avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 399 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de odihna

M-am angajat in octombrie 2015 la o gradinita si concediul de odihna mi-a fost impus de angajator in perioada sarbatorilor de Craciun cand gradinita a fost inchisa. In anul 2016 mi-am luat 3 zile de concediu pentru care am facut cerere. O zi mi-a dat liber, dar fara sa fac vreo cerere sau sa apara in fluturas acea zi de concediu. Acum mi-am programat 10 zile de concediu in august si 3 zile in luna iulie. Replica angajatorului a fost ca nu mai am zile de concediu deoarece la gradinitele private concediul se calculeaza pe an scolar si anume 1 septembrie 2015 - 1 septembrie 2016. Deoarece eu sunt angajata din octombrie am doar 19 zile de concediu si nu 21 cat prevede contactul 2 zile fiind scazute ca am fost angajata cu o luna mai tarziu (5 zile decembrie 2015, 1 zi februarie 2016, 3 zile aprilie 2015). Eu stiam ca se calculeaza concediul de odihna pe an calendaristic si nu pe an scolar. Mentionez ca cerere de concediu am doar pentru cele 3 zile din aprilie. Este legal sa mi se impuna concediul de odihna atunci cand angajatorul are sediul inchis?
Cel mai recent răspuns: ContSters391349 , utilizator 16:24, 13 Iulie 2016
Art.144 C.mun.
...
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Obligarea de catre angajator a efectuarii perioadei de CO programate sau neprogramate intr-o anumita perioada, in opinia mea , este un abuz in serviciu.
alexandra910523 a scris:
.
...... Eu stiam ca se calculeaza concediul de odihna pe an calendaristic si nu pe an scolar. Mentionez ca cerere de concediu am doar pentru cele 3 zile din aprilie. Este legal sa mi se impuna concediul de odihna atunci cand angajatorul are sediul inchis?



Daca sunteti incadrata ca si personal didactic la gradinita respectiva,concediul de odihna este reglementat prin prevederile Ordin 5559/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice privind efectuarea concediului de odihnă al personalului didactic din învăţământ,modificat prin Ordin 5411/2012 Astfel :

Art.1
(1)Cadrele didactice din învăţământul preuniversitar beneficiază de dreptul la concediul de odihnă anual cu plată, cu o durată de 62 de zile lucrătoare, în perioada vacanţelor şcolare
.............
6)Neefectuarea concediului anual dă dreptul la efectuarea concediului restant în vacanţele anului şcolar următor.


Art. 2

(1)Cadrele didactice beneficiază de concediu de odihnă cu durata integrală dacă au prestat activitatea în baza unui contract individual de muncă, cu durată nedeterminată ori determinată, în tot cursul anului şcolar sau universitar.

(2)Cadrul didactic care a desfăşurat activitate la catedră o parte din anul şcolar/universitar are dreptul la un concediu de odihnă cu o durată calculată proporţional cu numărul lunilor lucrate în anul şcolar/universitar respectiv.


Art.6
1)Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite cu consultarea reprezentantului/reprezentanţilor organizaţiei/organizaţiilor sindicale din unitatea/instituţia de învăţământ, afiliate la federaţiile sindicale reprezentative, sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale.

(2)Programarea concediilor de odihnă se face în primele două luni ale anului şcolar ori universitar de către consiliul de administraţie sau de către senatul universităţii. Perioadele de efectuare a concediului de odihnă pentru fiecare cadru didactic se stabilesc de consiliul de administraţie sau de senatul universităţii, în funcţie de interesul învăţământului şi al celui în cauză.

(3)La programarea concediilor de odihnă ale cadrelor didactice conducerea unităţii/instituţiei are în vedere, în măsura în care este posibil, şi specificul activităţii soţului/soţiei.


Art. 9

Orice convenţie prin care se renunţă, în totalitate sau în parte, la dreptul la concediul de odihnă este nulă de drept.
Daca vorbim despre o gradinita privata , Ordinul in cauza nu este aplicabil.
Parerea mea este ca atata timp cat acest ordin este emis in In baza prevederilor art. 267, 270 si art. 304 alin. (13) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011(statutul personalului didactic) iar legea educatiei reglementează structura, funcţiile, organizarea şi funcţionarea sistemului naţional de învăţământ de stat, particular şi confesional.,si personalul didactic din sistemul de invatamant privat intra sub incidenta acestui act normativ.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu cadru didactic mmarinica mmarinica sunt cadru didactic la o gradinita cu program prelungit, si datorita faptului ca sunt copii in tot cursul anului, exceptie luna august luna de curatenie ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna andreeat13 andreeat13 Buna ziua, as dori sa stiu daca lucrez cu jumatate de norma, in invatamant, ca personal didactic auxiliar si am peste 15 ani vechime in munca la cate zile de ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna/ concediu medical/ concediu fara plata cadru didactic Dana- Dana- Buna ziua, Imi precizati, va rog, daca in invatamant: 1. concediul medical anuleaza concediul de odihna pe toata perioada anului scolar 2015 - 2016, ... (vezi toată discuția)