avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Accident, persoana vatamata m-a dat in judecata
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Accident, persoana vatamata m-a dat in judecata

In urma cu o aprox.1 an am avut un accident ,cu dauna totala pentru ambele masini , vinovat eu pentru neacordare de prioritate si fara itp-ul valabil.Evenimentul s-a produs in apropiere de Constanta intr-o comuna,eu sunt din Iasi iar cealalta persoana din Sibiu.Ambulanta a luat-o pe sotia soferului deoarece acuza dureri la piept , i s-a dat drumul dupa cateva ore si din cate am inteles verdictul a fost o contuzie probabil din cauza centurii de siguranta.Pe procesul verbal scrie vatamare corporala din culpa usoara, accident soldat cu o victima.Politistul ne-a sugerat sa ne impacam cumva ca dosarului meu sa i se dea NUP si sa decurca treaba mult mai repede,altfel ambii va trebui sa face drumuri pana in locul unde s-a produs accidentul. Persoana vatamata mi-a cerut o suma de bani pentru a da declaratie pe propria raspundere precum ca nu are pretentie morala sau materiala din partea mea.Suma ceruta a fost de 1500 Ron.Zis si facut , a dat declaratia ,a semnat-o in fata mea si a politistului,precum ca nu are nici o pretentie din partea mea. Acum dupa o luna am fost sunat si amenintat cu datul in judecata deoarece RCA-ul meu (Euroins)le-a dat aproximativ 6000 Ron si lor nu le convine suma ,si sa le dau diferenta pana la 2000 de euro.Masina lor valoreaza undeva intre 2000-2500 Euro. A spus ca are foaie de la medic ,ca are concediu 29 de zile si ca imi poate face mult rau , daca nu ne intelegem sa le platesc diferenta ceruta.

Acestia se pare ca m-au actionat in instanta pentru o pretentie de 1000 de euro.
In concluzie lor nu le-a convenit cat le-a platit rca-ul meu , si mai vor bani de la mine.
Ei m-au dat in judecata in Sibiu, eu sunt din Iasi, ce trebuie sa fac?
Cum chem asigurarea in garantie ?
Trebuie sa ma prezint personal?
Pot face cererea si singur de a aduce in garantie compania de asigurari sau trebuie sa contactez un avocat?
Iar in cele din urma ce pot pati?
Ultima modificare: Joi, 14 Iulie 2016
gabigabi1, utilizator
Cel mai recent răspuns: Qubik , utilizator 15:55, 17 Iulie 2016
Ar fi trebuit sa va cheme in judecata in Iasi. Dar astea sunt aspecte care pot fi invocate prin intampinare (apararea depusa la cererea lui de chemare in judecata), astfel incat procesul sa fie declinat (mutat) la Iasi.
Ideea e ca ar trebui studiate actele si facute aparari in intampinare si facuta cerere de chemare in garantie.
Nu trebuie sa va prezentati, de aceea probabil este binevenit sa va redacteze un avocat aceste acte.
Posibilitate mare de inchisoare pt vatamare din culpa / distrugere din culpa (ce va retine instanta) .Pt neacordare de prioritate ati primit pana acum permisul inapoi?
Cel mai bine sa va impacati avand in vedere ca suma nu e mare .
Euroins au fost de treaba avand in vedere ca circulati ilegal cu masina ; euroin poate refua plata din motivul enumerat si atunci veti avea de suportat toate cheltuielile (avocat + taxa timbru + repararea fierului,adica a masinii + cheltuieli medicale + reparatii morale ) .
Zilele de concediu medical nu se pun decat cate zile are pe CML si e in cuantum de 3...400lei/zi .
1000 euro sunt 15 zile de ingrijiri medicale .
Daca aveti o copie a declaratiei prin care persoana vatamata a scris ca nu mai are nicio pretentie de la dvs. o atasati la intampinare. Asiguratorul a despagubit persoana cu o sumă pe care a considerat el (nu are nicio legatura cu ITP-ul dvs) -suma se calculeaza de catre expertul lor evaluator in functie de marca, vechime uzura autovehicul etc. In plus pagubitul primeste epava pe care o poate valorifica sub forma de parti dezmembrate sau o poate vinde la un atelier specializat care dezmembreaza ori o poate repara cu banii din despagubire plus inca ceva.
Infractiunea de distrugere din culpa nu se retine in cazul accidentelor rutiere iar in ceea ce priveste vatamarea corporala , persoana vatamata ar fi trebuit sa aiba peste 90 de zile de ingrijiri medicale (acestea nu au legatura cu concediile medicale ci se acorda de medicul legist conform unui barem) si trebuia sa faca plangere prealabila asa ca in ceea ce priveste partea penala v-a pacalit politistul ca sa va faca sa-i dati niste bani persoanei.
Avand declaratia ca persoana nu mai are pretentii precum si RCA-ul valabil, sunteti acoperit. asa din 3 in 3 luni poate sa tot vina cu pretentii pt ca banii se duc repede si masina tot nu-i reparata.... Pagubitul nu are decat sa se adreseze asiguratorului si sa dea asiguratorul in judecata pt recalcularea si reevaluarea daunei. Pagubit sunteti si dvs si urmeaza sa va adresati asiguratorului daca aveti CASCO. Daca a fost culpa comuna trebuie sa va adresati asiguratorului pt celalalt autovehicul.
Orice persoana are dreptul sa se adreseze justitiei insa asta nu inseamna ca va obtine ceea ce doreste decat daca instanta (instantele) apreciaza acest lucru si in proportia in care il apreciaza.
Qubik a scris:

