avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare teren extravilan fara iesire din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare teren extravilan fara iesire din indiviziune

Situatia se prezinta astfel, un teren de 6 ha extravilan cu cadastru, arendasul a cumparat 3 ha de la mostenitorii unui proprietar iar mostenitorii celuilalt proprietar vor sa vanda restul de 3 ha aceluiasi arendas.

Avand in vedere ca se vinde celuilalt proprietar, pentru a vinde este necesara iesirea din indiviziune cu acesta sau se poate vinde doar cu extras de carte funciara pentru informare in care apar mostenitorii?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 12:42, 4 Mai 2016
Este necesara initial iesirea din indiviziune si ulterior fiecare mostenitor poate instraina proprietatea sa
Chiar daca instraineaza toti catre acelasi vanzator?
Opinia mea este, ca in acest caz, nu este necesara iesirea din indiviziune.

Fiecare mostenitor isi va vinde cota-parte ce o detine conform certificatului de mostenitor, catre acelasi cumparatori. Deci, nu se impune o iesire din indiviziune, deoarece cumparatorul nu are interes.

Finalitatea va fi ca, cumparatorul va detine intreaga suprafata de teren in intregime; nu se mai justifica o delimitare exacta a cotelor, pentru ca ulterior, cumparatorul sa "aiba de lucru" cu unirea lor.

Cota -parte abstracta , ideala , matematica din dreptul de proprietate poate fi instrainata, odata ce a fost individualizata, prin certificatul de mostenitor.


Asadar , dreptul de proprietate poate fi transmis catre o terta persoana, fiind necesar acordul de vointa al coindivizarului, in vederea perfectarii unui act translativ de proprietate, autentic.
Nu este necesara exprimarea consimtamantului al celorlalti comostenitori, in vederea instrainarii unei cote-parti din dreptul de proprietate.


Forma pe care o imbraca actul juridic este donatia sau vanzarea-cumpararea.

Pentru instrainarea cotei -parti, de asemenea, nu este necesara sistarea starii de indiviziune, in sensul partarii bunului comun, intrucat bunul nu este fractionat , in materialitatea sa.

Ceea ce este fractionat este doar cota-parte ideala , abstracta din dreptul de proprietate.

Fiecare coproprietar are un drept de proprietate exclusiv in ceea ce priveste cota -parte din dreptul de proprietate asupra unei succesiuni deschise prin moarte,asupra careia a avut loc dezbaterea .


Succes.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Mai 2016
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Stoica Ioana a scris:

fiind necesar acordul de vointa al coindivizarului, in vederea perfectarii unui act translativ de proprietate, autentic.
Nu este necesara exprimarea consimtamantului al celorlalti comostenitori, in vederea instrainarii unei cote-parti din dreptul de proprietate.


Arendasul a cumparat o cota de 1/2 din teren de la mostenitorii unuia dintre proprietari, a facut cadastru pe intreaga parcela de 6 ha dar nu a dezmembrat parcela (mostenitorii care au vandut nu au iesit din indiviziune intre ei sau cu mostenitorii celuilalt proprietar) ci a cumparat cota de 1/2 din titlul de proprietate.

Stiu sigur ca nu au iesit din indiviziune pentru simplul motiv ca nu am fost contactat pentru efectuarea acestei operatiuni intre mostenitori.
In plus, pana recent, mostenitorii unuia dintre proprietarii de pe titlu nici nu facusera succesiunea pe terenul respectiv.

In cazul prezentat toti restul de co-mostenitorii sunt de acord sa vanda catre acelasi cumparator.

Este sau nu necesara iesirea din indiviziune?

Nu cred ca se justifica o iesire din indiviziune ca ulterior cumparatorul sa alipeasca ce s-a dezmembrat.
Nu ii va ramane decat sa alipeasca cu ce a cumparat anterior de pe acelasi titlu.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Mai 2016
cyan, moderator

Alte discuții în legătură

Se admite donatia cotei parti de teren in indiviziune? mariapopescu mariapopescu Tata este comostenitor cu o nepoata,ambii fiind mentionati in titlul de proprietate care-i pe numele mamei lui decedate.In situatia data tatal imi poate dona ... (vezi toată discuția)
Succesiune Mariuspirvulescu Mariuspirvulescu Dacă proprietatea este individ a si are 4 proprietari unul din ei poate sa si vîndă partea fără acordul celorlalți și fără o împărțire amiabilă a ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren catinica catinica Detin o suprafata de teren arabil impreuna cu sora mea.Eu doresc sa-l vand,ea nu vrea.Ce posibilitate am sa vand partea mea de teren?Terenul are cadastru (vezi toată discuția)