avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1122 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Trecere din CIC 1 in CIC 2
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Trecere din CIC 1 in CIC 2

BUna seara,

In prezent ma aflu in suprapunere CIC si urmeaza sa intru in CIC 2. Primul copil este nascut pe 25.august2014, iar cel de-al doilea pe 26aprilie 2016. Am facut cerere de prelungire a suspendarii CIM cu data imediat urmatoare nasterii primului copil, adica cu 26 august 2016, iar d-na de la personal nu vrea sa imi prelungeasca cu 26august, invocand luna tatalui si ca nu are baza legala sa faca asta. Pt lunile tatalui voi face cerere de cumulare a acestora la finalul lui CIC2.
Dna vrea sa imi acorde prelungirea suspendarii CIM cu 26iulie 2016, spunand ca oricum aceasta luna o "pierdeam".
Oferiti-mi va rog un paragraf din legea care sa o convinga pe dna de la resurse umane ca trebuie sa imi prelungeasca suspendarea cu 26august si nu cu 26iulie.
Am rugat-o sa sune si la AJPIS si dna de acolo i-a dat dreptate :((
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:40, 11 Iulie 2016
1. - Nu conteaza cu ce data se face prelungirea suspendarii CIM, aceasta se poate face cel mai tarziu cu data de 26.08.2016.
- Chiar daca va prelungeste suspendarea CIM incepand cu data de 26 iulie nu este nici o problema pentru dvs., suspendarea este oricum valabila pana implineste al doilea copil 2 ani.

2. Nu pierdeti nici o luna de CCC deoarece lunile de CCC pentru tatal copiilor se pot cumula la sfarsitul CCC2.

3. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 9
(1) Concediul si indemnizatia lunara prevazute la art. 2 alin. (1) si art. 5, precum si stimulentul de insertie prevazut la art. 7, se cuvin pentru fiecare dintre nasteri sau, dupa caz, pentru fiecare dintre situatiile prevazute la art. 8 alin. (2).

(2) Durata de acordare a concediului prevăzut la art. 2 alin. (1) se prelungește corespunzător în cazul suprapunerii a două sau mai multor situații de natură a genera acest drept.
...

4. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 8.
(1) In cazul in care persoana indreptatita, beneficiara a concediului si a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului sau, dupa caz, a stimulentului de insertie, pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, naste in aceasta perioada unul sau mai multi copii ori se produce o noua situatie dintre cele prevazute la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta, se procedeaza dupa cum urmeaza:

a) daca cele 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) din ordonanta de urgenta sunt acoperite in totalitate de perioada de concediu si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, acordarea acestora se prelungeste corespunzator pana la incheierea duratei de acordare pentru cel din urma copil, conform legii, a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului. Pe aceasta perioada se acorda o singura indemnizatie, la aceeasi valoare cu indemnizatia primita anterior nasterii celui din urma copil, precum si majorarea prevazuta la art. 9 alin. (4) din ordonanta de urgenta;
...

(2) In situatia prevazuta la alin. (1) lit. a), pentru continuitatea acordarii drepturilor, cererea se poate depune cu 60 de zile inaintea implinirii de catre copilul anterior a varstei de 2 ani sau 3 ani, in cazul copilului cu handicap, dar nu mai tarziu de termenul prevazut la art. 15 alin. (1) lit. b) si c) din ordonanta de urgenta, pentru acestea nefiind obligatorie efectuarea concediului de maternitate. in cazul in care se depaseste acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii conform art. 15 alin. (1) lit. d) din ordonanta de urgenta, fara aplicarea prevederilor art. 9 alin. (4) din ordonanta de urgenta daca la data depunerii cererii copilul anterior a implinit deja varsta de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap.
...
Ultima modificare: Vineri, 8 Iulie 2016
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc pt raspuns. Daca imi prelungeste suspendarea cu 26 iulie, pierd suplimentul aferent suprapunerii celor doua CIC.
Iar doamnele nu inteleg ca tatal are dreptul de a face cerere pt cumularea lunilor la sfarsitul concediului celui din urma copil.
Se face cerere pt reluare activitate si suspendaRE contract in aceeasi zi? Sau o singura cerere pt prelungirea concediului?
Multumesc frumos.
alexandraescu a scris:

....
Se face cerere pt reluare activitate si suspendaRE contract in aceeasi zi? Sau o singura cerere pt prelungirea concediului?
Multumesc frumos.