...un atelier specializat care dezmembreaza ori o poate repara cu banii din despagubire plus inca ceva...

"Plus inca ceva"-ul ala il plateste vinovatul, daca nu stiati. Daca asiguratorul RCA nu vrea sa plateasca dauna, aceasta va fi platita de catre vinovat (ca rezultat a unui proces). CASCO-ul vinovatului nu ii foloseste decat lui insusi, ca sa-si repare masina.
Epava o primeste pagubitul dar contra a 25% din valoarea despagubita .
90 de zile de ingrijiri medicale sau o infirmitate . Concediul medical poate sa fie 29 zile daca a ramas cu sechele permanente care necesita tratament periodic (balneo de ex) ingrijirile medicale depasesc acele 90 zile ,un cadru medical acorda acele tratamente deci tot ingrijiri medicale se numesc .
De asemenea politistul a pomenit de NUP deoarece se poate retine distrugerea din culpa .
Orice firma de asigurari cauta sa plateasca cat mai putine despagubiri deoarece e o entitate economica cu scop lucrativ ,nu o asociatie de binefacere .
@Qubik ,va rog sa mentionati textul de lege care prevede ca nu conteaza daca masina care circula pe drumurile publice fara ITP este in legalitate .
Ori asigurarile acorda despagubiri numai in cazul autovehiculelor care circula legal . De ce credeti ca suma oferita de asigurator e plafonata?
Asiguratorul stie ca daca incep 'sapaturile' se va descoperi un schelet .

Alte discuții în legătură

Prejudiciatul are itp expirat, poate sa faca reparatiile pe rca vinovatului herion herion Buna ziua, Acu cateva zile am fost lovit destul de rau. Domnisoara vinovata are RCA. Din pacate am descoperit ca am uitat sa-mi fac ITP-ul. Firma de ... (vezi toată discuția)
Acccident moto catam76 catam76 In data de 20.07.2012 in timp ce ma deplasam pe sos pipera cu motocicleta un sofer care venea din sent opus, a virat stanga fara sa se asigure eu lovindu-l in ... (vezi toată discuția)
Rca si casco Izike Izike Poate sa-mi spuna cineva, daca am ambele asigurari si am avut un accident, pe care nu eu am provocat, asiguratorul plateste dupa ambele asigurari, sau raman ... (vezi toată discuția)