avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie fara preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie fara preaviz

Lucrez din martie la o companie cu care am semnat un contract pt perioada 15 martie - 15 iunie cu norma de 4 ore. In data de 16 iunie am semnat o prelungire de contract (pana in decembrie). In mod normal ar fi trebuit sa imi modifice si norma de la 4 ore la 8 insa la finalul lunii iunie seful meu si a dat seama ca nu putea sa imi modifice norma la jumatatea lunii asa ca nu am fost platita pentru cele 8 ore lucrate in perioada 16 iunie 30 iunie.A zis ca imi va da zile libere in iulie pentru orele lucrate in plus in luna iunie.

In perioada 1-6 iulie am lucrat 8 ore dupa care am intrat in concediu pana maine. Mentionez ca nu am semnat niciun act aditional legat de modificarea denorma.

Am gasit un loc demuncain alta parte si mi-am dat demisia de la actualul loc de munca. Seful meu imi spuneca trebuiesa stau inpreaviz pana in data de 5 august.

Intrebarea mea este: dat fiind faptul ca demisia mea a fost inregistrata si catrebuie sa stau inpreaviz imi mai pot inregistra inca o data demisia fara preaviz? faptul ca seful meu mi-a spus sa lucrez mai mult decat prevedea contractul de munca (la 4 ore stiu ca nu e voie sa faci ore suplimentare) si faptul ca am efectuat ore suplimmentare care nu au fost platite inseamna ca angajatorul nu si-a respectat obligatiile contractuale? trebuie neaparat sa stau inpreaviz?

In cazul in care sunteti de parere ca trebuie sa stau inpreaviz va rog sa imi spuneti daca trebuie sa lucrez 4ore sau8 ore? nu as vrea sa se repete situatia deluna trecuta .

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:20, 20 Iulie 2016
1. Art. 81 din Codul Muncii:
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
......
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

2. Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii. Prin exceptie, contractul individual de munca poate inceta prin demisie fara preaviz in situatia in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca. (alin.8 al art.81 C.mun.).

In cazul demisiei cu preaviz, nerespectarea de către salariat a termenului de preaviz reprezintă abatere disciplinară, care justifică sancţionarea sa disciplinară, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.

3. La art.40 alin.2 C.mun. sunt prevazute anumite obligatii ale angajatorului , si anume:
acestora.
a) sa informeze salariatii asupra conditiilor de munca si asupra elementelor care privesc desfasurarea relatiilor de munca;
b) sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca;
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
d) sa comunice periodic salariatilor situatia economica si financiara a unitatii, cu exceptia informatiilor sensibile sau secrete, care, prin divulgare, sunt de natura sa prejudicieze activitatea unitatii. Periodicitatea comunicarilor se stabileste prin negociere in contractul colectiv de munca aplicabil;
e) sa se consulte cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor in privinta deciziilor susceptibile sa afecteze substantial drepturile si interesele acestora;
f) sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii;
g) sa infiinteze registrul general de evidenta a salariatilor si sa opereze inregistrarile prevazute de lege;
h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului;
i) sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal ale salariatilor.

Daca una dintre aceste obligatii nu a fost indeplinita de catre angajator, atunci salariatul poate demisiona fara preaviz.

4. Intrucat nu avem reglementata o astfel de situatie, procedura ar fi urmatoarea :
- revocarea primei demisii.In aceasta situatie este nevoie de acordul angajatorului.

- depunerea unei noi cereri de incetare a c.i.m. prin demisie fara preaviz.

5. Legea prevede ca pe durata preavizului c.i.m. isi produce toate efectele.

Reducerea timpului de munca in perioada preavizului acordat pentru concediere este posibila numai daca este prevazuta in c.i.m., in c.c.m. aplicabil angajatorului sau in regulamentul intern al acestuia.

In lipsa unor astfel de prevederi, durata timpului de munca este cea stipulata in c.i.m. .. De exemplu, daca in contractul de munca aveti trecuta o durata a timpului de munca de 8 ore/zi, atunci in preaviz va trebui sa veniti la serviciu tot 8 ore/zi.
Pot demisiona fara preaviz?
In conditiile mentionate la pct.3 si 4 va puteti da demisia fara preaviz

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie papusyca_blonda@yahoo.com papusyca_blonda@yahoo.com Dacă doresc să-mi dau demisia azi . Câte zile sunt obligată prin lege sa vin la munca și cate ore pe zi . Și in cazul in care nu doresc sa stau in ... (vezi toată discuția)
Demisie gabi1970 gabi1970 buna,daca imi dau demisia la zi dar sunt de acord sa mai stau cateva zile pana gasesc inlocuitor, este legal sa nu imi mai plateaca salarul pe luna ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz Atnerolf Atnerolf Buna ziua, am ai eu o mica problema de rezolvat si nu stiu cum. Doresc sa imi dau demisia deoarece am fost jignita de patroana si ca nu mi se cumpara ... (vezi toată discuția)