avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 924 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme mostenire, urgent
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme mostenire, urgent

Buna seara,

Trec direct la subiect: Tatal meu vitreg este mostenitorul legal al matusii sale, persoana care nu a avut copii. In acelasi timp, aceeasi calitate o au si alti 2 veri de-ai lui, care sunt frati. "Averea": un apartament de 2 camere.
Matusa a murit, s-a facut succesiunea si dupa cum era de asteptat tatei ii revenea 1/2 din apartamentul defunctei, celor 2 veri le revenea 1/2 impreuna, deci cate 1/4. Initial au fost surprinsi, insa n-au avut nimic de obiectat.
Astazi s-au dus la notar si au semnat un precontract cu un potential cumparator, contra sumei de 5000 lei. Cu toate acestea, tata nu a primit banii pe loc, in fata notarului, in schimbul semnaturii, ci i-a primit ulterior, din cate am inteles, de la verisoara-sa; a primit 1/3 din suma, desi in precontract era mentionata impartirea de mai sus, cea legala.
Ulterior, verii au inceput sa il santajeze ca nu vor semna contractul mai departe, daca nu va primi 1/3 toata lumea. Precontractul are termenul pe 1 august, un termen destul de scurt.
Acum, stiu ca tata nu trebuia sa semneze pana nu numara banii, stiu ca a procedat gresit deci nu e nevoie sa se enunte lucrurile astea, ca le stiu. El are hipoacuzie, e putin cam naiv si a avut incredere in rude.
Intrebarea mea e: ce putem face acum? Intuitia imi spune ca ar trebui sa consulte un avocat, insa ma intreb pe ce cai poate acesta sa mearga?
Poate tata sa vanda partea lui de apartament cumparatorului, si deci sa respecte precontractul si, in definitiv, contractul, fara a fi nevoit sa despagubeasca cumparatorul? Astfel, paguba ar fi limitata la diferenta dintre 1/3 si 1/2 din acel avans.
PS: Din ce am inteles, notarul a iesit din incapere cand s-a facut impartirea acelui avans, deci am toate motivele sa il consider extrem de suspect. Nu stiu despre cumparatori ce sa zic, dar tind sa nu le acord prea mult credit.

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cristina120 , utilizator 12:01, 19 Iulie 2016
Notarul nu este martorul impartirii banilor, acesta doar intocmeste actul de transfer al proprietatii.
Declaratia de primire a banilor apartine vanzatorului si nu notarului.
Responsabilitatea nefinalizarii tranzactiei revine persoanei care nu este de acord cu incheierea contractului de v/c, tatal isi poate vinde cota lui dar depinde cumparator daca va fi de acord cu cumpararea pe cote.
Trebuia făcut un contract și intre moștenitori.
Probabil ca notarul nu s-a gândit și nici nu era treaba lui sa gândească.

Intuiția dvs. cu consultarea unui avocat trebuia sa o aveți mai înainte de a semna precontractului.

Acum lucrurile sunt foarte încurcate și e foarte mult de gândit pentru a se putea găsi o soluție.
Nici semnarea precontractului nu a fost o idee fericita...si notarul putea sa va informeze măcar dar nu era obligat.
Oamenii merg la avocat pentru a-și proteja drepturile.
Notarul doar va da actul sa îl semnați...dupa ce îl citiți...
Ultima modificare: Marți, 19 Iulie 2016
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
la defintivarea contractului de vazare cumparare plata pretului catre coproprietari se va face prin transfer bancar. In mod normal tatalui dvs ii revine din pret (avans + rest de pret) 1/2. Aici nu e problema notarului cat de suspect este pentru ca nu este.
Daca stiati ca ceilalti doi coproprietari nu sunt de buna credinta nu trebuia sa incheiati niciun act si sa fi facut iesirea din indiviziune sau partaj.
Nu aveti o problema cu mostenirea.
Aveti o problema cu vanzarea proprietatii.
Mergeti cu antecontractul la un avocat.
Am mai fost implicată (direct sau nu) in vanzari de imobile similare, cu impartiri de mostenire. Toate au decurs firesc, fiecare a primit ce i s-a cuvenit. Ultima data cand am fost direct implicata, notarul a insistat ca fiecare sa numere banii inainte sa semneze, caci altfel nu autentifica. Am presupus automat ca asa se si procedeaza.
Daca stiati ca ceilalti doi coproprietari nu sunt de buna credinta nu trebuia sa incheiati niciun act si sa fi facut iesirea din indiviziune sau partaj.

Evident, tata n-a stiut. A avut incredere in mod prostesc.
la defintivarea contractului de vazare cumparare plata pretului catre coproprietari se va face prin transfer bancar. In mod normal tatalui dvs ii revine din pret (avans + rest de pret) 1/2.

Problema ramane: cei 2 ameninta ca nu vor semna contractul daca nu se modifica impartirea. Astfel, tata risca sa fie nevoit sa plateasca dublul avansului inapoi, si nu dublul a ce a primit in mana, ci dublul a ce e pe hartie.
Deci, stie cineva cum ar putea proceda mai departe?

Alte discuții în legătură

Precontract vanzare cumparare imobil elle77 elle77 am si eu o intrebare daca ma puteti ajuta; intentionez sa achizitionez un imobil prin credit ipotecar si agentia imobiliara vrea sa facem un precontract ... (vezi toată discuția)
Foarte urgent !!!! va rog ajutatima cu un sfat!! ginamangra ginamangra Vreau sa cumpar un apartament cu banii cash dar intreaga suma o voi avea doar peste o luna asa ca m-am inteles cu vanzatorul apartamentului sa-i dau o parte ... (vezi toată discuția)
Antecontract 2 vanzatori si 1 cumparator vali-sandu vali-sandu Buna seara, Trebuie sa semnez un antecontract de vanzare cumparare in care sunt implicate 3 persoane: eu (proprietar), fosta sotie (proprietar) si actualul ... (vezi toată discuția)