(1) În cazul infracţiunilor comise de minorii cu vârsta între 14 şi 16 ani, în cazul uciderii sau vătămării copilului nou-născut ori a fătului de către mamă, precum şi atunci când organul de urmărire penală sau instanţa are convingerea că suspectul ori inculpatul nu a avut discernământ în momentul săvârşirii infracţiunii ce face obiectul acuzaţiei, se poate propune efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice stabilindu-se, împreună cu suspectul ori inculpatul în cazul în care acesta este de acord, data examinării.
(2) Expertiza se efectuează în cadrul instituţiei medico-legale de către o comisie, constituită potrivit legii.
(3) Expertiza medico-legală psihiatrică se efectuează numai dacă se obține acordul scris al suspectului sau inculpatului, exprimat, în prezenţa unui avocat ales sau din oficiu, în faţa organului judiciar, iar în cazul minorului, şi în prezenţa ocrotitorului legal.
(4) abrogat
(4) În cazul în care suspectul sau inculpatul este de acord cu efectuarea expertizei medico-legale psihiatrice, procurorul sesizează comisia medico-legală psihiatrică cu privire la fapta pentru care se efectuează cercetarea penală a persoanei expertizate, încadrarea juridică, denumirea infracţiunii, faptele şi împrejurările din care rezultă convingerea că suspectul sau inculpatul nu are discernământ.
Comisia medico-legală psihiatrică nu este sesizată în cazul în care suspectul sau inculpatul refuză expertizarea medico-legală psihiatrică.
(5) abrogat
(5) În cazul în care comisia medico-legală psihiatrică consideră că este necesară o examinare complexă, ce necesită internarea medicală a suspectului sau a inculpatului într-o instituţie sanitară de specialitate, comisia medico-legală sesizează organul de urmărire penală sau instanţa cu privire la necesitatea luării măsurii internării.
(6) abrogat
(7) abrogat
(8) abrogat
(9) abrogat
(10) abrogat
(11) abrogat
(12) abrogat
(13) abrogat
(14) abrogat
(15) abrogat
(16) abrogat
(17) abrogat
(18) abrogat
(19) abrogat
(20) abrogat
(21) abrogat
(22) abrogat
(23) abrogat
(24) abrogat
(25)
(6) Perioada internării medicale în vederea efectuării expertizei medico-legale psihiatrice poate fi prelungită o singură dată, pe o durată de cel mult 30 de zile. Comisia de expertiză medico-legală psihiatrică sesizează procurorul sau, după caz, instanţa asupra necesităţii prelungirii perioadei internării cu cel puţin 7 zile înainte de expirarea acesteia. Sesizarea trebuie să conţină descrierea activităţilor efectuate, motivele pentru care examinarea nu a fost finalizată pe parcursul internării, examinările ce urmează a fi efectuate, precizarea perioadei pentru care este necesară prelungirea.
(26) abrogat
(27) abrogat
(28)
(7) Perioada în care suspectul sau inculpatul a fost internat într-o instituţie de specialitate în vederea efectuării expertizei psihiatrice nu se deduce din durata pedepsei, în cazul în care suspectul sau inculpatul este condamnat de către instanță.