avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Restante salariale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Restante salariale

Buna ziua, as aprecia daca m-ati putea ajuta cu urmatoarea problema: dupa incetarea contractului de munca de comun acord, fara perioada de preaviz, fostul angajator a refuzat sa plateasca restantele salariale (cred ca asa le pot numi) pe primele 2 saptamani de munca, decontarea unui curs care era necesar la locul de munca si orele suplimentare efectuate. Mentionez ca a refuzat sa-mi raspunda la apelurile telefonice si cand am mers la birou sa discut problema a pus situatia si suma cuvenita pe baza inventarului care cica ar fi iesit pe minus. Cum as putea proceda in cazul acesta?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:46, 8 Iulie 2016
Este vorba despre munca efectuata si neplatita sau de decontarea unui curs (decontare ce urma sa aiba loc in anumite conditii)??
Am scris mai sus: munca efectuata + decontarea cursului (s-a angajat doar pt jumatate din el sa-l plateasca) + ore suplimentare.
Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).
Multumesc mult pentru raspuns, ma intereseaza si faptul daca poate sa nu-mi plateasca drepturile salariale in functie de un inventar care s-ar fi efectuat la 1 luna dupa incetarea contractului de munca.
Chiar daca ar face asa ceva, angajatorul incalca legislatia.

Art.40 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Art.166 C.mun.
...
(4) Intarzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata salariu becrisss becrisss Buna ziua.Va rog sa ma invatati ce sa fac sa recuperez salariu neplatit de angajator, el spunind ca are conturile blocate de ANAF? Nu ne-a platit din Ianuarie ... (vezi toată discuția)
Angajator care refuza sa plateasca drepturi salariale bonaparte bonaparte am lucrat 4 ani la o firma ; acum am plecat de la ei , pana acum refuza sa imi plateasca drepturile salariale pe luna aprilie (bani , bonuri de masa , ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare la negru Thelos Thelos Buna seara, Astazi am fost platit de catre angajator pentru orele suplimentare efectuate in cursul lunii curente. Am primit mai putini bani decat ... (vezi toată discuția)