timp cat este intr-un alt stat UE, sau de la data cand a obtinut un certificat de inregistrare a resedintei in Romania?

Multumesc anticipat
Raspunsul este chiar in cuprinsul art. 8 lit. a).

a) s-a născut şi domiciliază, la data cererii, pe teritoriul României sau, deşi nu s-a născut pe acest teritoriu, domiciliază în condiţiile legii pe teritoriul statului român de cel puţin 8 ani sau, în cazul în care este căsătorit şi convieţuieşte cu un cetăţean român, de cel puţin 5 ani de la data căsătoriei;

Se intelege ca domiciliul trebuie sa fie pe teritoriul statului roman si se ia in considerare data de la care a obtinut document de rezidenta.

Daca v-ati casatorit in urma cu 5 ani si ati domiciliat in UK fara a avea un document de inregistrare a domiciliului pe teritoriul RO nu inseamna ca ati domicilat pe teritoriul RO.

Cea buna sursa de informatii este chiar autoritatea respectiva.

tel. 021/201.93.55

Multumesc frumos pentru clarificarea cerintelor in ceea ce priveste domiciliul.

In legatura cu evaluarea cunostintelor de limba romana - exista cumva un ghid sau un compendiu de teste anterioare - care l-ar putea ajuta sa se pregateasca pentru acest test?

Multumesc anticipat.
Veti gasi informatii privind obtinerea cetateniei, domiciliului si testele de pregatire la link-urile de mai jos ;)

Ghid obtinere cetatenie
[ link extern ]

Brosura drepturi RO
[ link extern ]

Teste de pregatire cetatenie
[ link extern ]

Brosura drepturi EN
[ link extern ]

Obtinerea cetateniei
[ link extern ]

Domiciliu si cetatenia
[ link extern ]

Obtinerea rezidentei si cetateniei EN
[ link extern ]

Recunoasterea diplomelor EN
[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Casatorie italia divort in romania ContSters253612 ContSters253612 Casatorie efectuata in Italia , minor rezultat din casatorie , fara domiciliul al cetateanului italian in Ro. Casatoria inregistrata in Romania cu rezidenta in ... (vezi toată discuția)
Strãin cãsãtorit cu romanca - obtinere cetatenie romana kouliscon kouliscon Stie cineva dacă acum că i-am căsătorit cu o româncă, dacă pot sa iau Naționalitate român? sau care este procedura de a obține ... (vezi toată discuția)
Obtinerea cetateniei romane prin casatorie kpas2005 kpas2005 in cazul cetatenilor moldoveni ,casatoriti cu cetateni romani ,care isi pastreaza domiciliul in republica molvova, cat timp dureaza obtinerea cetateniei ... (vezi toată discuția)