avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 312 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de maternitate

Buna seara.Am lucrat aproximativ 6 luni la o firma si am dreptul la concediul de maternitate post natal si pre natal,cel de 126 zile.Dosarul mi-a fost trimis in ianuarie 2016,iar banutii au fost trimisi imediat in luna urmatoare.Problema e ca sefii ma duc cu zaharelul,ca si-au platit angajatii,ca nu au sa-mi dea toti banii si tot asa.. nu-i una e alta ,iar eu nu mi-am primit banii.Am sunat si la Casa de Asigurari Neamt de unde apartin si mi-au zis ca ei au trimis banii si ca nu se poate asa ceva.Ce as putea face in cazul asta?Nu exista nicio lege sau ceva prin care trebuie demonstrat ca mi-au dat banii?Multumesc :)
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:27, 15 Iulie 2016
1. Pentru neplata concediului medical de catre angajator , va puteti adresa in scris Casei de asigurari de sanatate

Art. 47 OUG nr.158/2005
.....
(2) Constituie contraventii urmatoarele fapte, savarsite prin incalcarea obligaţiilor prevazute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de plată a indemnizatiilor;
b) calculul şi plata eronata a indemnizatiilor;
c) eliberarea certificatelor de concedii medicale, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.

Art. 48
Contraventiile prevazute la art. 47 se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei şi constituie venituri la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Art. 49
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.

2. De asemenea, pentru neplata concediilor medicale aveti posibilitatea de a actiona in instanta angajatorul, astfel incat acesta sa fie obligat la plata acestora.
Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. am nevoie de un sfat dar și de o îndrumare. in decembrie ... Petronela M Petronela M Buna ziua. Am nevoie de in sfat dar și de o îndrumare. In Decembrie 2019 am intrat in cm (luna 4 de sarcina cu probleme și program și condiții neconforme) ... (vezi toată discuția)
Schimbarea modul de plata a indemnizatiei pentru concediu crestere copil (ccc) cehaniuc91 cehaniuc91 Buna seara..spuneti-mi va rog daca eu am optat ca sa primesc banii pe concediu de maternitate prin posta si acum se poate sa fac ceva ca sa primesc intr-un ... (vezi toată discuția)
Prenatal Bea.n Bea.n Ce pot sa fac daca firma la care lucrez...refuza sa plateasca prenatalul?sunt obligata sa astept banii de la Cnas..cine poate sa traiasca fara venit? (vezi toată discuția)