avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 994 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Instiintare evacuare sediu firma
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Instiintare evacuare sediu firma

Buna ziua ,
Suntem o firma la inceput de drum cu activitate de comert, din iulie 2015 avem contract decomodat pe un spatiu ce este inregistrat ca sediu social cu activitate, de curand proprietarul ne-a instiintat sa parasim spatiul in termen de maxim 15 zile, contractul este valabil pana in 2019 ,rugamintea la dvs este :
- ne poate evacua ?
Cel mai recent răspuns: simaalex23 , utilizator 17:33, 15 Iulie 2016
Bună ziua,

În primul rând, este important să știm exact ce clauze ați stabilit prin contractul încheiat cu comodantul. Care sunt cauzele de încetare ale contractului? Scrie în contract că proprietarul poate rezilia unilateral contractul?
În al doilea rând aș vrea să știu, având în vedere că valabilitatea contractului dumneavoastră este destul de mare, respectiv de 4 ani, ați notat contractul de comodat în CF-ul imobilului?

Fiind avut în vedere caracterul gratuit și unilateral, în mod absolut, al acestui tip de contract, proprietarul comodant poate cere restituirea bunului și în condițiile art. 2156 din Codul Civil, chiar dacă nu a fost expres specificat în contract. Vă redau mai jos textul de lege amintit:

Art. 2156
Restituirea anticipată


Comodantul poate cere restituirea bunului înainte de momentul prevăzut la Art. 2155 alin. (1) atunci când are el însuşi o nevoie urgentă şi neprevăzută de bun, atunci când comodatarul decedează sau atunci când acesta îşi încalcă obligaţiile.


Ultima modificare: Miercuri, 6 Iulie 2016
Ionela Bâc, Avocat
Buna ziua ,
Doresc sa multumesc dvs pentru promptitudine ,
1. Cauze de incetarea contractului:
- prezentul contract inceteaza de plin drept fara a mai fi necesara interventia unui tribunal arbitral a unei instante judecatoresti in cazul in care una dintre parti :
a. nu isi executa una dintre obligatiile esentiale enumerate in prezentul contract
b. isi incalca vreuna dintre obligatiile sale dupa ce a fost avertizata printr-o notificare scrisa de catre cealalta parte, ca o nerespectare a acestora va duce la rezilierea prezentului contract.
Partea care invoca o cauza de incetare a prevederilor prezentului contract o va notifica celeilalte parti cu cel putin 30 de zile inainte de data la care incetarea urmeaza sa-si produca efectele.
Rezilierea prezentului contract nu va avea nici un efect asupra obligatiilor deja scadente intre partile contractante.

Obligatiile comodantului :
a. sa nu-l impiedice pe comodatar sa foloseasca imobilul pana la termenul stabilit
b. sa restituie eventualele cheltuieli efectuate pentru conservarea imobilului
c. sa plateasca despagubiri civile codatarului pentru viciile pe care le cunoaste ,dar nu le-a adus la cunostiinta comodatarului
d. sa permita comodatarului sa declare sediul social si sa deschida punct de lucru in spatiul alocat , sa-si obtina toate autorizatiile si avizele necesare pentru desfasurarea activitatii la acesta adresa dupa cum crede de cuvinta .

Mentionez faptul ca reprezentantii spatiului au inceput sa ne ameninte cu evacuarea , intra in spatiu si ne sperie clienti cu jigniri si amenintari ca ne dau afara , va rugam sfatuiti-ne daca dvs considerati ca avem castig de cauza sa putem apela la un avocat pentru a demara un proces .
Contractul este din24.11.2015-23.11.2018.
Clauzele sunt destul de generice.
Ca și comodatar, ați achitat cheltuielile privind întreținerea imobilului ce cad în sarcina dumneavoastră?
Vi s-a comunicat în scris rezilierea unilaterală a contractului de către proprietar?
Pănă atunci, nu văd cum ar putea să procedeze direct la o acțiune de evacuare.
Contractul decomodat este cu titlu gratuit , s-a reamenajat spatiul ,vopsit , dezvoltat si am fost instiintati azi cu privire la a parasi locatia.
Pe scurt, ceea ce am vrut să vă spun este că nu e nevoie să se specifice în concret, în contract, ceea ce este prevăzut prin lege. Contractul de comodat este un contract cu titlu gratuit și unilateral, iar ceea ce depășește cadrul legal și se referă la alte particularități se poate stabili de către părți prin contract, de aceea v-am întrebat ce clauze ați convenit cu proprietarul.
Spuneți că ați adus un spor de valoare spațiului, însă aici, din nou, depinde care a fost înțelegerea dumneavoastră cu proprietarul. Doriți să vă achite el cheltuiala? A fost de acord cu lucrările de amenajare?
Din punctul meu de vedere, dacă vi s-a comunicat în scris că se dorește rezilierea, ar trebui să vă căutați deja un alt spațiu. Gândiți-vă că, înainte de termenul stabilit prin contract, dumneavoastră ați fi cel care dorește rezilierea contractului.Credeți că v-ar putea obliga comodantul să folosiți în continuare bunul, cu titlu gratuit? E absurdă întrebarea, nu?
Sper că v-am putut ajuta.

Alte discuții în legătură

Contract de comodat - prevederi Costica33 Costica33 Va multumesc anticipat pentru ajutor. Vreau sa fac un contract de comodat pentru firma mea si 1. am nevoie de fraza standard prin care pot stipula cat la ... (vezi toată discuția)
Restitutirea anticipata art. 2156 contract de comodat retromusculo retromusculo In ce conditii pot fi evacuat dintr-un imobil unde am calitatea de comodatar conform art. 2156 N.C.C. daca am inchieiat un contract de comodat pe un an de zile ... (vezi toată discuția)
Contract de comodat carcasa carcasa buna ziua, pot sa fac un contract de comodat pentru locuinta unui cetatean strain? pana acum am avut un contract de inchiriere inregistrat la ... (vezi toată discuția)