avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Acordarea tichetelor de masa - conditionata de plata ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Acordarea tichetelor de masa - conditionata de plata contributiior?

Buna seara. Am si eu o nelamurire si va rog mult daca stie cineva sa mi poata clarifica problema. La firma la care lucrez s-au acordat tichete de masa pana in luna aprilie. Dupa aceasta data, ni s-a spus ca nu mai pot acorda tichetele respective din doua motive: situatia financiara precara si faptul ca, pentru a doua luna consecutiv, "nu s-au platit darile catre stat", acest din urma aspect fiind - potrivit angajatilor de la Departamentul economic al firmei unde lucrez - o conditie necesara pentru acordarea tichetelor respective. Nu stiu la care "dari catre stat" s-au referit cei de la Serviciul economic, dar as vrea sa stiu daca acordarea acestor tichete este conditionata de plata contributiilor sociale (somaj, sanatate, pensii). Pentru ca firma are o situatie financiara extrem de critica si pentru ca pericolul disponibilizarii este aproape iminent, acest lucru ma intereseaza foarte mult, pentru ca mi-ar conferi certitudinea ca, pana cand s-a sistat acordarea tichetelor, contributiile au fost platite. Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:28, 19 August 2009
Da ,ca sa fie deductibile la impozit ,acordarea acestor tichete este conditionata de plata tuturor datoriilor societatii catre bugetul statului.
Multumesc mult. Mai am o intrebare: cand spuneti datoriile societatii la "bugetul de stat" , aceasta le include si pe cele la bugetul asigurarilor sociale de stat? Scuze ca insist, dar pe mine, ca angajat, ma intereseaza mai putin daca angajatorul a platit impozitul pe salariu. Ma intereseaza insa, in cea mai mare masura, daca a virat contributuiile la sanatate, pensii si somaj. Multumesc.
Da.
Dar ca sa fiti linistit aveti dreptul sa intrebati la firma si chiar sa cereti sa va arate OP (viramentele) aferente salariilor pe fiecare luna din anul 2009 daca aveti o banuiala.
Temeiul legal care sta la baza acestei afirmatii este OUG nr. 79/2001privind întărirea disciplinei economico-financiare şi alte dispoziţii cu caracter financiar, care prevede la art. 15:
(1) Angajatorii care înregistrează obligaţii bugetare neachitate la scadenţă, dar pentru care au obţinut înlesniri la plata acestora de la Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi celelalte autorităţi ale administraţiei publice centrale sau ale administraţiei publice locale, după caz, pot acorda salariaţilor tichete de masă, în condiţiile legii, începând cu luna următoare celei în care şi-au achitat obligaţiile bugetare restante sau au obţinut înlesniri la plata acestora.
(2) Începând cu luna în care înregistrează obligaţii bugetare restante sau pierd înlesnirile la plata acestora angajatorii nu mai pot acorda tichete de masă salariaţilor pe perioada în care înregistrează obligaţii bugetare restante, în condiţiile legii.
OUG este discutabila (daca se aplica si angajatorilor persoane juridice private sau nu) insa prin sintagma "obligatii bugetare" este clar ca s-a dorit includerea oricarei obligatii datorate de catre angajator statului.
Va multumesc mult pentru raspuns. La firma nu prea pot sa intreb, pentru ca atmosfera este destul de tensionata si risc sa suport repercusiuni (au existat precedente de acest fel, oricat ar parea de ciudat). Asa ca, in momentul de fata, intrebarea pe care am pus-o aici pe forum este singurul lucru pe care-l pot face sa ma linistesc in oarecare masura din acest punct de vedere.

Alte discuții în legătură

Bonuri de masa liliana alba liliana alba Buna seara, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns, am o societate cu toate contributiile la zi achitate si are profit , ce conditii trebuie indeplinite pentru a ... (vezi toată discuția)
Ajutor de somaj lazaradu lazaradu Buna ziua, Solicit ajutorul Dvs. in legatura cu fiul meu care este student in ultimul an (invatamant de zi la stat cu taxa) si a lucrat cu 4 ore/zi, pe o ... (vezi toată discuția)
Tichete de masã danr danr Bună ziua Pentru o firmă, microintreprindere, impozit pe venit, neplătitoare de TVA, tichetele de masă sunt deductibile fiscal? Mulţumesc. (vezi toată discuția)