avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită POPRIRE SALARIALA IN CONCEDIUL MEDICAL
Discuție deschisă în Executare silită

POPRIRE SALARIALA IN CONCEDIUL MEDICAL

Se poate retine in continuare din salariu pentru dosarele de executare silita deja incepute daca salaratul are cancer si isi ia concediu medical? Dar in cazul popririlor nou aparute?
Codul de procedura civila:

Art. 729. Limitele urmaririi veniturilor banesti

(1) Salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a) pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;
b) pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

(2) Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi jumatate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.

(3) Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.

(4) Ajutoarele pentru incapacitate temporara de munca, compensatia acordata salariatilor in caz de desfacere a contractului individual de munca pe baza oricaror dispozitii legale, precum si sumele cuvenite somerilor, potrivit legii, nu pot fi urmarite decat pentru sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere si despagubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vatamari corporale, daca legea nu dispune altfel.
.....

Adica, in cazul dvs.sunt aplicabile preved.art.729(4)NCPC in cazul ajutoarelor ptr.incapacitate temporara de munca(concediu medical).Daca va retine din aceste ajutoare formulati contestatie la executare in termen de 15 zile de cand ati lua la cunostinta de inceperea executarii silite.
freeelis a scris:



(4) Ajutoarele pentru incapacitate temporara de munca, compensatia acordata salariatilor in caz de desfacere a contractului individual de munca pe baza oricaror dispozitii legale, precum si sumele cuvenite somerilor, potrivit legii, nu pot fi urmarite decat pentru sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere si despagubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vatamari corporale, daca legea nu dispune altfel.
.....




Ajutoarele pt incapacitate temporara de munca sunt indemnizatiile pt incapacitate temporara de munca (pt concedii medicale)? Mi se pare o ambiguitate in acest articol,de ce nu se opereaza cu notiunea de indemnizatie asa dupa cum e folosita in celelalte acte normative?
De ce NCPC opereaza cu acest concept perimat si nu cu cel consacrat de legislatia actuala ?
Si ar mai fi un aspect discutabil,daca vorbim despre un ajutor,facem referire la ceva pt care nu am contribuit cu nimic in schimb,indemnizatia se acorda doar in cazul in care s-a contribuit pt primirea acesteia....
Ultima modificare: Marți, 19 Iulie 2016
ContSters391349, utilizator
Normal ca este o ambiguitate de termeni, ce inseamna "lege ca atare ",in ce temei pot urmari un venit provenit dintr-o indemnizatie de cm daca legea face vorbire despre "ajutor pt incapacitate temporara de munca?
Atunci va rog sa-mi precizati in ce act normativ actual care reglementeaza concediile medicale se opereaza cu "ajutor pt incapacitate temp de munca" ?
Buna ziua, eu sunt internat in spital iar cele 15 zile in care pot face contestatie de la primirea instintarii va fi depasita de ziua in care voi putea iesi din spital, iar concediul medical ce urmeaza sa il efectuez , obligatoriu este de 6 luni , diagnostic TBC, biroul executoresc nu accepta documentele decat daca merg personal, ceea ce este imposibil, nu am acceptul de a parasi incinta spitalului, contagios de gr1 .
Ultima modificare: Miercuri, 28 Noiembrie 2018
Alexandruyzh, utilizator

Alte discuții în legătură

Cat se poate popriri din salariu? petrans petrans am primit prin executor judecatoresc poprirea unei sume de 69 USD +5500 lei penalizari pentru neplata din 2002 a telefonului mobil.Am inteles ca SC ne facem ... (vezi toată discuția)
Retinerile salariu DanielRotaru DanielRotaru Retinerile din salariu de catre angajator fara baza legala. Stiu textul de lege: (1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor ... (vezi toată discuția)
Executare silita salar angajat anamaria81 anamaria81 am primit de la un executor judecatoresc, pentru un salariat, o adresa de infiintarea popririi pe salariu si o copie dupa o hotarare judecatoreasca . La ... (vezi toată discuția)