avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1015 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... lndemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

lndemnizatie crestere copil

buna seara am o nelamurire si daca se poate sa ma ajutati cu un raspuns am uncopil de un an si trei luni ptr care am beneficiat eu ca tata de indemnizatie crestere copil <acum am stimulent de insertie>si un copil de trei luni ptr care sotia a depus dosarul de indemnizatie si cei de acolo nu vor sai acorde indemnizatia daca eu nu renunt la stimulent ESTE CORECT???
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:05, 15 Noiembrie 2013
1. Intrebati la Agentia Nationala pentru Prestatii si Inspectie Sociala (ANPIS) pe e-mail, la: anpc@pretatiisociale.ro

2. Dupa ce primiti raspuns am rugamintea sa-l postati si aici sa vedem si noi ce scrie ANPIS.
am fost sunat azi si mi sa spus sa aleg intre stimulent sau indemnizatie ca nu se poate cumula indeminizatia cu insertia cu toate ca sunt copii diferiti si persoane diferite care beneficiaza de indemnizatie si insertie
Ultima modificare: Joi, 14 Noiembrie 2013
SDENYS23, utilizator
1. Va redau din legislatie ceea ce trebuia sa faca si persoana care v-a sunat de la ANPIS.

2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 8
(1) De indemnizatia lunara si stimulentul de insertie prevazute de prezenta ordonanta de urgenta beneficiaza oricare dintre parintii firesti ai copilului, in raport cu optiunea exprimata conform art. 2 alin.(1), daca indeplineste conditiile de acordare prevazute de prezenta ordonanta de urgenta.
...

Art. 9
(1) Concediul și indemnizația lunară prevăzute la art. 2 alin. (1), art. 5 și 6, precum și stimulentul de inserție prevăzut la art. 7 se cuvin pentru fiecare dintre nașteri sau, după caz, pentru fiecare dintre situațiile prevăzute la art. 8 alin. (2).

(2) Durata de acordare a concediului prevăzut la art. 2 alin. (1) se prelungește corespunzător în cazul suprapunerii a două sau mai multor situații de natură a genera acest drept.

(3) În cazurile prevăzute la alin. (2) se acordă o singură indemnizație, în cuantumul prevăzut de prezenta ordonanță de urgență.

(4) Pe perioada suprapunerii situațiilor prevăzute la alin. (2), cuantumul indemnizației lunare se majorează cu suma de 1,2 ISR pentru fiecare dintre copii, începând cu cel de-al doilea.
...


3. DIN Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 12.
(1) Stimulentul de insertie prevazut la art. 7 alin. (1) din ordonanta de urgenta se acorda lunar persoanelor indreptatite care au optat pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului si a indemnizatiei lunare prevazute la art. 2 alin. (1) din ordonanta de urgenta, daca acestea realizeaza venituri supuse impozitului, dupa cum urmeaza:
a) inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, in situatia prevazuta la art. 2 alin. (1) lit. a) din ordonanta de urgenta;
b) dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, in situatia prevazuta la art. 2 alin (1) lit.b) din ordonanta de urgenta.
...

(8) In situatia in care unul dintre parinti se afla in plata stimulentului de insertie acordat in conditiile alin.(1) lit. b) si celalalt parinte se afla intr-o situatie de natura a genera un nou concediu pentru cresterea copilului, plata stimulentului de insertie se suspenda si se acorda indemnizatia pentru cresterea copilului, cu respectarea prevederilor art. 8, majorata cu suma prevazuta la art. 9 alin. (4) din ordonanta de urgenta.


4. Asadar se va inceta plata stimulentului de insertie si mama copilului sau dvs. veti beneficia de indemnizatie pentru CCC1 plus 600 lei pana veti intra in CCC2 cand veti primi aceeasi indemnizatie ca la CCC1 si apoi puteti si acolo sa optati pentru CCC2 pana la 1 an sau 2 ani sau pentru stimulentul de insertie.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Supliment de 600ron pentru cel de-al doilea copil adrianadim adrianadim Buna, Vreau sa adresez cateva intrebari: ma aflu in stimulent de insertie pentru primul copil care are 1an si 3 luni si am dat nastere celui de al doilea ... (vezi toată discuția)
Conditii de intrarea tatalui in concediu de crestere copil mikemc mikemc Va rog sa ma ajutati cu o opinie privind urmatoarea situatie: 1. sotia este in concediu de crestere copil cu o durata de 2 ani (pentru primul copil), ... (vezi toată discuția)
Concediu de paternitate Mikutzu Mikutzu Buna ziua. - Sunt angajat de 5 ani de zile... - Am un copil de 1 an si 3 luni si sotia mea a optat pentru concediu de maternitate pe 2 ani... - In mai putin ... (vezi toată discuția)