avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil

Buna ziua,
Sunt Cristiana o mamica care a nascut pe 20.12.2015 in Dej(Cluj).Din anul 2006 pana in 2015 am lucrat in Spania.In oct-nov. 2015 am deciz sa ne intoarcem acasa .Cum sa schimbata legea privind stagiul de cotizare doresc sa depun actele pt. a solicita concediul pt. crestere copil.Mentionez ca am lucrat din oct.2013-mai 2015 la aceasi firma,pe 19/05/2015 m-au data afara si am intrat in somaj pana pe data de 29/11/2015.Cum in luna dec.2015 nu am cotizat dupa legea veche nu aveam dreptul de a solicita CCC. Eu sunt cetatean roman cu domiciliul in Dej, baiatul este nascut in Dej.Nu am beneficiat de nici o zi concediu prenatal si postnatal.Ce pot face? Ce acte imi trebuiesc?Va multumesc din suflet.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:12, 14 Iulie 2016
1. - Daca ati nascut in decembrie 2015 cele 24 luni din care se aleg 12 luni eligibile sunt ianuarie 2014 - decembrie 2015.
- In aceasta perioada ati lucrat legal in Spania pana in septembrie 2015.
- Inteleg ca la revenirea in tara nu ati mai lucrat pana ati nascut.

2. Din Ordinul MM 1474/2011:

Situatie:
O persoană care a realizat timp de douăsprezece luni anterioare datei naşterii copilului activităţi profesionale în alte state membre ale Uniunii Europene (UE), Spaţiului Economic European (SEE) sau Elveţia poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România?

Solutie:
Pentru a stabili statul membru competent care trebuie să acorde drepturile acestor persoane la prestaţii familiale, prevederile legislaţiei naţionale privind acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului, respectiv art. 2 alin. (6) din OUG nr. 111/2010, trebuie interpretate împreună cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială. Potrivit prevederilor art. 11 alin. (3) lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 883/2004, „persoana care desfăşoară o activitate salariată sau independentă într-un stat membru se supune legislaţiei din statul membru respectiv“. Aşadar, persoanele care desfăşoară/au desfăşurat activităţi profesionale în alte state membre UE sau în state care aplică prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 au dreptul la prestaţiile familiale acordate de acele state membre, nefiind supuse legislaţiei române, ci legislaţiei statului în care desfăşoară/au desfăşurat activităţile profesionale. Aşadar, aceste persoane nu pot beneficia de indemnizaţia pentru creşterea copilului în România.


3. - Din cele de mai sus reiese ca puteti solicita statului spaniol pentru acordarea de prestatii siciale conform legislatiei de acolo.
- Dar va recomand sa intrebati si la Agentia Nationala pentru Plati si inspectie Sociala (ANPIS), pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro
DIN OCT/NOV.2015 noi ne-am reintors in tara, locuim in Dej cu familia si copii.Din aprilie 2016 eu lucrez in Romania de la domiciliu.Doresc sa renunt la serviciu si a solicita concediul pentru crestere copil dar nu inainte de a fii sigura ca se va putea.Am citit si alte articole privind acordarea CCC iar ORG148/2005 permite si pers.care au lucrat in strainatate indemnizatia CCC.pt. a ma informa mai bine am fost si la Cluj..o persoana imi spune in principiu ca nu se poate dar cand i-am spus de ORG.mi-a dat toate informatiile cu privire la documentele care trebuiesc traduse totul in termeni legali.Documente si institutile care imi elibereaza documentele.NU STIU CUM SA PROCEDEZ. LEGEA SE POATE INTERPRETA.Una dintre colegele mele cu domiciliul in Brasov in anul 2004 revine in tara si naste, aceasi situatia ca si a mea si obtine pe legea veche indemnizatei CCC.S-A incadrat in ultimile 12 luni stagiu de cotizare 12.Ce sa mai inteleg......
1. In primul dvs. mesaj nu ati dat doate datele pentru un raspuns precis.

2. OUG 148/2005 a fost inlocuita cu OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.

3. Va redau din OUG 111/2010:

Art. 2
(1) Persoanele care, in ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.

(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, si nu poate fi mai mica de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata.
...

(6) In vederea acordarii drepturilor prevazute la alin. (1), persoanele care au realizat activitati profesionale in statele membre ale Uniunii Europene sau in alte state care aplica prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala si ale Regulamentului (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere in aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala, denumit in continuare Regulament, beneficiaza de totalizarea perioadelor de activitate realizate in aceste state in conditiile prevazute de acesta.

4. - Daca aveti un contract individual de munca abia din aprilie 2016 adica la data nasterii copilului nu indeplineati conditia celor 12 luni de venituri salariale din ultimele 24 de luni.
- V-am redat anterior din Ordinul MM 1474/2011 care este solutia: sa solicitati prestatiile sociale de la statul spaniol, daca legea de acolo permite asa ceva.

5. Daca in ultimele luni inainte de nasterea copilului ati fi avut o perioada minima (o luna de zile) in acer ati fui avut venituri profesionale impozabile in Romania ati fi putut sa beneficiati de indemnizatie pentru CCC luandu-se a in calcul si perioada lucrata in Spania, asa cum spune Ordinum MM 1474/210:

Situatie:
O persoană care a realizat o perioadă din cele douăsprezece luni anterioare datei naşterii copilului activităţi profesionale în alte state membre UE, SEE sau Elveţia, iar în ultima perioadă dinaintea naşterii copilului a desfăşurat activităţi profesionale în România poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România?

Solutie:
Dacă persoana a realizat activităţi profesionale în România pe perioada dinaintea datei naşterii copilului, atunci potrivit prevederilor art. 11 alin. (3) lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 883/2004, se supune legislaţiei române în vigoare. Aceasta poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România, prin totalizarea perioadelor de activitate realizate în alte state membre UE, SEE sau Elveţia, aplicând prevederile art. 8 din Regulamentul (CE) nr. 883/2004 şi ale art. 12 din Regulamentul (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială. Conform acestor prevederi perioadele de activitate desfăşurate în alt stat membru se totalizează şi se adaugă celor realizate în România, în măsura în care acest lucru este necesar, în vederea deschiderii dreptului la indemnizaţia pentru creşterea copilului. Totalizarea perioadelor de activitate realizate în alte state membre este posibilă dacă persoanele care au realizat activităţi profesionale în alte state membre se supun legislaţiei din România la data naşterii copilului.

6. Pentru un raspuns oficial va recomand din nou sa intrebati si la Agentia Nationala pentru Plati si inspectie Sociala (ANPIS), pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie Adelina35 Adelina35 Buna ziua. In perioada 17 iulie 2016-01 aprilie 2017 am beneficiat de maternity allowance(indemnizatie pentru crestere copil) din uk. Acum ma aflu cu copilul ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil Strelitzie17 Strelitzie17 Beneficiez de indemnizatie pentru cresterea copilului in Romania daca am lucrat in Anglia 1,3 ani?Mentionez ca sunt insarcinata in 3 luni ,ma intorc in tara ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de cresterea copilului? mihalutza_2006 mihalutza_2006 As vrea sa stiu daca pot beneficia de indemnizatia de cresterea copilului daca eu lucrez in Italia, pentru ca fiind membri ai comunitatii europene stiu ca ... (vezi toată discuția)