avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 393 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... AM DREPTUL SA PRIMESC RAPORTUL COMISIEI DE DISCIPLINA?
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

AM DREPTUL SA PRIMESC RAPORTUL COMISIEI DE DISCIPLINA?

In urma unei reclamatii am fost sanctionata de catre comisia de disciplina din scoala, cu observatie scrisa.Solicitand conducerii scolii copie de pe raportul comisiei, am fost refuzata.Am dreptul sa primesc in xerocopie dosarul cercetarii disciplinare precum si raportul intocmit?
Cel mai recent răspuns: marianapruteanu , utilizator 16:21, 21 Iulie 2016
Buna dimineata!
Aveti dreptul sa cunoasteti dosarul dumneavoastra de cercetare disciplinara.Solicitati in scris acces la dosar si copii ale actelor de cercetare diciplinara. La ce data s-a savarsit presupusa abatere disciplinara si cand a fost facuta reclamatia ? In mod legal sanctiunea se aplica prin decizie a angajatorului si, sub sanctiunea nulitatii trebuie sa indeplineasca anumite conditii:
Art.Art. 252 Codul Muncii
(1) Angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei.
(2) Sub sancţiunea nulităţii absolute, în decizie se cuprind în mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinară;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil care au fost încălcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost înlăturate apărările formulate de salariat în timpul cercetării disciplinare prealabile sau motivele pentru care, în condiţiile prevăzute la art. 251 alin. (3) , nu a fost efectuată cercetarea;
d) temeiul de drept în baza căruia sancţiunea disciplinară se aplică;
e) termenul în care sancţiunea poate fi contestată;
f) instanţa competentă la care sancţiunea poate fi contestată.
(3) Decizia de sancţionare se comunică salariatului în cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii şi produce efecte de la data comunicării.
(4) Comunicarea se predă personal salariatului, cu semnătură de primire, ori, în caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandată, la domiciliul sau reşedinţa comunicată de acesta.
(5) Decizia de sancţionare poate fi contestată de salariat la instanţele judecătoreşti competente în termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicării.
Fiind vorba despre sectorul de activitate invatamanr se aplica legea speciala, legea nr.1/2011, si anume:

art.280
.....
(6) În cadrul cercetării abaterii prezumate se stabilesc faptele şi urmările acestora, împrejurările în care au fost săvârşite, existenţa sau inexistenţa vinovăţiei, precum şi orice alte date concludente. Audierea celui cercetat şi verificarea apărării acestuia sunt obligatorii. Refuzul celui cercetat de a se prezenta la audiere, deşi a fost înştiinţat în scris cu minimum 48 de ore înainte, precum şi de a da declaraţii scrise se constată prin proces-verbal şi nu împiedică finalizarea cercetării. Cadrul didactic cercetat are dreptul să cunoască toate actele cercetării şi să îşi producă probe în apărare.

(7) Cercetarea faptei şi comunicarea deciziei se fac în termen de cel mult 30 de zile de la data constatării acesteia, consemnată în condica de inspecţii sau la registratura generală a unităţii de învăţământ preuniversitar/instituţiei. Persoanei nevinovate i se comunică în scris inexistenţa faptelor pentru care a fost cercetată.

(8) Persoanele sancţionate încadrate în unităţile de învăţământ au dreptul de a contesta, în termen de 15 zile de la comunicare, decizia respectivă la colegiul de disciplină de pe lângă inspectoratul şcolar. Personalul de conducere, de îndrumare şi de control din inspectoratele şcolare şi din Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, care a fost sancţionat, are dreptul de a contesta, în termen de 15 zile de la comunicare, decizia respectivă la Colegiul central de disciplină al Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.
.....
Va multumesc din suflet!
Am cerut in scris xerocopii de pe dosar si directoarea scolii mi a raspuns ca nu mi da asa ceva deoarece a trimis totul la ISJ.Mentionez ca abaterea pt care am fost sanctionata era in paralel cercetata si de iSJ.Acum nu am cum sa mi formulez contestatia catre Colegiul de disciplina al ISJ.Este un abuz ceea ce a savarsit aceasta directoare?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajati la firma romaneasca si detasati in strainatate AldonaMihaila AldonaMihaila Buna ziua, Avem mai multi angajati la o firma romaneasca si au detasare in Spania. Unul dintre angajati ne-a anuntat in data de 26.02.2018 ca paraseste ... (vezi toată discuția)
Abandonarea locului de munca NAIMAD NAIMAD in data de 09.04.2012 am fost lasat balta de o angajata ,fara preaviz si fara cerere de demisie,de a doua zi mergand la un alt magazin ca vanzatoare.Mentionez ... (vezi toată discuția)