Buna ziua, acum doua luni m-am certat cu fratele meu dupa care au rezultat cateva leziuni la coaste, a scos certificat, a depus plangere iar acum o luna m-am impacat cu el, a fost la sediul politie si a spus ca vrea sa-si retraga plangerea ( fapta se urmareste penal doar dupa depunerea plangerii, deci retragerea este posibila ) dar politistul i-a spus ca il va suna el dupa ce o sa ajunga sesizarea.
Nu am mai multe detalii, despre ce sesizare este vorba ? Despre plangerea depusa ? Ca din cate stiu, retragerea plangerii se face tot pe plangerea ( in cazul de fata, asa zisa sesizare, al domnului politist ) depusa, corect ? Dar acum sa fim seriosi, de o luna inca n-a "revenit" acea asa zisa sesizare ? Inteleg ca probabil a fost inaintata catre judecatorie, etc, dar atat sa dureze ? Exista vreun termen limita in care MAI este obligata sa accepte retragerea plangerii, adica exista vreun termen maxim in care ei sunt obligati sa faca rost de acea plangere/sesizare ? Sau este posibila retragerea plangerii in orice moment fara sa "astepte" acea sesizare sa "revina" ? Ca tare am impresia ca la mijloc este o mare frauda, o mare minciuna si o mare telenovela iar eu am intentia de a parasi tara in scopul de a produce bani muncind dincolo si chiar nu vreau sa am probleme pe urma, sa fiu acuzat ca ma sustrag sau chestii de genul asta, este posibil in cazul de fata ?
Sper ca m-am facut inteles si am dat destule detalii, apropo, sediul este din Bacau, poate mai stiti ceva cazuri de genul, de aia am specificat si orasul, ca sunt tare dragi acei procurori.
Apropo, acum am recitit partea in care am spus coaste fracturate, total eronat, ci niste leziuni la coaste.
Inteleg ca ar trebui sa se rezolve, dar este normal ca el sa fie nevoit sa astepte sa spunem asa pana cand il suna sectoristul ca sa-l cheme sa-si retraga plangerea? Plangerea in mod practic, nu cumva poate fi retrasa oricand, in orice moment ? Nu este cumva vreun abuz ca mai apoi plangerea sa fie inaintata mult mai departe ?
Apropo, am uitat sa precizez si faptul ca, politistul sau procurorul care m-a audiat si mi-a facut proces verbal la politie, nu m-a lasat sa citesc procesorul verbal inainte sa-l semnez, pur si simplu a spus sa semnez, eu am inceput sa ma uit peste proces inainte sa semnez ( stiind cate abuzuri se fac ) dar lui i s-a urcat sangele mai tare la cap cand a vazut si m-a amenintat ca ma baga in pereti, ca-mi da un pumn in gura si alte prostii ca sa ma influenteze, dar pana la urma ( PROSTIE MARE DE TOT AM FACUT, STIU, DAR ASTA-I MAI ) am semnat fara sa mai apuc sa citesc nimic. Aici am inteles ca pot depune contestatie impotriva actelor UP, este adevarat ? Asta bineinteles in cazul in care retragerea plangerii nu se va mai face din eu stiu ce mai motive.
Vreau sa inchei aceasta telenovela cat mai rapid fiindca urmeaza sa plec din tara dupa cum spuneam si chiar nu vreau sa fiu acuzat ca m-am sustras.
Dacă susțineți că v-ați împăcat, rugați-l pe frate d-voastră să depună următoarea:
Domnule/Doamna Prim-procuror/Procuror șef,
Subsemnatul … (nume, prenume, CNP, domiciliu/reședință), în calitate de persoană vătămată în dosarul penal nr. … al …. (indicarea parchetului care instrumentează cauza), în baza art. 81 alin. (1) lit. d) C. proc. pen., formulez următoarea
CERERE
prin care vă solicit informarea cu privire la stadiul urmăririi penale, ce se efectuează în dosarul penal nr. …, pentru săvârşirea infracţiunii de … (denumirea acesteia) prevăzută de art. … (indicarea textului incriminator), urmând ca aceste date să îmi fie comunicate la următoarea adresă aflată pe teritoriul României … (indicarea acesteia)/la următoarea adresă de poştă electronică/mesagerie electronică … (indicarea acesteia).
Data, Semnătura,
Domnului/Doamnei /Prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria …/
Imi cer scuze, dar cred ca nu ati inteles prea bine situatia.
Daca depune cerere, mai dureaza pana ajunge raspunsul pentru acel stadiul al dosarului, eu parasind la finalul lunii tara. Deci, mai pe scurt, eu doresc, precum si el, sa-si poata retrage plangerea cat mai repede posibil, inainte ca eu sa plec pe data de 31.
Chiar nu este posibila retragerea ? Chiar trebuie sa astepte dupa asa zisa sesizare care banuiesc ca este plangerea ?
Intreb a treia oara, nu este acesta un abuz ? Politistului i-a fost comunicata intentia de retragere plangerii acum cca o luna.
Nu este cumva vreo smecherie la mijloc prin care politistul refuza intr-un mod indirect sa ii ofere ocazia sa-si retraga plangerea ca mai apoi faptasul sa fie condamnat ? ( Totusi, retragerea se poate face chiar si in momentul judecarii, din cate stiu, dar totusi, ma gandesc si la aceasta posibilitate )
Chiar nu exista un articol prevazut in CP prin care reclamantul are posibilitatea sa-si retraga plangerea iar procurorul de caz/politistul sa fie obligat ca intr-un termen de x zile sa-i ofere posibilitatile necesare? Mi se pare foarte aiurea ca tu ca si cetatean ( reclamant ) sa te increzi in politistul X ( care l-a si amenintat pe faptas ) ca te va suna cand sa mergi sa-ti retragi plangerea, mi se pare o abureala maxima, de asta va si intreb strict legat de problema, nu de stadiul dosarului, fiindca nu stadiul dosarului ma intereseaza, ci posibilitatea de retragere a plangerii.
Aceasta situatie ma streseaza de la bun inceput de cand am auzit ce i-a spus politistul, nu pot sa stau deloc linistit, mai ales ca se apropie momentul in care voi parasi tara si chiar nu vreau sa mi se aduca acuzatii total false si eronate, precum sustragerea.
Domnule/Doamna Prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria…
Subsemnatul/subsemnata … (nume, prenume, CNP, domiciliu/reședință), în calitate de persoană vătămată în dosarul penal nr. …, privind săvârşirea infracţiunii de … (denumirea) prevăzută de art. …(textul incriminator).
În temeiul art. 158 alin. (2) C. pen.,
ÎMI RETRAG PLÂNGEREA PREALABILĂ
formulată la data de … pentru comiterea infracţiunii de …(denumirea) prevăzută de art. …(textul incriminator) .
Având în vedere că este vorba de o infracţiune pentru care punerea în mişcare a acţiunii penale se face la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, vă solicit să dispuneţi încetarea procesului penal /clasarea .
Data, Semnătura,
Domnului/Doamnei Prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria …
Se depune la Parchetul de pe lângă Judecătoria ___, cu număr de înregistrare de către partea vătămată., un exempar rămâne la partea vătămată cu nr. de înregistrare.
Este posibil ca în cauză să fie cercetate și alte infracțiuni decât cele pentru care punerea în mişcare a acţiunii penale se face la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, fapt pentru care
vă recomand un avocat pentru asistență juridică, având în vedere timpul scurt de care dispuneți.