avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de paternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de paternitate

Buna ziua.
- Sunt angajat de 5 ani de zile...
- Am un copil de 1 an si 3 luni si sotia mea a optat pentru concediu de maternitate pe 2 ani...
- In mai putin de o luna o sa mai vina un bebe...

Pe fondul celor mentionate mai sus si in contextul legislatiei in vigoare, voi putea sa imi iau concediu de paternitate pentru ingrijirea bebelusului pe care il asteptam?
Adica nu este o problema ca ma suprapun cu sotia, in ideea ca pentru a intra in concediu de paternitate trebuia completata o declaratie ca sotia nu beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului...
In momentul de fata indemnizatia este de 85% din media veniturilor nete pe ultimele 12 luni?

Daca poate sa ma ajute cineva ii sunt recunoscator.

Cu stima.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:18, 12 Septembrie 2012
1. Concediul de maternitate = 126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal.

2. Concediul paternal = 5 zile libere platite acordate de angajator atunci cand unui tata i se naste un copil.

3. In cazul dvs. doriti sa intrebati despre concediu crestere copil luat de tatal copilului.

4. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art.4
...
(9) In situatia suprapunerii drepturilor de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului in conditiile art. 8, drepturile prevazute in prezentul articol pot fi solicitate de celalalt parinte care indeplineste conditiile de acordare la finalizarea concediului si a indemnizatiei pentru cresterea celui din urma copil, drepturile respective fiind netransferabile pentru o perioada de cel putin doua luni, cuprinsa in perioada totala a concediilor suprapuse si cumulate.

Art. 8.
(1) În cazul în care persoana îndreptãţitã, beneficiarã a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului sau, dupã caz, a stimulentului de inserţie, pânã la împlinirea de cãtre copil a vârstei de un an sau 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, naşte în aceastã perioadã unul sau mai mulţi copii ori se produce o nouã situaţie dintre cele prevãzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţã, aceasta, la finalizarea concediului sau, dupã caz, a dreptului la stimulentul de inserţie, acordat pentru copilul anterior, opteazã, pe baza unei noi cereri, pentru dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului sau, dupã caz, la stimulentul de inserţie unul dintre drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1), respectiv art. 7 din ordonanţa de urgenţã. Pentru continuitatea acordãrii drepturilor, cererea trebuie sã fie depusã cu 60 de zile înaintea împlinirii de cãtre copilul anterior a vârstei de 1, 2 sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap, sau în termen de maximum 30 de zile de la aceastã datã. În cazul în care se depãşeşte acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii.
...
(5) În situaţiile prevãzute la alin. (1) şi (3), dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului sau, dupã caz, la stimulentul de inserţie, pentru copilul anterior, înceteazã la data acordãrii noului drept.
...

5. - Din cele de mai sus se intelege ca puteti sa beneficiati dvs. de CCC2 dar numai dupa ce se termina CCC1 in care se afla mama.
- Sau daca doriti sa intrati de la inceput in CCC2 mama trebuie sa inceteze CCC1.

6. Puteti sa puneti aceeasi intrebare si la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS), cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii de intrarea tatalui in concediu de crestere copil mikemc mikemc Va rog sa ma ajutati cu o opinie privind urmatoarea situatie: 1. sotia este in concediu de crestere copil cu o durata de 2 ani (pentru primul copil), ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie pe perioada concediului de maternitate timcyke timcyke Buna ziua, As dori sa stiu daca se sisteaza acordarea stimulentului de insertie pe perioada concediului de maternitate si CCC, si daca raspunsul este ... (vezi toată discuția)
Alocatie copil maryag maryag am 2 copii ,unul face 2 ani in ianuarie iar celalalt are abia 5 luni,primesc alocatie si indemnizatie pt primul iar pentrul al doilea primesc alocatie si ... (vezi toată discuția)