Buna ziua. As dori sa stiu daca se poate incheia un act de vanzare pe un bun imobil (parte din el) pt care comostenitorul inca NU are titlu (inca nu s-a facut succesiunea, dar dreptul sau de comostenitor este de netagaduit - in calitate de fiu). Va multumesc anticipat
Oricare moștenitor poate înstraina partea sa de moștenire care i se cuvine conform certificatului de moștenitor, dar este de preferat sa procedeze, anterior vânzarii, la ieșirea din indiviziune. Deci se impune in prealabil sa aiba loc dezbaterea succesiunii, apoi obtinerea certificatului de mostenitor.Cota-parte dun mostenire ce i se cuvinde se va inscrie in cartea funciara.
Daca nu are nici macar un certificat de mostenitor, prin care se atesta legal calitatea sa de mostenitor si cota ce i se cuvine din mostenire (atentie, poate fi renuntator, situatie care se mentioneaza in certificatul de mostenitor), nu se poate incheia un act autentificat de vanzare-cumparare la notar, ci, cel mult, o chitanta de mana, act sub semnatura privată, cu martori, sau un precontract de vanzare-cumparare prin care vanzatorul se obliga sa va vanda dvs.cand va intra in posesia cotei lui de mostenire.
Adica un soi de retract litigios"Vand dreptul meu de proprietate asupra cotei ce mi se cuvine in calitate de mostenitor al lui x".Mai bine antecontract, pt.ca, daca e retract, cumparatorul dreptului va veni sa "dezbata" succesiunea cu ceilalti mostenitori, atata vreme cat mostenitorul-vanzator si-a vandut acest drept.E mai complicat asa.