ingrid35 a scris:
.....
Intrebarea mea este : pot sa formulez in instanta plangere impotriva procesului verbal , am vreo sansa de castig sau e doar pierdere de vreme , drumuri facute si pana la urma tot trebuie platita amenda care chiar nu lipseste din bugetul societatii … m-i se pare totusi o sanctiune drastica fiind la prima abatere , societatea fiind la primul control ITM .
Multumesc anticipat ptr sfaturi si parerile dvs !!
Daca controlul efectuat de inspectorii de munca s-a finalizat atat prin incheierea unui proces-verbal de control, cat si a unui proces-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor si daca au fost identificate fapte care genereaza raspunderea contraventionala a angajatorului, atunci
procedura de contestare consta in :
1. Contestarea proceselui-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor, conform O.G. nr. 2/2001 - aceasta se va face la judecatoria in a carei raza teritoriala s-a savarsit contraventia in termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii procesului-verbal de constatare si aplicare a sanctiunii.
2. Contestarea in contencios administrativ a procesului-verbal de control, potrivit Legii nr. 554/2004. In acest sens:
- se va solicita ITM sau autoritatii ierarhic superioare (Inspectia Muncii) reexaminarea si revocarea, in tot sau in parte, a actului emis cu incalcarea drepturilor si intereselor legitime.
- dupa raspunsul primit se va formula si depune actiunea in contencios administrativ la Tribunalul - Sectia Contencios administrativ de la domiciliul reclamantului sau cel de la domiciliul/sediul paratului.
Procesul verbal de control poate fi contestat in conditiile art.1 si 7 din Legea 554/2004, si anume :
art.7 alin.1 : Înainte de a se adresa instantei de contencios administrativ competente, persoana care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim printr-un act administrativ individual trebuie să solicite autoritătii publice emitente sau autoritătii ierarhic superioare, dacă aceasta există, în termen de 30 de zile de la data comunicării actului, revocarea, în tot sau în parte, a acestuia.