Avem urmatoarea situatie: angajatorul obliga fiecare angajat la angajare sa primeasca echipamente de lucru. Ei spun ca amortizarea acestoraa este intre 1-3 ani (camasi, sacou, tricouri, pantaloni, pantofi de protectie, geaca, insigna, etc). La primirea echipamentelor, semnezi un formular prin care esti de acord sa le platesti la plecarea din firma daca ele nu s-au amortizat total. entionez ca aceste echipamente sunt inscriptionate cu sigla angajatorului, astfel incat nu le mai poti purta pe strada dupa plecarea din companie.
Doua intrebari:
1. Clauza respectiva din contract nu este abuziva? Adica tu ca si angajat nu poti decide daca esti de acord sau nu, daca nu semnezi atunci nu te mai angajeaza.
2. La plecare ti se face o factura direct din contabilitate si ti se retin banii, chiar daca tu nu ai semnat factura. Este legal ?
Multumesc.
Nu este vorba de echipament de lucru ci de echipament individual de protectie cu care angajatorul are obligatia legala sa doteze toti lucratorii conform prevederilor Legii ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art.13 În vederea asigurării condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă şi pentru prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, angajatorii au următoarele obligaţii:
r) să asigure echipamente individuale de protecţie.
Legat de plata EIP, in HG nr. 1048/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare se mentioneaza:
-Art. 7 Conditiile de utilizare a echipamentului individual de protectie, in special durata
purtarii, sunt determinate in functie de gravitatea riscului, frecventa expunerii la risc,
caracteristicile postului de lucru al fiecarui lucrator si de performanta echipamentului individual
de protectie
-Art. 10 (1) Echipamentul individual de protectie se distribuie gratuit de angajator, care asigura buna sa functionare si o stare de igiena satisfacatoare prin intermediul intretinerii,
repararii si inlocuirilor necesare.
(2) Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei poate stabili dispozitii pe baza carora sa
se impuna ca lucratorul sa contribuie la costul unui anumit echipament individual de protectie, in situatiile in care utilizarea echipamentului nu este exclusiv pentru locul de munca.
Conform prevederilor de mai sus, angajatorul acorda EIP gratuit sau dupa caz, cu o cota parte de la lucrator. Acest mod de acordare a EIP se face conform listei interne de EIP a firmei respective, pe locuri de munca/ posturi de lucru/ meserii/ activitati, iar aceste prevederi sunt mentionate intr-o anexa la contractul colectiv de munca de la nivelul firmei, contract care este inregistrat la ITM.
Angajatorul a recurs la procedura respectiva pentru a evita pierderi financiare in contabilitate daca lucratorii pleaca din firma inainte de expirarea duratei de serviciu a EIP, pe sortimente conform listei interne de EIP.
Prevederea poate fi legala daca la plecarea din firma se calculeaza amortizarea EIP, pe sortimente, dat lucratorului conform listei interne de EIP si se scade din valoarea de achizitie a fiecarui sortiment, valoarea amortizata deja.
Factura de care amintiti trebuie sa contina doar valoarea ramasa neamortizata si sa vi se retina din lichidare aceasta suma.
Nu are nevoie de semnatura dvs. pe factura deoarece ati semnat deja la angajare CIM la care s-a adaugat clauza de care amintiti.
Legalitatea clauzei de care amintiti si procedura de aplicare poate fi sesizata la ITM, cu nr. de inregistrare/ data sau puteti deschide actiune in instanta impotriva angajatorului.
Nu este echipament de lucru (notiunea a disparut in 2006 odata cu aparitia legii 319) dar nici echipament de protectie, uniforma firmei de paza poate fi incadrata la imbracaminte de lucru. Pentru astfel de imbracaminte angajatorul nu are obligatia sa asigure gratuitatea. Normal ar fi ca la plata sa fie scazuta uzura proportional cu timpul de utilizare.
ART. 3 din HG 1048/2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate pentru utilizarea de catre lucratori a echipamentelor individuale de protectie la locul de munca
(1) In sensul prezentei hotarari, prin echipament individual de protectie se intelege orice echipament destinat sa fie purtat sau tinut de lucrator pentru a-l proteja impotriva unuia ori mai multor riscuri care ar putea sa ii puna in pericol securitatea si sanatatea la locul de munca, precum si orice element suplimentar sau accesoriu proiectat in acest scop. (2) Sunt excluse din definitia cuprinsa la alin. (1):
a) imbracamintea de lucru si uniformele obisnuite care nu sunt proiectate in mod special pentru a proteja securitatea si sanatatea lucratorului;
b) echipamentul folosit de serviciile de urgenta si salvare;
c) echipamentul individual de protectie purtat sau folosit de armata, politie ori de alte institutii de ordine publica;
Nu ati precizat ca este vorba de uniforma pentru o firma de paza si eu nu am citit cu atentie sortimentele de echipament primite de dvs., motiv pentru care raspunsul meu initial a fost pentru o firma care are obligatia de a asigura EIP.
Repet, nu este vorba de o firma de paza! Este o firma de distributie, iar echipamentul cuprinde: sacou, geaca, camasa de strada, tricouri, blugi, insigna, curea, deci obiecte de vestimentatie care nu au nici o treaba cu protectia muncii! Si toate sunt inscriptionate cu numele firmei si numele diversilor parteneri ale acesteia, deci dupa ce pleci din firma nu le mai poti folosi in interes personal.
In acest caz raman corecte mentiunile mele din primul mesaj - art.10 al.(2)
Este vorba de o uniforma pe care o impune angajatorul pentru toti lucratorii firmei.