avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... vechime pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

vechime pensie

buna ziua.la vechimea pentru pensie se pun si anii de ucenicie?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:11, 23 Iulie 2016
Decizia nr. 18 din 5 octombrie 2015 (Completul competent să judece recursul în interesul legii), prin care s-au stabilit condiţiile în care, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, ucenicia este considerată stagiu de cotizare şi/sau vechime în muncă , publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 801 din 28 octombrie 2015.

"ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE

În numele legii

DECIDE:

Admite recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului și, în consecință:
În interpretarea și aplicarea art. 3 alin. (1) lit. p) și art. 19 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, stabilește că:
Perioada în care o persoană a fost ucenic cu plată și a urmat cursurile unei școli profesionale:
1. anterior datei de 1 ianuarie 1949 va fi considerată stagiu de cotizare dacă ucenicii au primit salariu ori au cotizat la fos tele case de asigurări sociale;
2. între 1 ianuarie 1949 și 1 ianuarie 1954 va fi considerată vechime în muncă, indiferent dacă în privința ucenicilor a existat obligația virării contribuțiilor la fostele case de asigurări sociale, dar va reprezenta stagiu de cotizare numai în mă sura în care s-a cotizat la fostele case de asigurări sociale;
3. după 1 ianuarie 1954 și până la 1 aprilie 2001 va fi considerată stagiu de cotizare și vechime în muncă perioada practicii în producție.
Obligatorie, potrivit art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă.
Pronunțată în ședință publică, astăzi, 5 octombrie 2015."
www.avocatnet.ro/content/art...
la dosarul de pensie ce acte am nevoie pentru a dovedi ca am fost ucenic la scoala profesionala si de unde le procur?multumesc
O adeverinta emisa de unitatea scolara respectiva plus o adeverinta de la entitatea unde ati fost ucenic cu plata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ucenicie la locul de munca gruianu gruianu Buna ziua. Ucenicia la locul de munca facuta intre anii 1972-1974 poate fi considerata vechime in munca? cu ce documente pot sa dovedesc pentru a fi luata in ... (vezi toată discuția)
Vechime oana8989 oana8989 buna ziua.as vrea sa intreb daca scoala profesionala se adauga la vechime?multumesc (vezi toată discuția)
Pensie Badiu  gavril Badiu gavril Ucenicia se ia in calcul la calcularea pensie. Multumesc. (vezi toată discuția)