Puteti depune doar o singura cerere de prelungirea duratei CCC.
1. Daca doamnele de care vorbiti nu cunosc prevederile legale aratati-le urmatoarele, din Normele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 4^1
...

(10) In situatia suprapunerii drepturilor de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului in conditiile art. 8, drepturile prevazute in prezentul articol pot fi solicitate de celalalt parinte care indeplineste conditiile de acordare la finalizarea concediului si a indemnizatiei pentru cresterea celui din urma copil, drepturile respective fiind netransferabile pentru o perioada de luni cel putin egala cu numarul de suprapuneri inregistrate in perioada totala a concediilor suprapuse si cumulate.

Art. 8.
(1) În cazul în care persoana îndreptãţitã, beneficiarã a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului sau, dupã caz, a stimulentului de inserţie, pânã la împlinirea de cãtre copil a vârstei de un an sau 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, naşte în aceastã perioadã unul sau mai mulţi copii ori se produce o nouã situaţie dintre cele prevãzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţã, aceasta, la finalizarea concediului sau, dupã caz, a dreptului la stimulentul de inserţie, acordat pentru copilul anterior, opteazã, pe baza unei noi cereri, pentru unul dintre drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1), respectiv art. 7 din ordonanţa de urgenţã. Pentru continuitatea acordãrii drepturilor, cererea trebuie sã fie depusã cu 60 de zile înaintea împlinirii de cãtre copilul anterior a vârstei de 1, 2 sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap, sau în termen de maximum 30 de zile de la aceastã datã. În cazul în care se depãşeşte acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii.
...

2. Din cele de mai sus reiese ca tatal copilului poate solicita cele doua luni de CCC (pentru primul si al doilea copil) cumulate in perioada de CCC2 (adica poate lua si ultimele doua luni din CCC2).

3. - Daca nici acum nu se rezolva faceti o sesizare la ANPIS, pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro
- Sau puteti actiona in judecata AJPIS.
Ultima modificare: Duminică, 10 Iulie 2016
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc!
O sa merg din nou la AJPIS. A dus sotul cererea pt cumularea lunilor si l-au pus sa taie numele lui si sa il treaca pe al meu, adica o cerere nula - Numele meu si datele sotului :( Este incredibil ce se intampla.
O sa mearga sotul din nou la doamna de acolo, iar apoi trebuie sa ii explic, sa ii arat articolul pe care l-ati postat dvs mai sus si doamnei de la personal ca sa vada ca este perfect legala prelungirea CCC-ului din data imediat urmatoare nasterii primului copil pt a nu pierde suplimentul.
Va multumesc inca o data!

Alte discuții în legătură

Supliment de 600ron pentru cel de-al doilea copil adrianadim adrianadim Buna, Vreau sa adresez cateva intrebari: ma aflu in stimulent de insertie pentru primul copil care are 1an si 3 luni si am dat nastere celui de al doilea ... (vezi toată discuția)
Stimulent crestere copil nicolsh nicolsh Am un copil de 1an si 8 luni si sotul beneficieaza de stimulent de insertie pana la 2 ani dar avand in vedere ca s-a nascut al doilea copil de 3 saptamani ... (vezi toată discuția)
Lndemnizatie crestere copil SDENYS23 SDENYS23 buna seara am o nelamurire si daca se poate sa ma ajutati cu un raspuns am uncopil de un an si trei luni ptr care am beneficiat eu ca tata de ... (vezi toată discuția)