avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Spor conditii nocive
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Spor conditii nocive

Buna ziua,

De curand mi s-a acordat sporul de praf, dar fara sa mi se dea in plus si cele 3 zile de co.

Nu mai exista contract colectiv de munca la nivel de unitate care confera salariatilor care lucreaza in conditii grele, periculoase sau vatamatoare, ci doar ROI, pe acest motiv nu mi se acorda acest drept.

Stiu ca as avea dreptul conf:
(1) Salariatii care lucreaza in conditii grele, periculoase sau vatamatoare, nevazatorii, alte persoane cu handicap si tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare.Ce ma sfatuiti sa fac?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:06, 7 Iulie 2016
Numarul de zile lucratoare aferent concediului de odihna suplimentar pentru salariatii care lucreaza in conditii grele, periculoase sau vatamatoare, nevazatorii, alte persoane cu handicap si tinerii in varsta de pana la 18 ani se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil si va fi de cel putin 3 zile lucratoare.

In lipsa unui CCM aplicabil angajatorului , aceste zile pot fi reglementate in Reg.Intern al angajatorului.

Art. 242 C.mun.
Regulamentul intern cuprinde cel putin urmatoarele categorii de dispozitii:
....
c) drepturile si obligatiile angajatorului si ale salariatilor;
....

De asemenea, salariatii se pot prevala si de dispozitiile urmatoare din Codul Muncii:
Art. 245
(1) Orice salariat interesat poate sesiza angajatorul cu privire la dispoziţiile regulamentului intern, în măsura în care face dovada încălcării unui drept al său.
(2) Controlul legalităţii dispoziţiilor cuprinse în regulamentul intern este de competenţa instanţelor judecătoreşti, care pot fi sesizate în termen de 30 de zile de la data comunicării de către angajator a modului de soluţionare a sesizării formulate potrivit alin. (1).

Sa inteleg ca daca nu exista in ROI, nu mi se respecta derepturile. NU POT FACE REF. LA CODUL MUNCII?CEILALTI COLEGII AI MEI AU ACESTE ZILE, pentru ei de ce se aplica?
Nu am specificat ca nu puteti face referire la Codul Muncii .

Pentru ceilalti colegi de ce se aplica, raspunsul exact il gasiti la angajator ... noi putem doar presupune sau deduce de ce.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

acordarea concediului suplimentar dragosm1969 dragosm1969 Care este baza legala pentru acordarea de zile suplimentare la concediul de odihna? ,, Angajatii care presteaza munci grele, periculoase sau ... (vezi toată discuția)
Concediu suplimentar dragosionescu dragosionescu Buna ziua Detin un certificat de handicap accentuat. Doresc sa stiu daca am dreptul la zile de concediu legal suplimentare fata de zilele anuale. In Codul ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna suplimentar pentru conditii speciale de munca 1criss 1criss Beneficiez de conditii speciale de munca conform H.G.nr1025/2003. Intrebare:In aceste conditii speciale de munca trebuie sa beneficiez si de concediu de ... (vezi toată discuția)